19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Beşir baş ağrıtacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde düzenlenen ve 50’ye yakın Afrika ülkesinin katıldığı Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi başladı. Anlaşmaya varılan ‘’Türkiye-Afrika İşbirliği İstanbul Deklarasyonu’’ ile ‘’Afrika ve Türkiye Ortaklığı İçin İşbirliği’’ çerçeve belgelerinde, Afrika ülkeleriyle Türkiye’nin işbirliğinin artırılmasına, Türk işadamlarının Afrika’da yatırım yapmasının teşvik edilmesine karar verildi.
Four Seasons Oteli’nde dün düzenlenen ve Yüksek Düzeyli Memurlar toplantısıyla başlayan zirveye, 6 ülke devlet başkanı seviyesinde katıldı. Toplantıda ele alınan, liderler tarafından da bugün imzalanması beklenen ‘’Türkiye-Afrika İşbirliği İstanbul Deklarasyonu’’ ile ‘’Afrika ve Türkiye Ortaklığı İşbirliği’’ çerçeve belgelerinde, Türkiye ile Afrika ülkelerinin devletlerarası işbirliği, güvenlik, ticaret, ekonomi, tarım, sağlık, altyapı, eğitim, kültür ve medya alanlarında işbirliği içinde olması kararı alındı.
Zirvenin her beş yılda bir tekrarlanmasına karar verilen çerçeve belgesinde, bir sonraki zirvenin ise 2013’te Afrika’da yapılması kararlaştırıldı. Türkiye’nin ayrıca gelecek yıl sonuna kadar Afrika’da 12 olan büyükelçilik sayısına 15 yeni elçilik daha ekleyeceği kaydedildi.

Savcı mahkemeye başvurdu 

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, kendi ülkesi sınırları içindeki Darfur’da kendi otoritesini kurmak amacıyla “soykırım” yaptığı suçlamasıyla hakkında dava açılan Sudan lideri Ömer Hasan El Beşir de dün zirve için İstanbul’a gelen liderler arasındaydı. El Beşir, hakkındaki suçlamalar nedeniyle ülkesi dışına pek seyahat edemiyor. 

Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savcısı, El Beşir’in İstanbul’daki zirveye davet edildiğini ve katılmaya niyetli olduğunu öğrenince, Sudan liderinin “görüldüğü yerde tutuklanması” konusunda, tüm dünyayı kapsayacak bir emir için resmen mahkemeye başvurdu. Ancak bu istek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin adli tatiline takıldı. 

Mahkemedeki tatil, zirve sırasında sona eriyor. Uluslararası hâkimler, ilk iş olarak savcının tutuklama emri isteğini tartışacaklar. Ancak yine de bu emrin El Beşir’in İstanbul’da olacağı 19-20 Ağustos tarihlerine yetişmesi beklenmiyor.

Türkiye destek istiyor 

Zirvedeki Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçiminde Türkiye’ye destek vermeleri için Afrika ülkelerine üstü kapalı istekte bulundu. Babacan, “ Seçilmemiz halinde Afrika’nın sesi olmak için elimizden gelen çabayı göstereceğimize emin olabilirsiniz” dedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz ise Afrika ülkelerinin yüzde 90’ının Türkiye’nin geçici üyeliğini desteklediğini belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 05:55:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?