15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal'dan ilginç talep

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 'sınır ötesi' için tartışma yaratacak ilginç bir açılım getirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin terörle mücadele konseptini değiştirmesi gerektiğini savunarak, sınır ötesi operasyonun yanı sıra bazı yeni açılımlar getirdi. Baykal, terörün Irak'ta tecrit edilmesi ve halk desteğinin kesilmesi için bu ülkede gençlerin Türkiye'deki üniversitelerde eğitilmelerini önerdi.

Baykal CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, partisinin yeni terörle mücadele açılımlarını kamuoyu ile paylaştı. Hükümeti çok kapsamlı ve bütüncül bir anlayışla terörle mücadele yürütmeye davet eden Baykal, terörle mücadelede milli politikalar ortaya konulmasını önerdi.

Irak'taki gençlerin Kürt, Türkmen, Şii ve Sünni ayrımı yapılmaksızın Türkiye'deki üniversitelerde eğitilerek Türkiye'ye olan bakış açılarını değiştirilmesi gerektiğini savunan Baykal, terör örgütünün bu ülkede tecrit edilerek yalnız bırakılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin bir yandan askeri operasyonlarla teröre karşı mücadele verirken, diğer taraftan da yeni açılımlarla konuyu ele alması gerektiğini ifade eden Baykal, "Sadece sınır ötesi operasyonlarla terörü kalıcı çözmenin mümkün olmadığı görülmüştür. Terörün uzun yıllar Türkiye gündemini meşgul edeceğini görmek zorundayız. Türkiye elbette gerektikçe, PKK askeri kamplara Kuzey Irak'ta konuşlandığı sürece sınır ötesi operasyonlara gerek vardır. Ama bu mücadeleyi sadece sınır ötesi operasyonlara hapsetmek doğru değildir" diye konuştu.

Uluslararası kamuoyunun artık Türkiye'nin sınır ötesi hakkını kabul etmeye başladığına dikkati çeken Baykal, Türkiye'nin bu hakkı kullanması gerektiğini savundu. Baykal, terörle mücadelede orta vadede ise Irak'ta yaşayan özellikle gençlerin Türkiye'ye karşı iyi niyet ve kardeşlik duyguları beslemeleri için girişimlerde bulunulması gerektiğini belirterek, "Türkiye Irak'ın her yerinden Kürt, Arap, Şii, Sünni ve Türkmen kökenli gençlere ciddi şekilde el uzatmalıdır. Bu gençlere kontenjanlar ayrılarak Türkiye'deki üniversitelerde eğitim imkanı sunulmalıdır. Irak'ın Kürt, Arap,Sünni, Türkmen mühendislerini Türkiye yetiştirmelidir. Türkiye 10 hatta 20-30 yıl sonrası için politikalar üretmelidir" dedi.

Baykal, bununla birlikte Türkiye'nin Irak ile ticari ilişkilerini artırması gerektiğini, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmadan yeni kapıların açılmasını önerdi. Yaşanan terör olaylarından sonra Türkiye'de Türk-Kürt çatışma ortamının hazırlandığını dikkat çeken Baykal, "Şu anda insanlar arasında husumet yoktur. Olması için de bir neden yoktur. Bin yıldır birarada yaşıyoruz. Dışarıdan müdahalelere rağmen çatışma ortamı meydana gelmemiş temel dostluk ve kardeşlik duyguları korunup geliştirilmiştir" şeklinde konuştu.

Baykal, dün yapılan DTP Kongresi'nde 'özerklik' talebinin sorulması üzerine, "Kafalarındaki projeleri zamanı gelince ortaya çıkardıklarını görüyoruz. Hepimizin parlamentoya girerken yaptığımız yemine sahip çıkmamız gerekir" dedi. Bir gazetecinin Kürt kökenli vatandaşlara kültürel hakların yanı sıra yeni açılımlar getirilmesini savunmakla 'genel af' imasında bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Baykal, "Benim ağzımdan böyle birşey çıkmadı. Ben terörle mücadeleye zafiyet getirilmemesi gerektiğini söylüyorum. Bir yandan şehit verirken diğer yandan af konuşulmaz" cevabını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 19:53:05
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 19:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muasoykanmmer IP: 85.99.66.xxx Tarih : 9.11.2007 16:42:02

zaten chp nin tavrı başından beri böyle olmalı idi.Diğer söylemlerle MHP den ne farkı vardıki.