22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bazı Kürt liderler PKK'yı destekliyor

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, Irak'taki Kürt grupların bir kısmının ve kimi Kürt liderlerinin terör örgütü PKK'ya destek verdiğini, bunun tersini savunmaya olanak bırakmayacak çok kesin bilgiler bulunduğunu söyledi.

Washington'da bulunan Edip Başer, temaslarına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Irak'taki Kürt grupları maalesef, büyük bir kısmı değil ama bir kısmı PKK'yı destekliyor. Oradaki Kürt liderlerden de bazıları maalesef PKK'yı destekliyor. Bu tarafa dönüp desteklemiyorum diyorsa da, öteki tarafa dönüp PKK'yı destekliyor. Bunlara ait çok kesin bilgiler var. Aksini iddia etmek mümkün değil" dedi.

ABD'nin, PKK terörünü bitirme çabalarında samimi olup olmadığı, Kuzey Irak'taki PKK elebaşlarının gazetecilere röportaj verme rahatlığı içindeyken neden halen yakalanmadığı yönündeki bir soru üzerine de Başer, terörün yalnızca silahlı boyutu olmadığını, finansal ve siyasal boyutlarıyla mücadele için başka ülkelerle işbirliğinin şart olduğunu söyledi.

Başer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok kişi diyor ki 'bunu ABD ile koordine etmeye ne lüzum var. Niye bunu kendimiz yapmıyoruz?' Bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Terörün artık mücadele edilmesi gereken ayaklarından bir kısmı yurtdışında, başka ülkelerde. Siz birileriyle mutlaka işbirliği yaparak o bacakları koparmak zorundasınız. O bacakları koparmadan sadece silahlı militanlarından üçünü, beşini öldürmenizle bu iş sonuçlanmaz. İki ayağınızı birden yere bastığınız zaman mesele pek bu kadar basit değil. Birileriyle mutlaka işbirliği yapmak zorundasınız."

ABD'nin samimi olduğuna inandığını belirten Başer, "Bu bir oyalama değil, öncelik meselesi. Bizim gibi bakma veya bakmama meselesi. Biz 90 derece açıyla bakıyoruz, onlar 75. Açı farkı büyük değil, ama var" diye konuştu.

Mahmur kampının kapatılması

Başer, Mahmur kampının kapatılması konusunda Türkiye, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Irak arasında sürdürülen müzakerelerde anlaşmanın yakın olduğunu, yalnızca 1-2 hususun görüşüldüğünü söyledi.

Kampın kapatılmasının uzun bir süreç olduğunu belirten Başer, burasının mülteci kampından çok PKK kampına dönüştüğünü, PKK'ya yeni militan için kaynak durumuna geldiğini bildirdi. Başer, kampta 12 bin kişinin bulunduğunu anlatan Başer, görüşülen konular arasında Türkiye'ye gelmek isteyenlerin belirlenmesi, kalmak isteyenlerin ne biçimde rehabilite edileceği, Türkiye'ye gelmek isteyenlerin nerede iskan edileceğinin bulunduğunu kaydetti.


aa
Yayın Tarihi : 30 Mart 2007 Cuma 09:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?