30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Bir vekilden inanılmaz sözler!

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, DTP'nin organize ettiği sokak gösterilerinde çocukların öne sürülmesine ilginç yorumlar getirdi.

Bayındır, "Sonuçta çocuk da düşünen bir varlık, kendine göre refleksleri olan bir canlıdır. Tabii ki kendi düşünceleriyle katılmıştır. Bayram olur kimse çocuklara git şeker topla demez" dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'la birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Çocukların şiddetle talim ve terbiye edilmesine 'artık yeter' dediklerini belirten Bayındır, kendisini her şeye kadir görerek yaşlı, cinsiyetçi, milliyetçi egemen zihniyetin toplumu zapt-u rapt altına alarak iktidarını sürdürme anlayışının sorunların temel kaynağını oluşturduğunu savundu.

Yaşlının tahakkümü altında talim ve terbiyeye tabi tutulan çocukların evde, sokakta, karakolda, okulda, işyerinde, yaşamın her alanında şiddetle terbiye edilmeye çalışıldığını belirten Bayındır, Çocuk Esirgeme Kurumları'nda da çocuklardan dayağın esirgenmediğini söyledi.

Çocuklara şiddetle hadlerini bildirmek yerine haklarının tanınmasını isteyen Bayındır, şiddet uygulamakla yetinmeyen devlet yetkililerinin, sosyal devlet anlayışını yok sayarak topluma tanınan hakları çok rahatlıkta çiğneyebildiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın 'ya sev ya terket' anlamına gelen sözlerinin ardından Adana Valisi'nin de sokak gösterilerine katılan çocukların ailelerini cezalandırma yöntemini seçerek hem kanun koyucu, hem savcı, hem de hakim rollerine soyunduğunu öne süren Bayındır, ailelerin yeşil kartlarını iptal ederek 'hastalan ve öl' yolunu gösterdiğini ifade etti.

Bayındır, "Devlet adına hareket edenler eline kartları almış kendisi gibi olana yeşil kart, olmayana ise kırmızı kart göstererek toplumu kendine göre şekillendiren, canının istediğine hizmet veren, istediğini hizmetten men eden tutumu ile ayrımcılık yaparak suç işlemektedir" diye konuştu.
Bayındır, Adana Valisi'nin derhal görevden alınmasını istediklerini söyledi.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayındır, 'Geçen hafta partinizin öncülük ettiği sokak gösterilerinde çocuklar ön plandaydı, bu bir çelişki değil mi?' sorusu üzerine şiddetin toplumun her alanında ortadan kaldırılması, ne bir hak arama yöntemi ne de hak arayanı bastırma yöntemi olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Kültürel olarak sistem şiddet içeren, özgürlükçü olmayan bir sistem olarak devam ettikçe, demokratik teamüller uygulanmadığı sürece bu tür manzaraların hayatın bir parçası olmaya devam edeceğini öne süren Bayındır, çocukların sokak eylemlerinde kullanılmasını ise şu sözlerle değerlendirdi:

"Sonuçta çocuk da düşünen bir varlık, kendine göre refleksleri olan bir canlıdır. Tabii ki kendi düşünceleriyle katılmıştır. Bayram olur kimse çocuklara git şeker topla demez. Her koşulda çocukların da kendisine göre bir düşüncesi vardır.

Tepkilerini, reflekslerini koyar. Çocuklar zapt-u rapt edilemez varlıklardır aynı zamanda. Evde bile 'susun, oturun' dersiniz ama o bir an belki susar, sonra dediğini yapar. Çocukların böyle asi yanları vardır. Bunu o çocuk ruhu, duygusu ve yaklaşımı olarak ele almakta fayda vardır."

Bayındır, 'Çocuğun bir şiddet unsuru haline getirilmesini savunuyor musunuz' sorusuna, "Bu çok zorlama bir yorum. Öyle bir şey söylemedik. Sadece gerçekliği tarif etmeye çalıştım. Hepimizin çabası bu şiddet ortamının ortadan kaldırılmasını sağlamak, demokratik teamüllerin hayata geçirilmesini gerçekleştirmek" karşılığını verdi.

Bayındır, çocukların bir siyasi amaç için kullanıldığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine DTP'ye yönelik bu eleştirinin haksız bir eleştiri olduğunu savundu. Binlerce insanın sokağa döküldüğünü, aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların bulunduğunu kaydeden Bayındır, "Bu anlamda birilerinin onlara demesine gerek yok. Televizyon izliyor, olayları görüyor. Kendine göre tepkisini göstermeye çalışıyor. Bu, partimizin öngördüğü veya zorladığı bir şey değildir. Bunlar çok zorlama yorumlardır" dedi.

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş ise, DTP'nin bu yönde bir politikası olmadığını dile getirdi. Basında olayın ısrarla 'DTP'nin organize ettiği çocuklar' şeklinde yansıtıldığına işaret eden Demirtaş, "Çocuklara yönelik şiddet veya çocukların şiddet ortamı içinde büyümesi partimizin eleştirdiği bir yaklaşımdır. Bunların partimizin politikasıymış gibi yansıtılmasını kabul etmiyoruz. Ortada sosyal bir realite var. DTP olarak bu tespiti yapmaya çalışıyoruz. Bu bir sorundu ve çözümü de arkadaşımızın belirttiği gibidir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 16:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mjk IP: 78.165.176.xxx Tarih : 8.11.2008 11:28:18

bunlar vekil değil.türkiyeyi istilacılara peşkeş çekmek isteyen taşnak ,hınçak örgütleri gibiler.Edebe ve adaba yaklaşan bir tavırları varmı?Allahaşkına bir bakın.Hükümetde yerel seçimleri düşündüğü için, bunlar üniter devlet'in tüm kazanımlarını çiğniyorlar sanki görmüyor .hükümet'ten tavır gelmeyince molotof kokteyli atan taş atan gruba vatandaş pompalı ile müdahale etmek zorunda kalıyor.ne yazıkki oy kaybetmemek için mi ,ki herhalde öyle vatandaş kendini savunmasınmıya dönüşüyor iş.ya o zaman herkes kendini savunacaksa ,yarın daha büyük olaylar çıkartırlarsa vatandaşta artık bıçak kemiğe dayanırda hedef gözetmeksizin silah sıkarsa ne yapacaksınız.kaldıki son olayda vatandaş havaya ateş açtı. uyarı ateşi gibi .ne yapsın adam.icranın başı bu d.... denilen partinin başkanını çağırıp ciddi anlamda uyarmalıdır.eğer o yapmıyorsa anayasal kurumlar yapsın.kardeşim iddianame düzenlenmeden dayanağı sadece elli yüz kişilik bir cumhuriyet gösterisine dayanan sebeple aylarca içeride iki orgeneral yatıyor.birinide koruyamadınız düştü adam kanama geçirdi.nedir bu memleketin hali.öte yandan deniz feneri almanya bağlantısı için z.a için ya o sadece iddia iddia ile insanın kişilik hakları mahkum edilmez diyorsunuz.haber bültenlerinde resmen dava açılmış adama .o zaman kişilik hakları ise sorun iddialarla bu orgeneraller aylardır neden içerde.bunların kişilik hakları yokmudur.