28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Baykal'dan hodri meydan

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçiminin oldu bitti ile halledilecek bir konu olmadığını vurgulayarak, "Türkiye’yi krizden kurtarmak için Başbakan’ı seçime çağırıyorum. Çıkış yolu budur. Ya kararından vazgeçsin ya da bu sorumluluk yeni parlamentoya verilsin" dedi. Baykal, uzun süredir rahatsız olan İsmail Cem’in de ilk kez katıldığı Parti Meclisi’nden önce bir açıklama yaparak, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin "Türkiye, çok büyük bir yanlışlığa, gerilime sürükleniyor" uyarısında bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ’toplumu kucaklayan, bütünleştiren değil, çatıştıran’ bir siyaset anlayışının temsilcisi olduğunu savunan Baykal, şunları söyledi:

ANAYASA’YA KARŞI

Başbakan, Anayasa’nın en temel özelliklerine karşı çıkmaktadır. Laiklik ile ilgili Anayasa’ya karşı çıktığı açıkça ortadadır. Şimdi bu anlayışta birisi Cumhurbaşkanı olursa ne yapacak? Bu konuda toplumun güven duyması söz konusu değildir. Anayasaya inanmayan bir kişinin Cumhurbaşkanı olması Türkiye’de sorun yaratır.

İDDİASINI SÖYLESİN

Başbakan bir durum değerlendirmesi yapsın. Cumhurbaşkanı, uzlaşmayla seçilmelidir. Başbakan’a bir çıkış yolu da önermek istiyorum: Türkiye’yi seçime götürsün, gerginleştirmesin. Eğer kendine o kadar güveniyorsa, seçime gidelim, iddiasını, talebini de söylesin. Seçilecek olan yeni parlamento da eğer o doğrultuda ortaya çıkarsa, o zaman bunu kabul etmek durumdayız. Ama bugün bunu kabul etmemizi istemeye hakkı yoktur. Bu, oldu bitti ile halledilecek bir konu değildir. Ya kararından vazgeçsin ya da cumhurbaşkanlığı konusunda ısrarlıysa yeni bir parlamentoya bu sorumluluk verilsin.

ŞÛRA SUÇÜSTÜ OLDU

17. Milli Eğitim Şûrası, Milli Eğitim Bakanlığı’nın suçüstü yakalandığı bir buluşma oldu. Eğitim siyasallaştırılmak isteniyor, dinselleştirilmek isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı hálá sinsi sinsi bu amaç doğrultusunda gayret göstermektedir. Bu Milli Eğitim Bakanı burada kaldığı sürece Türkiye’ye huzur yoktur. İlk yapılması gereken, bu Bakanı ve onun anlayışını buradan uzaklaştırmaktır.

İlk kez katıldı

CHP Parti Meclisi üyesi ve Genel Başkan Başdanışmanı İsmail Cem, dün ilk kez Parti Meclisi toplantısına katıldı. CHP Lideri Deniz Baykal, kanser tedavisi nedeniyle toplantılarına katılamayan İsmail Cem’i selamlayarak "Hoşgeldiniz" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2006 Pazar 09:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?