22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz hakkı

Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yapılan, ancak reddedilen tüm başvurular artık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nda (BEDK) itiraz edilebilecek.

Daha önce sadece verilecek bilginin devlet sırrı içermesi veya ülkenin ekonomik çıkarlarına aykırı olması durumlarında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na başvurulabiliyordu.

Bilgi Edinme Hakkı Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Kabul edilen yasayla bilgi edinme daha fonksiyonel olacak, şeffaflık sağlanacak ve tüm itirazlar yanıtlanmış olacak" dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Ziya Yergök, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarını da eleştirirken, "Ülkemizi teokrasinin karanlığına gömmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Sorunlarımızı demokrasiye sahip çıkarak ve demokrasi içinde çözerek laik cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız" dedi.

Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz kürsüye gelerek, "Sırf ucuz siyaset yapmak için edilen 'teokrasiyi getirmek isteyenler, laikliği sulandırmak' gibi sığ laflar bu kürsüye layık değil. Herkes konuşurken seviyeli konuşmalı. Yanlışlıklar olabilir, ama seve seve bunları düzeltiriz. Muhalefetin yanlışa muhalefet etme üslubu çok önemli" diye konuştu.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ali Dinçer de, siyaset kurumuna olan güvenin korunması açısından, Gündüz'ün "ucuz siyaset" ifadesinin yanlışlığına dikkat çekti. CHP ve ANAP'lıların soru cevap hakkını kullanmaları, sık sık karar yeter sayısı ve toplantı yeter sayısının aranması talepleri nedeniyle toplam 4 maddeden oluşan tasarının, bugün görüşülen 3 maddesinin kabul edilmesi saatler sürdü.

"BİLGİ EDİNME BAŞVURUSUNU REDDETMEK ZORLAŞIYOR"
9 Ekim 2003'te yasası çıkan ancak yönetmeliği nedeniyle ancak 2004 ilkbaharından bu yana uygulanan Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda bugün yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, artık bilgi edinme başvurusu reddedilen herkes BEDK'da itiraz edebilecek. Daha önce sadece devlet sırrı içermesi veya ülkenin ekonomik çıkarlarına aykırı olduğu gerekçesiyle bilgi verilmemesi durumlarında Kurula başvurulabiliyordu. Böylece kurumlar bilgi talebini reddederken, ret gerekçelerinin kurulda değerlendirileceğini de dikkate almak zorunda olacak. Talebi reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Kurula itiraz edebilecek. Kurul da bu konudaki kararını 30 iş günü içinde verecek.

Kabul edilen aynı yasayla BEDK üyelerinin huzur hakları da artırıldı. Yürürlükteki yasayla, kamu görevlisi olan kurul üyesine bin, kamu görevlisi olmayana ise 2 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödeniyordu. Bugün kabul edilen yasayla ise kurul üyesine, mesleğinde ayrım yapılmaksızın, 3 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenmesi olanağı getirildi.

Böylece BEDK'nın kamu kökenli üyesine kamu görevlisi ise günlük 41.60 YTL, özel sektör kökenli ise günlük 83.20 YTL daha fazla huzur hakkı alacak. Ancak kabul edilen yasayla "bir ayda fiilen görev yapılan gün sayısının dördü aşması halinde, aşan günler için huzur hakkı ödenmez" hükmü de getirildiğinden, huzur hakkı aylık kamu görevlisi için 166.40 YTL, diğer üyeler içinse aylık 332.80 YTL huzur hakkı ödenebilecek.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 00:50:44
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 04:33:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?