19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal'dan yeni teklif

CHP Lideri Deniz Baykal referandum ve Anayasa Değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Baykal'ın açıklamasından satır başları:

Muhalefet partisi olarak biz elimizden geldiğinde iyi niyetli bir temel uzlaşmayı siyasi hayatımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Anayasa değişikliği maddelerini arkadaşlarımız değerlendirdi. Gördük ki birbirinden oldukça farklı bir paketin kamuoyuna topluca sunulması, topluca oylanmasının talep edilmesi büyük bir yanlışlık olacak. Herkesin geçmesini istediği maddelerin geçmesini güçleştirecek.

Bu konuda biz bir değerlendirme yaparak geçici 3 madde hariç 27 maddenin toplumumuzda ve hukuk çerçevelerinde tartışılan 3 maddenin diğerlerinden ayrılmasını talep etmeyi, çıkarılırsa diğer maddeleri Meclis’te destekleyeceğimizi, bu 24 maddenin daha da iyileştirilmesi için gerekli katkıyı vermeye iyi niyetle hazır olduğumuzu ifade ettik.

Tartışmanın gereksiz çatışmaya dönmemesi için iyi niyetle yapılmış bir adımdır. Bu da kamuoyunda büyük kabul gördü. Başbakan’ın dün yaptığı açıklama bizim bu girişimimizi kamuoyuna ve AK Parti yönetimine daha açık bir şekilde ifade etmemizi zorunlu kılmıştır.

Başbakan’ın giderken yaptığı değerlendirmelerden üzüntü duydum. Başbakan’a yakışmayan bir üslup kullanmıştır. Öneriyi yapanları şark kurnazlığı ile suçlamışlardır. Bu terminoloji, iyi bir terminoloji değildir. Kurnazlığın şarkı garbı olmaz. Şarkılılar kurnazlık yapıyor da garplılar yapmıyor mu? Buna girerseniz perişan bir manzara çıkar. Diyebilirsiniz ki bizim başbakan sık sık kaba bir üslubu tercih ediyor. Bu üslubu dolayısıyla sayın Başbakan’ı kınıyorum. Şark kurnazlığı konusundaki kişisel itirafına saygı gösteririz. Şark kurnazlığı onun olsun. Ama bize böyle bir ithamda bukunmaya hakkı yoktur.

Önerimiz net iyi bir öneridir. Bunun arkasında başka bir tuzak aramak sağlıklı bir zihnin yapacağı iş değildir

Bu tartışmalı 3 madde kenara bırakılırsa diğer maddelerin geliştirilmesi için her türlü maddeyi vermeye hazırız. Sayın Başbakan ‘eğer yasal temeli varsa’ diyor. Elbette ki yasal zemini var. Kamuoyunda gerginliğe yol almayacak maddeler ayrıca oylanır. Ayrımı yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Önerimizin kamuoyunda böyle desteklenmesinden, AK Parti yönetiminden bu konuda yeni bir değişim amacına yönlendirmesinden mutluyum. Siyaset böyle yapılır AK Parti de umuyorum iyi niyetle bunu değerlendirme aşamasındadır

Ben bir öneri daha yapmak istiyorum. Geliniz bu tartışmalı 3 maddeyi (anayasaya aykırılık konusunda hukuk çevrelerinin mutabakat oluşturulan bu 3 maddeyi) bu aşamada bir gerilim konusu olarak takip etmeyelim. Bu 3 madde askıya alınsın. Bu maddelerle ilgili bu sıkıntılı dönemde değil ama önümüzdeki seçim sürecinden sonra iyi niyetli bir değerlendirmeyi, Türkiye’de gerginlik olmayacak biçimde ele alalım.

Şimdi telaşla, çok ciddi hukuki ve siyasi yanlışlıklar içeren, büyük ihtimalle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecek üçlü maddeyi Türkiye’ye ısrarla dayatmanın anlamı yok. Bu konunun daha sakin bir ortamda ele alınması mümkündür. Bunu yeni bir öneri olarak ortaya atıyorum. Geliniz bir olgunluk sergileme şansımız varsa biz buna da katkı yapmaya hazırız. 1 yıl sonra bu 3 maddeyi iyi niyetle hep beraber ele alalım. Daha yeni bir anayasa değişikliği içinde ele alalım. Telaşla, büyük kurumlarla kavgayla, hukuk çevrelerinin tepkisini çeken bir paketi Türkiye’ye dayatmanın uygun olmaıdğı kanısındayım

Başbakan ısrar ederse takdir onundur. O süreç içinde yaşanacak olaylar iktidarı ‘keşke bu öneriyi de değerlendirseydik’ şeklinde düşündürtmesin isterim. Sorumluluk duygusu içinde bu öneriyi yapıyorum. Önerinin kabul görmesi halinde Türkiye büyük bir rahatlama içine girecektir

Başbakan’ın yaptığı açıklamadan sonra ortaya çıkan bir tablo değil. Cuma günü grup başkan vekillerimizle değerlendirme yaparak bugün için Ak Parti grup başkanvekillerine ziyaret ve önerimizi iletme kararımızı Cuma günü almıştık. Başbakan bu arada bu konuyu değerlendirebileceği izlenimini veren açıklamalarını yaptı.

Bugün saat 13.00’de arkadaşlarım AK Parti Grup Başkanvekillerini ziyaret edecek. Olağanüstü bir samimiyetle ortaya attığımız bir konudur. Hiç gecikmeyelim. Komisyon’da bu ayrımı karara bağlayalım. Başbakan bu konuyu seçimden sonraya bırakma da karara varırsa Türkiye rahatlar

Eğer ihtiyaç olursa Başbakan’la elbette yüzyüze görüşürüm. İlk öneriyi yaptık. Orda işbirliği yaparız Hayır birinciyi kabul ederiz derlerse sorun yok, birincisinde hareket ederiz.

Biz oyun oynamıyoruz. Bu maddelerin bu şekliyle Türkiye’ye zarar vereceğini düşünüyoruz. Hukuki ve siyasi o 3 maddede ısrarlı olursa bütün imkanları kullanmak bizim sorumluluğumuzdur. Ben o sürecin de iktidar bakımından değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.

Türkiye’de bir kavga mı çıkarmak istiyoruz? AK Parti anayasanın özüene yönelik bir Anayasa Mahkemesi’nin iptal edeceği bir değişiklik paketini savunmasının kamuoyu önünde düşüreceği durum iyi midir? Bu konuda ısrarlı davranmak, daha sonra o gerilimin ortaya koyacağı sorunlar hakkında şikayet etme hakkını ortadan kaldırır. Şimdi çok fazla bir kutuplaşma ortaya çıktı. Toparlayınız, biz de elimizden geleni yapalım. Biz iktidarın yarattığı gerginliği telafi etmeye çalışıyoruz

Gelin o 3 maddeyi de çatışma içinde ele almayalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı ‘’Mutabakat sağlayın, sağlamazsanız önümüze gelir’’ dedi. Onlara ‘cübbeni çıkar da gel’’ diyerek sağduyulu davranmıyorsunuz.

Komplo iddiaları çok ciddiyetsiz. Yanlış yapıyorsunuz, siyasetçisi de hukukçusu da eleştirisini söylüyor. Bunu değerlendirin. Yalan yanlış dayatmalarla seçim öncesi bu iş çözülmez. Bu ikinci önerimizi de Türkiye’nin yaşamak zorunda kalacağı sıkıntıları şimdiden bertaraf etmek için söylüyoruz.

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 13:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?