18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

BDP'den 'genelev' vaadi

BDP, Pazartesi günü yaptığı 1’nci Olağanüstü kongrede, tümüyle yenilenen tüzük ve parti programını da kabul ederken, parti programında “genelevlerin kapatılması, Kürtçe’nin eğitim ve öğretim dili olarak kullanılması, anadilde eğitimin önündeki tüm yasakların kaldırılması ve silahlı çatışma dönemi nedeniyle tutuklanmış bulunanların, yurtdışına çıkmak zorunda kalmış tüm sürgünlerin ve silahlı grupların silahlarından arındırılarak, demokratik siyasal yaşama katılmalarının sağlanması” vaadi yer aldı.

Olağanüstü kongrede, delegelerin onayına sunulan ve kapatılan DTP’nin tüzük ve programından farklı unsurlar içeren tüzük ve programda, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkler, Kürtler ve diğer etnik gruplarca kurulduğu belirtilerek, Kürt sorununun çözümünün ‘ortak vatanda özgürlük birliktelikte ve Demokratik Cumhuriyet’te görüldüğü kaydedildi. BDP dışındaki partilerin ‘devlet partileri’ olduğu ifade edilen tüzük ve programda ‘tek ırk, tek dil, tek din, tek kültür ve erkek egemen anlayış yerine toplumdaki bütün etnik, kültürel, inançsal ve cinsiyet farklılıklarını kapsayacak şekilde, ‘Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı’nın esas alınacağı” ve evrensel ilkelere uygun yeni bir anayasa hazırlanacağı vurgulandı.

-EŞBAŞKANLIK TÜZÜKTE- KADIN VE ERKEĞE EŞİT KOTA-

BDP’nin tüzüğünde, kapatılan DTP döneminde de uygulanan eşbaşkanlık sistemi yer aldı.
Tüzükte tüm organ ve seçimlerde her iki cinse de yüzde 40 cinsiyet kotası getirilirken, genel başkan, il ve ilçe başkanlarının en fazla iki dönem aynı görevde kalabilmeleri, aynı göreve gelmenin de, aradan bir kongre geçmesi şartına bağlanması öngörüldü. BDP, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da 26 ülke, 38 merkezde yurtdışı temsilciliği açmak için kongreden yetki alırken, bunlar arasında Washington, Berlin, Brüksel, Moskova, Şam, Bağdat, Erbil, Kerkük, Süleymaniye, Duhok, Musul, Havana, Kahire, Pekin, Tahran, Beyrut da yer aldı.

-BDP’NİN DE BAŞKANLIK KURULU OLDU-

Tüzükte ayrıca ilk kez Başkanlık Kurulu adı altında Başkanlık Divanı konuldu. Başkanlık Divanı Genel Başkan, Eşbaşkan ve Genel Başkan Yardımcıları ve Meclis Grup Başkanvekillerinin katılımıyla 9 kişiden oluşacak. Başkanlık Divanı, önemli konularda hızlı değerlendirmeler ve kararlar alacak.

-“KÜRTÇE EĞİTİM VE ÖĞRETİM DİLİ OLARAK KULLANILACAK”-

Parti programında ise yargı reformu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun bağımsız hale getirilmesi, siyasi partilerin amaçları nedeniyle kapatılmasına son verilmesi ve buna doğrudan ve dolaylı imkân veren kanun maddelerinin değiştirilmesi, seçim sisteminin değiştirilerek yüzde 10’luk baraj uygulamasının kaldırılması, hazine yardımının adil bir sisteme kavuşturulması ile F tipi cezaevleri uygulamasının kaldırılması gibi vaatler yer aldı. BDP’nin parti programına göre Kürt varlığı ve kimliği her düzeyde tanınarak, anayasal güvenceye kavuşturulacak, yasal hak eşitlikleri için gerekli düzenlemeler yapılacak, dilleri ve kültürel hakları yasal güvenceye kavuşturulacak, radyo, TV ve basın üzerinde hiç bir kısıtlama olmayacak, Kürtçe, eğitim ve öğretim dili olarak kullanılacak, anadilde eğitimin önündeki tüm yasaklar kaldırılacak.”

-“PKK’LILAR SİYASAL YAŞAMA KATILACAK”-

BDP programında, ilgili tüm çevrelerin ve kamuoyunun katılımıyla Toplumsal Barış ve Demokratik Katılım Yasası’nın düzenleneceği ve ‘silahlı çatışma dönemi nedeniyle tutuklanmış bulunanların, yurtdışına çıkmak zorunda kalmış tüm sürgünlerin ve silahlı grupların silahlarından arındırılarak, demokratik siyasal yaşama katılmalarının sağlanacağı’ ifade edildi. Parti programında, köy koruculuğu, özel tim, yasama ve yargının denetimine kapalı olan oluşumlar ile OHAL'i aratmayan idari düzenleme ve uygulamalara son verileceği kaydedildi.

-GENELEVLER KAPATILACAK-

Parti programında yer alan bir başka ilginç vaat ise genelevlerle ilgili oldu. Programda “Toplumumuzda önemli bir sorun olan ve gizli tutulan ensest ile mücadele edilecek ve mağdurların rehabilitasyonu ve tedavileri için merkezler açılacaktır. Fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması ve genelevlerin kapatılması hedeflenecektir. Sorunun çözümüne kadar genelevlerde çalışan kadınların sağlık sigortaları ve emekli olmalarına imkân sağlayan yasal düzenlemeler yapılacak. Çocuklar yönelik fuhuşu önleyecek önlemler hızla alınacaktır. Çocuk yaştaki (18 yaşından küçük) kadınların fuhuşla ilgili sabıkaları silinerek eğitim ve rehabilitasyonlarına önem verilecektir” denildi.
 

anka
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 17:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?