22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Ben yargılanmaktan yüksünmem

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''yeni Anayasa taslağı ile ilgili, "Yargılanmaktan yüksünmem" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''yeni Anayasanın ya Anayasa yapımcısı yeni bir Meclis tarafından ya da mevcut TBMM'nin zaman ayırarak bunu gerçekleştirebileceğini'' belirterek, ''Şu anda hangi yöntemin uygulanacağı için bir şey söylemeyi erken buluyorum'' dedi.

Toptan, '''Kurucu mecliste uzlaşma sağlanırsa niye olmasın? Bir yasa çıkarılır, düzenlenir ama bunları hepsi düşüncedir. Geniş bir uzlaşma sağlanırsa mevcut Meclis'te bunu çok rahatlıkla yapabilir'' diye konuştu.
Toptan, Ufuk Üniversitesi'nde yeni eğitim-öğretim yılının açılışı dolayısıyla düzenlenen törenden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Anayasa çalışmasının bu Meclis tarafından değil kurucu meclis tarafından yapılması gerektiği yönünde bir görüş var. Bu meclis bu çalışmayı yapamaz mı?'' sorusu üzerine, Köksal Toptan, bu Meclisin Anayasa çalışmasını çok rahatlıkla yapabileceğini belirterek, ''Bunlardan önemli olan yeni bir Anayasa yapılmasının gerektiğidir'' dedi.

Bu konuda genel bir mutabakat olduğunu gözlemlendiğini ifade eden Toptan, şunları söyledi:
''Burada içeriği elbette tartışılacak. Ortada bir taslak olduğu anlaşılıyor. Bu taslak kamuoyunda tartışılacak. Daha önce yapılan pek çok tartışma var. Başta Barolar Birliği ve diğer bazı siyasi partiler olmak üzere... Şimdi sıra bunları hepsinin derlenip toparlanması ve olabildiğince bir uzlaşı bulmak suretiyle bunun hayata geçirilmesidir. Nasıl geçirilebilir? Burada iki yol var: Ya bir Anayasa yapımcısı yeni bir Meclis kurulur ya da mevcut TBMM zaman ayırarak bunu gerçekleştirebilir. Benim 1 yıl önce yine bu tür bir tartışma yapılırken söylediğim budur.''

Toptan, bu konuda, mutlaka bir kurucu meclis gerekmediğini ifade ederek, kurucu meclis kurulması suretiyle ya da mevcut Meclisin zaman ayırarak bunu hayata geçirebileceğini kaydetti.

Köksal Toptan, ''Partiler arasında uzlaşma sağlanabilirse çok rahatlıkla yapılabilir. Zannediyorum, önümüzdeki dönem bu çalışma sürdürülecek. Uzlaşma sağlanabilir mi, nerelerde uzlaşma sağlanabilir? Ondan sonra da Meclis'te bulunan partiler kendi yol ve yöntemlerine göre hareket edeceklerdir. Şu anda hangi yöntemin uygulanacağı için bir söylemeyi erken buluyorum'' diye konuştu.

YARGILANIRIM DİYE YÜKSÜNMEM

TBMM Başkanı Toptan, partiler arası bir uzlaşma komisyonun kurulması için çaba gösterip göstermeyeceğinin sorulması üzerine, ''kendilerine düşen bir görev olursa bunu memnuniyetle yapacaklarını'' kaydetti. Toptan, öncelikle siyasi partilerin ortaya koyulan taslakla ilgili çalışmalarını bitirmesini beklemek gerektiğini söyledi.
Toptan, ''yeni Anayasa taslağında Genelkurmay Başkanı ile Meclis Başkanına Yüce Divan yolunun açıldığının'' belirtilmesi üzerine, ''Yüce Divan yolunun Meclis başkanına zaten kapalı olmadığını, yargılanması için önünde hiç bir engel bulunmadığını'' ifade etti.

''Elbette kimseye ayrıcalık yapılmamalı'' diyen Toptan, ''Ben Meclis Başkanı olarak 'Yüce Divanda niye yargılanırım' diye kesinlikle yüksünmem. Türkiye'nin çok geniş bir dokunulmazlıklar sistemi var. Bunun tamamını masaya yatırılması, dokunulmazlıkların minimize edilmesi lazımdır. Genellikle milletvekili dokunulmazlığına takılıp kalmışızdır ama baktığımız zaman herkesin Türkiye'de dokunulmazlığı var. Türkiye'de dokunulmazlığı olmayan kapıcılar ile odacılar kalmıştır. Bu bakımdan bu tür düzenlemeyi ben alkışlarım'' diye konuştu.

SEÇENEKLERİ ORTAYA KOYUYORUM

Bir soru üzerine, ''Kurucu Meclis kurulması yönünde bir çalışma olmadığını'' kaydeden Toptan, bir başka soru üzerine ise ''Kurucu Meclis'te uzlaşma sağlanırsa niye olmasın? Bir yasa çıkarılır, düzenlenir ama bunları hepsi düşüncedir. Geniş bir uzlaşma sağlanırsa mevcut Meclis'te bunu çok rahatlıkla yapabilir'' dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir gazetecinin ''Sizin sözlerinizden Kurucu Meclis fikrine daha sıcak baktığınızı anlayabilir miyiz?'' sorusuna, ''Hayır. Ben seçenekleri ortaya koyuyorum. Yoksa bu Meclis'in Başkanı olarak, 'biz bunu yapamayız, kurucu meclis gelsin' demek doğru olmaz. Memnuniyetle yapar bu Meclis. Gerekiyorsa haftanın cuma, cumartesi, pazar, pazartesi günleri de çalışmak suretiyle bunu yapabilir ama dediğim gibi önce işin nasıl şekilleneceğini görmek lazım'' karşılığını verdi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 12:21:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?