22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Beklenmedik bir hadise yaşadık'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Cuma akşamı hiç kimsenin beklemediği bir gelişme yaşandığını, fakat iş dünyasında "Türkiye'de bir zemin değişimi yaşanmadan bunlar gelip geçecek" düşüncesi hakim olduğunu belirterek, "Onun için bundan sonraki dönemde hep beraber demokrasimize sahip çıkacağız" dedi.

Babacan, CNN Türk'te katıldığı bir haber programında, geçen Cuma akşamı Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamanın bugünün Türkiye'sinde algılanma şekli açısından bakıldığı zaman oldukça yadırganması gereken bir gelişme olduğunu ifade etti. Ali Babacan, şöyle konuştu:

"Yani bugünün Türkiye'sine, bugünün ortamına açıkçası çok uymuyor bana göre. Tabi iş dünyasının da beklemediği bir gelişme. Ekonomide beklentiler çok önemlidir. Beklentiler bozulduğu zaman ekonomik göstergelere bugün anında yansımasını görüyorsunuz. Şimdi biz de Cuma akşamki gelişmenin piyasanın açıldığı ilk gün bir miktar etkisini gördük."

"Bugün korkmak gerekir mi?" şeklindeki bir soru üzerine Babacan, "Mutlaka soru işaretleri olmuştur, bugünün Türkiye'sinde hiç beklenmeyen, olmaması gereken bir gelişme. En azından algılanış şekli ile baktığımızda yadırgamalara açıkçası sebep olmuştur" yanıtını verdi.

"Cuma akşamı yapılan açıklama AB hedefine ilerlemeyi durduran, ya da bu konuda soru işareti yaratan bir şey mi?" sorusu üzerine Babacan, şöyle konuştu:

"Açıkçası algılanış şekli itibariyle evet. Çünkü biliyorsunuz dışarıdan, içeriden bir çok açıklama var. Yani Türkiye'nin demokrasisinin daha da güçlenmesi, bu demokratikleşme sürecinden kesinlikle taviz verilmemesi konusunda hem içeride hem dışarıda olumsuz algılamalara sebep olduğunu herhalde medyadan takip ediyorsunuzdur."

Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasada belirtildiği gibi "demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti" olduğunu kaydeden Babacan, "Eğer Türkiye'de bu temel niteliklerle ilgili bir soru işaretleri olsa, Türkiye'de bir rejim meselesi olsa ulusal, uluslararası bunca yatırımcı milyarlarca doları neden Türkiye'ye yatırsın?" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararın ekonomiyi etkileyip, etkilemeyecenin sorulması üzerine Babacan, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız bir organ olduğunu ve Yüce Mahkemenin verdiği kararın bağlayıcı olacağını söyledi.
a.a
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 01:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fatih IP: 84.63.176.xxx Tarih : 1.05.2007 02:48:54
ne ayzikki öyle bazilari icde ve dista türkiyenin önünü kesmeye calisiyor ama hükümetimize sonsuz güvencemiz var adamlar ne yapacaklarini sasirmislar her yola bas vuruyorlar koltuk icin cünkü calisma niyetleri olsa ayni adamlar taha önceleri iktitarda idi ne yapmislar görelim bir Atatürk ve laiklik deyip yola cikiyorlar sanki simtiki hükümet laiklige demokrasiye Atatük ilkelerine karsi calisiyorprojelerle gelin iftiralarla deyil proje üretenler neredeee 20 yil proje üredemiyenlerden acikcasi beklemek cok zor sade laiklik sade Atatürkcülük sade demokrasi sözleri ülke kalkinmiyor onlarda olacak dogru ama hani icraatlariniz kisaca koltuk sevdasi icin Atatürkcülügü laikligi Demokrasiyi kullanmiyalim bu millet uyumuyor sayin AKPnin disintakiler size sesleniyoruz rekabet üretmeile olur bos sözlerle deyil REALIST bakin yaptiklarinizla yapilanlari bir beyin terazisine koyalim kimhakli saygilar oflu fatih Germayn