22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

BBC: Türk laikliği için dev miting

Ankara’da Tandoğan’ın ardından İstanbul’un Çağlayan Meydanı’nda düzenlenen “Cumhuriyet mitingi", dünya basınında da yankılandı. İngiliz yayın kurumu BBC, Türkiye’de sonraki cumhurbaşkanına ilişkin tartışmaların arasında on binlerce kişinin İstanbul’da toplanmakta olduğunu belirtti. Mitingi “büyük bir güç gösterisi" olarak nitelendiren BBC, “Türk laikliği için dev miting" ifadesini de kullandı.
BBC, Çağlayan mitingine ilişkin haberinde "Türk laikliği için dev miting" başlığını kullandı. Mitingin bir "büyük güç gösterisi" olarak nitelendirildiğine dikkat çeken BBC “Ülkenin yeni cumhurbaşkanına ilişkin oylama konusundaki tartışmalar arasında on binlerce kişinin, laikliği desteklemek üzere İstanbul’da toplanıyor" dedi.
İstanbul’daki göstericilerin “iktidardaki partinin adayın İslamcı köklerine sadık olmayı sürdürmesinden kaygı duyduklarını" belirten BBC, Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise, karşıtlarının ve ordusunun eleştirilerine rağmen çekilmeyeceğini söylediğini kaydetti.

LE MONDE: 1 MİLYONU AŞKIN KİŞ LAİKLİK İÇİN YÜRÜDÜ

İstanbul’daki dev mitingin yurt dışındaki yankıları sürüyor. Fransız Le Monde gazetesi, “Bir milyonu aşkın kişi, laikliği savunmak için İstanbul’da gösteri yaptı" dedi. Gazete, göstericileri “Türkiye laik ve laik kalacak" ve “Ne şeriat ne darbe" gibi sloganlarını kullandıklarına dikkat çekti.
Le Monde gazetesi, internet sayfasındaki haberinde polis kaynaklarına dayanarak bir milyonu aşkın kişinin gösteriye katıldığını belirtti. “Bir milyonu aşkın kişi, laikliği savunmak için İstanbul’da gösteri yaptı" başlığını kullanan gazete, bu insanların “Türkiye’nin laik ilkelerine bağlılıklarını teyit etmek için İstanbul’da toplandığıönı belirtti.
Göstericilerin kullandıkları sloganlarına da dikkat çeken gazete, bu çerçevede “Türkiye, laiktir ve laik kalacakö, “Ne şeriat ne darbe" gibi slonganlara işaret etti. Gazete, göstericilerin, “Hükümet istifa" gibi, geçen Cuma günü ordu tarafından “güçlü bir biçimde kınanan hükümeti" hedef alan sloganları da attıklarını kaydetti.
Binlerce polisin görev yaptığı miting sırasında hiçbir olay yaşanmadığını da kaydeden Le Monde, gösterinin 600 kadar sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine düzenlendiğini belirtirken de gösterinin, daha önce Ankara’da “1.5 milyon kadar insanın katıldığı mitingiönin ardından gerçekleştiğinin altını çizdi.

Dünya böyle duydu
Uluslararası haber ajansları, İstanbul Çağlayan meydanındaki cumhuriyet mitingine haberlerinde geniş yer ayırdı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, mitinge katılan yüz binlerce kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla "hükümetin istifasını istediğini" abonelerine duyurdu.
Çağlayan mitinginin 14 nisanda Ankara’nın Tandoğan meydanında yapılan mitinginden sonra "hükümet karşıtı" ikinci miting olduğunu bildiren AP, mitinge katılanların "Türkiye laiktir, laik kalacak" gibi slogan attıklarını kaydetti.
Ajans, katılımcıların marşlar söylediğini belirterek, mitinge katılanlardan bazılarının görüşlerine de haberinde yer verdi.
AP, "kendisini laik sistemin koruyucusu gören ordunun Türkiye’de en fazla saygı duyulan kurumlardan biri olduğunu" da hatırlattı.

Reuters

İngiliz Reuters haber ajansı da Çağlayan’daki mitinge Türk bayrakları ve "hükümet karşıtı" pankartlar taşıyan yüz binlerce insanın katıldığını duyurdu.
Reuters de mitinge katılanların "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye slogan attıklarını belirtti.

AFP

Fransız haber ajansı Agence France Presse (AFP) de, mitingi abonelerine acil haber koduyla duyurdu.
AFP’nin haberinde, göstericilerin Türk bayrakları ve Atatürk portreleri taşıyarak katıldıkları gösteride, laiklik yanlısı ve "hükümet karşıtı" sloganlar atıldığı belirtildi.

CNN

CNN de gösteri haberini görüntüler eşliğinde abonelerine ulaştırdı. CNN, gösteri haberinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmediği açıklamasına da yer verdi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2007 Pazar 20:09:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.73.144.xxx Tarih : 29.04.2007 20:23:59
Cekilmis olan fotoraf/tablo 'sag yukarida' beni gercekten gururlandirdi ve gözlerim yasardi... Yüce Oender Atatürk'ün ruhu rahat yatsin! Saygilarimla avrupadan