19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Beyaz Saray'da PKK bilmecesi

Erdoğan-Bush görüşmesinde PKK bilmecesi. Basın açıklamasında PKK'dan söz edilmedi. Türk tarafı görüşüldü dedi. Erdoğan Darfur izlenimlerini anlattı.

Washington'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı George Bush'la Beyaz Saray'daki görüşmesi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Bush ve Erdoğan'ın basına yaptıkları açıklamada, görüşülen konular sıralanırken PKK'nın adı geçmedi. İki lider, küresel terör, Kıbrıs, AB ve Sudan'ın Darfur bölgesinde yaşanan insan dramının gündeme geldiğini anlattı.

Başbakan, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki hassasiyetini görüştüklerini söylerken, Bush'un yüksek sesle güldüğü görüldü. Bush, Erdoğan'ın Darfur izlenimlerinden çok etkilendiğini söyledi.

ERDOĞAN: BUSH'U PKK İLE MÜCADELEDE KARARLI GÖRDÜM

Erdoğan görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, ABD Başkanı Bush'u terörle mücadelede kararlı gördüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim uluslararası tavrımı biliyorsunuz dediler. Biz de Kuzey Irak'ta bu kararlılığı görmek istiyoruz dedik. Ülkemize yönelik saldırılarda Amerikan yapımı silahlar bulunuyor, halkımız bunu öğreniyor. Ülkemizde anti Amerikancı gelişmenin kaldırması için kararlılıkla terör örgütünün üzerine gidilmesini istedik. Üzerimize düşeni yapıyoruz dediler."

GÖRÜŞME UZADI

Yaklaşık bir saat olarak planlanan görüşme, 40 dakika uzadı. Görüşmenin ardından iki lider, basına kısa bir açıklama yaptı. Oval ofisteki görüşmenin ardından konuşan Bush, “Başbakan Erdoğan ile çok kapsamlı ve önemli bir diyalogda bulunduk. Ayrıca, Türkiye ve ABD'nin dünyada barışın sağlanması için birlikte nasıl çalışılabileceğini konuştuk. Terörizm ve radikalizmle savaşta, kararlılığımız konusunda konuştuk” dedi.

Başkan Bush, Erdoğan ile görüşmede ayrıca Ortadoğu'ya istikrar getirmeye yönelik ortak çabalar hakkında da görüşme yapıldığını söyledi. Bush, şöyle devam etti: “Irak ve İran konusunda önemli bir görüşme yaptık. Ayrıca radikalizm ve aşırılığa karşı ortak mücadele etme arzumuzdan konuştuk. Ben Sayın Başbakan'a Türkiye'nin AB'ye girmesinin, ABD'nin çıkarına olduğunu söyledim. Başbakan'ı ayrıca Türk halkının yararına gerçekleştirilen ekonomik reformlar dolayısıyla tebrik ettim.”

ABD Başkanı ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın kendisine Darfur'da insanların çektiği sıkıntıdan bahsettiğini belirtti ve şunları kaydetti: “Darfur'daki acılara karşı yardım etme yönündeki derin arzumuzu paylaştık. Başbakan, benimle bu konudaki kişisel deneyimini paylaştı. Çünkü kendisi Darfur'a giderek, bu korkunç insanlık durumuna şahit oldu. BM ve hükümetler, olarak Sudan'daki bu acılara son verilmesi önemli.”

Başkan Bush konuşmasının sonunda, “Ben Sayın Başbakan'ı bir dost ve barış adamı olarak görüyorum” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN: OLUMLU İÇERİKLİ BİR TOPLANTI

Başbakan Erdoğan da Bush'un ardından yaptığı konuşmada, “Önemli bir stratejik ortaklık içinde olduğumuz ABD'yi ziyaret etmek, benim için bir onur ve zevk. Başta terörizm olmak üzere birçok konuyu görüşme fırsatımız oldu” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel teröre karşı ortak mücadele formu oluşturmada, Başkan Bush ile aynı düşünceyi paylaşıyoruz. Görüşmede özellikle Lübnan, İsrail, Filistin konularını ele alma fırsatı oldu. Bush ayrıca, AB konusunda da başından itibaren bizlere yönelik desteğinin süreceğini söyledi. Bu bizim için önemli.”

Başbakan Erdoğan görüşmede, Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını ve kendisinin bu konuda Türkiye'nin hassasiyetini ifade ettiğini belirtti. Erdoğan, Orta Doğu'da Türkiye olarak ne yapılabileceğini konuşma imkanı bulduklarını da bildirdi. Başbakan Erdoğan, özellikle Türkiye'nin Kopenhag kriterleri içinde attığı adımlar, Maastricht kriterleri ve son tarama süreci ile ilgili görüştüklerini de belirtti.

Erdoğan, konuşmasının sonunda “Olumlu içerikli bu toplantı için Başkan Bush'a teşekkür ederim” dedi.

Görüşmeye, ABD tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı Nickolas Burns, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Yardımcısı John Hemlah, Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.



aa
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 20:09:54
Güncelleme :2 Ekim 2006 Pazartesi 21:06:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 85.103.118.xxx Tarih : 2.10.2006 22:32:38
NİYE PKK YI NET BİRŞEKİLDE MASADA DİLE GETİRMEDİN NEDEN BÖLÜNMÜŞ HARİTAYI DİLE GETİRMEDİN BUNLAR KÖÇÜK SORUNLARMI ?SİZİN İÇİN HANKİ SORUN ÇİTDİ ÖNEM ARZEDİYOR? KÜRESEL TERÖR DERKEN PKK PUNUN DIŞINDAMI İÇİNDEMİ?DÜNYA BARIŞINI SALAMAK İÇİN TERÖRLE MUCADELE ETMEYE KARARLISINIZDA YA CENNET ÜLKEMDEKİ PKK TERÖRÜ NE OLCAK? YOKSA AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ PKK YA TERÖR GÖZÜYLE BAKMIYORMU Kİ ÖYLE BAKMIYOR BU UYGULAMALARDA ACIK ACIK BELLİ OLUYOR IRAK ONLARIN KOTROLÜNDE SINIR ÖTESİ HARAKAT YAPMAYIN DENİYOR YAPMIYORUZ SONRA SİYASET YAPIYORUZ BİZ KEN DİMİZ HALLEDERİZ BUZAMANA KADAR NERDEYNİN DİYE SORARLAR ADAMA HEPİMİZ KARDEŞİZ KARDEŞ PKK KALLEŞ BUKADAR PKK NIN KÜRESL TERÖRÜS OLMASI İÇİN AMERİKADA EYLEMMİ YAPMASI LAZIM KÜREL TERÖR DERKEN BÖLGESEL EYLEM YAPAN ÖRGÜTLER BUNUN DIŞINDAMI PKK VEYA İRA GİBİ ÖRNEKLER COVALTA BİLİNİR AMA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN ÜLKEMDEKİ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN NEDEN DİLE GETİRİLMEDİĞİ VEYA NİYE GETİREMEDİĞİMİZ?