19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Berdimuhamedov onuruna yemek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.


Yemeğe Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkmen bakanlar, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner ile çok sayıda davetli katıldı. Gül ve Berdimuhamedov, konukları yemek salonunun kapısında karşıladı. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türklerin ve Türkmenlerin tek bir milletin evlatları olduğunu belirterek, "Türk halkı, Türkmenistan'la ortak ecdadımızdan, dilimizden, dinimizden, ortak tarih ve kültürümüzden gurur duymaktadır. 1071'de Malazgirt'te Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Selçuklu Sultanı Alparslan ortak atamız, Köroğlu Destanı ortak destanımızdır" dedi. Yapılan görüşmelerin, iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin eşit ortaklar olarak, karşılıklı çıkar ve saygı temelinde daha da geliştirilmesine büyük katkı sağladığını vurgulayan Gül, "Bugün imzaladığımız anlaşmalar, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki işbirliğimizin derinleştirilmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

 


Berdimuhamedov'a ülkesinde faaliyet gösteren Türk işadamlarına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Gül, şunları kaydetti:


"Gerçekleştirdiğimiz karşılıklı üst düzey ziyaretlerin ikili ilişkilerimize ivme kazandırmanın yanısıra, çok taraflı platformlardaki işbirliğimize de olumlu yansımaları olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum. Kardeş Türkmenistan'ın Türkiye'ye uluslararası örgütlerde verdiği destek dolayısıyla müteşekkiriz. İnanıyorum ki, bu destek, adını Türk dünyasını birleştiren en temel unsur olan dil birliğinden alan 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri' çerçevesinde de devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti de her alanda Türkmenistan'a destek olmaya, talep edilen her alanda tecrübelerini kardeşleriyle paylaşmaya devam edecektir. Bu, Türk halkının, dili bir, dini bir kardeşleriyle dayanışma içinde olmak yolundaki arzu ve talebinin doğal bir sonucudur."


Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise, Gül'e Türkmen halkı ve iki ülke dostluğu ve kardeşliği adına söylediği güzel sözler için teşekkür etti. İlişkilerin pekişmesi ve daha da derinleşmesi açısından büyük önem taşıyan görüşmelerin verimli geçmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Berdimuhamedov, "Günümüzde Türkmen-Türk kardeşlik ilişkileri tüm alanlarda gelişme göstermektedir. Ekonomide, çeşitli sanayi dallarında, kültürel ve bilimsel ilişkilerde bu konuya dair onlarca örnek verebiliriz"şeklinde konuştu. "Türkmenistan ile Türkiye'nin kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin geleceği büyük olacaktır" diyen Berdimuhamedov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü bu ilişkiler zengin tarihi değerlere sahip olarak, karşılıklı saygı ilkesinin en güzel geleneklerine dayanmaktadır. Doğu edebiyatının ve felsefesinin ünlü temsilcileri Karacaoğlan'ın, Mevlana'nın ve diğer şahısların eserleri gerek Türkmen halkından, gerekse Türk halkından büyük rağbet görmektedir. Bugün biz kardeşlik ve dostluğun tarihinde yeni sayfalar açıyor ve işbirliğinin altın harflerini yazıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 02:13:24
Güncelleme :25 Mart 2008 Salı 02:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?