22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Beckett, Gül ile görüştü

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB konusunda İngiltere'ye desteğinden dolayı teşekkür ederek, bu desteği bundan sonrası için de beklediklerini bildirdi.

Bakan Gül, temaslarda bulunmak üzere dün akşam Türkiye'ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bir araya geldi. İki bakan, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Konuk bakanı Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Gül, Beckett'in göreve başladıktan sonra ilk kez Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.

Gül, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin çok geleneksel ve kuvvetli olduğunu söyleyerek, iki ülkenin de uzun yıllardır NATO'da birlikte olduğunu ve birçok konuda ortak görüşler taşıdığını bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlikle ilgili alanlarda iyi bir düzeyde devam ettiğini belirten Gül, Türkiye-İngiltere ticaret hacminin 12 milyar dolara ulaştığını ve geçen yıl Türkiye'ye İngiltere'den gelen turist sayısının 1 milyon 700'ü bulduğunu kaydetti.

Bakan Gül, ilişkilerin iki ülke başbakanları tarafından 2004 yılının mayıs ayında açıklanan eylem planı çerçevesinde iyi devam ettiğini ve yetkililerin yakın istişareler içinde olduğunu ifade etti.

İngiltere'nin AB sürecinde Türkiye'ye çok yakın destek verdiğini hatırlatan Gül, bu nedenle bir kez daha İngiliz hükümeti ve halkına teşekkür etti. Gül, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine İngiltere'nin dönem başkanlığında başladığını anımsatarak, bundan sonraki süreçte de İngiltere'nin desteğini beklediklerini bildirdi.

Gül, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadele, Kıbrıs, Filistin-İsrail ihtilafı, Lübnan, Afganistan, İran gibi bölgesel ve uluslararası sorunları ele aldıklarını söyleyerek, yararlı bir görüşme olduğunu ve iki ülke ilişkilerini daha da kuvvetlendiren bu görüşmelere yemekte de devam edeceklerini belirtti.

İNGİLİZ BAKAN BECKETT

İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett de, Türkiye'de bulunmanın kendisi için büyük bir onur ve mutluluk olduğunu söyleyerek, Türkiye ile İngiltere'nin dost ve uzun yıllardır NATO'da müttefiklik yapan iki ülke olduğunu bildirdi.

Beckett, iki ülke hükümetleri arasında son derece güçlü ilişkiler bulunduğunu, ama ayrıca iki ülke halkları arasında da her yıl giderek güçlenen bağlar olduğunu söyleyerek, her yıl çok sayıda turistin ülkesinden Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Bu turistlerin emlak da aldığını hatırlatan Beckett, bunun en önemli nedeninin, Türkiye'de gördükleri sıcak ilgi ve güçlenmekte olan yakın ilişkiler olduğunu bildirdi.

Bu yakın ilişkiler nedeniyle AB dönem başkanlıkları sırasında her zaman Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini ifade eden Beckett, "Buna devam edeceğiz, en güçlü destekçiniz ve müttefikiniz olacağız" diye konuştu.

Konuk bakan, gerek Türk hükümeti gerekse halkına bu sürecin bazen uzun ve zorlu gelebileceğini işaret ederek, bunu İngiltere olarak kendilerinin de yaşadığını, kendi süreçlerinin de kısa sürmediğini hatırlattı. Beckett, kendilerinden sonraki genişleme dalgalarında da Avusturya, İskandinav ülkeleri ve son olarak Doğu Avrupa ülkelerinin katılımlarının zor ve ihtilaflı bir süreç olduğunu belirterek, "Ama bütün taraflar için her zaman buna değdi" dedi.Türkiye ile yakın istişarede bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Beckett, Türkiye'nin katılım sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının gerek Türkiye, gerekse AB'nin yararına olacağından emin olduğunu bildirdi.

Beckett, görüşmelerde Gül'ün dediği gibi çok sayıda konuyu ele aldıklarını ifade ederek, bu konuları derinlemesine görüşmeye devam edeceklerini kaydetti.

ASKERLERİ HEPSİNİN SAĞLIK DURUMLARI İYİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İran tarafından gözaltına alınan İngiliz askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve meselenin sorunsuz ve barışçı şekilde hallolmasını istediklerini kaydetti.

