31
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Belediye payları artıyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Belediyelerimizin genel vergi gelirlerinden aldığı payın arttırılmasını sağlayacağız" dedi.


Bölge Valileri Toplantısı için Kars'ta bulunan Bakan Atalay, bölge valileriyle birlikte ilk önce Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'i ardından da Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nu ziyaret etti. Belediye olarak sürekli karla mücadele ettiklerini ve kış aylarında büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Başkan Alibeyoğlu, "Ermenistan ile olan sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Projesi bizi kurtaracaktır. Bu vesileyle ticaretimiz gelişecek ve esnafımızdan vergimizi zamanında
alabileceğiz. Kars'ta kış 8 ay sürüyor ve eksi 42 derecelere varan soğuk havalar oldu. 10 gün önce bile kar yağdı. Belediye olarak sürekli ağır kışla ve karla mücadele ediyoruz. Yaptığımız asfalt ve yollar tuzla buz oluyor. Mehter marşı gibi bir ileri iki geri gidiyoruz. 3 aylık ödenek kesintileri belediye olarak bizi zor durumda bırakıyor" diye konuştu.


Bakan Atalay, belediyelere ayrılan payların arttırılacağını müjdeleyerek şunları söyledi:
"AK Parti Hükümeti olarak iktidara geldiğimizden itibaren bütün çabamız komşularımızla iyi ilişkilerdir. Bunu da büyük oranda başardık. Ama burada bir tıkanma var. O da karşı tarafın (Ermenistan) tutumundan dolayı. Gürcistan'la ilişkilerimiz çok arttı. Demiryolundan sonra bölgede hareketlilik artacak. Belediye ve belediye başkanlarımız şanslı bir dönem yaşıyor. Çünkü Başbakanımız belediye başkanlığından geliyor. O, bu alanı çok iyi biliyor. Şimdi bir çalışma üzerindeyiz. İl özel İdaresi ve belediye gelirleri yasasıyla ilgili. Daha büyük bir tasarımız vardı. Onu biraz kısalttık.

Çünkü süre kısa ve yasama yılının da sonuna geliyoruz. Belediyelerimizin genel vergi gelirlerinden aldığı payın arttırılmasını sağlayacağız. Buradaki hedefimiz bu. Kar ve kışla mücadele konusunda da şöyle bir kriter getiriyoruz. Bugüne kadar İller Bankası'ndan aldığı kaynağın dağılımında tek kriter nüfustu. Şimdi biz onu biraz çeşitlendiriyoruz. Belediyelerimize bir gelişmişlik indeksi koyuyoruz. Bu yüzde 20'dir. Ve özellikle de kış şartlarıyla mücadele eden illerimizi çok etkiliyor. Bu bölgedeki illerimiz oradan çok büyük bir avantaj sağlayacaklar. İl özel idarelerindeyse başka kriterler var. İlin genişliği, köy sayısı, kırsal kesimde yaşayan nüfus gibi daha adaletli bir sistem getireceğiz. Bir aksilik olmazsa 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmesini hedefliyoruz. Vatandaşa en yakın hizmet götüren birimler olduğu için belediyeleri önemsiyoruz. Valilik, İl özel idareleri ve belediyeleri önemsiyoruz. Bizim gözümüz kulağımız.


Vatandaşa uzanan hizmetlerin hepsinin vasıtası sizlersiniz. Kesintilerle ilgili kesin bir karar yok ancak geçen yıllarda belediyeler rahat etsin diye kesintiler kaldırıldı. Bu sene o yine uygulanacaktır eminim. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu gündemine gelir ve size müjdeyi veririz."

İha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 03:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Olcay GENÇTÜRK TURGUTLU/MANİSA IP: 88.251.80.xxx Tarih : 13.06.2008 09:42:21

SEÇİM GELİYOR YATIRIMLAR BAŞLADI.