Beckett, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Dışişleri Konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Körfez'deki son gelişmelerle ilişkin bilgi verdi.

Körfez'de birkaç gün önce rehin alınan İngiliz askerlerin durumuyla ilgili olarak, İran hükümetinin daha önce kendilerine özel olarak söylediklerini kamuoyuna da aktardığını belirten Beckett, "Gözaltına alınanların hepsinin sağlık durumları iyi ve şu anda iyi durumdalar" dedi.

Bu haberi almanın kendilerini çok memnun ettiğini kaydeden İngiliz bakan, bununla birlikte askerlerin en kısa zamanda İngiltere'ye iade edilmesini de istediklerini kaydetti.

Beckett, askerlerin İngiltere'nin İran'daki temsilcileriyle görüştürülmesini talep ettiklerini de ifade ederek, "Bulundukları şartlar uygunsa, onlarla temas kurabilmeyi, hükümetlerinin ve ailelerinin onların yanında olduğunu gösterebilmeyi istiyoruz" diye konuştu.

"CASUSLUKLA SUÇLANAMAZLAR"

"Bu meselenin sorunsuz ve barışçı şekilde hallolduğunu görmek istiyoruz, umarım olur" diyen Beckett'e, "İngiliz askerlerinin neyle suçlanacağını bilip bilmediği" de soruldu.

Şu ana kadar İran hükümeti tarafından askerlerin nerede tutulduğuna ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini ifade eden Beckett, "askerlerin orada bulunmalarının nedeninin, Irak'ta kaçakçılık konusunda oranın hükümetine destek vermek olduğunu" belirterek, "O yüzden casusluk iddiasının mümkün olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Beckett'e, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, bu konuyla ilgili olarak "diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda İngiltere'nin başka yollara başvuracağı" yönündeki açıklaması da hatırlatıldı.

Bu konuda İran ile ilişkileri son derece hassas tutmaya çalıştıklarını kaydeden Beckett, "Ancak maalesef bu yaptıklarımız, gözaltına alınan askerlerin aleyhine işledi. Her zamanki gibi yapıcı bir sonuç peşindeyiz. İran ile herkesin çıkarına olacak yapıcı ve barışçı bir çözüm aranması taraftarıyız" diye konuştu.Dışişleri Bakanı Gül, aynı konuya ilişkin bir soru üzerine, "Körfez'de maalesef cereyan eden bu olayın kısa süre içerisinde barışçı şekilde bitmesi için Türkiye olarak biz de büyük gayret içerisindeyiz" dedi.Konuyla ilgili olarak İran ile temas halinde olduklarını ifade eden Gül, "Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde tatlı bir şekilde bu iş sonuçlanır" diye konuştu.

"AB, GEÇMİŞTEN ZİYADE GELECEKLE İLGİLENMELİ"

Basın toplantısında Bakan Gül'e, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB'nin 50. kuruluş yıldönümü törenlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a verdiği, üzerinde "Napolyon'un Osmanlı'yı yenişini" gösteren kabartma bulunan bir kupa hediye ettiğini ve basında buna ilişkin farklı yorumlar yapıldığını hatırlatarak, bu olaya ilişkin görüşünü sordular.

Gül, bu soruya cevaben, "AB'nin, geçmişten ziyade gelecekle ilgilenmesi gerekir, gelecekle ilgili vizyonu varsa gelecekle ilgilenmesi gerekir. Geçmişle uğraşmak, AB'nin vizyonuna da pek yakışmaz" diye konuştu.

İngiliz bakan Beckett da, bir gazetecinin, "İngiltere, KKTC'ye doğrudan uçuşlar konusunda KKTC halkına bir söz vermişti. Bu konuda gelişme var mı? Bu desteğinizi yineliyor musunuz" şeklindeki sorusu üzerine, bu konuda bir yanlış anlama olmuş olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bizim şöyle bir taahhüdümüz oldu: Bize verilen bu konuda ciddi sorunlar olduğuna dair hukuki görüşü gözden geçirmek, 'Acaba bu çıkmazdan bizi kurtaracak bir yol var mı' diye araştırmak istediğimizi belirtmiştik. Halen de bakıyoruz, ancak şu an elimizdeki verilere göre hakikaten bunun başlatılması için ciddi hukuki engeller var"





aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 15:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?