22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Birlik mesajları havada kaldı

Tarihi günler yaşayan Ankara, cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle başlayan gergin havayı üzerinden atamadı. 

Yapılan resmi açıklamalarda verilen “birlik ve beraberlik” mesajlarına karşın, devletin zirvesinde yaşanan gerilim gizlenemiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i hedef alan eleştirilerinin ardından, Çankaya Köşkü’ndeki Erdoğan-Sezer randevusunun iptali dikkatlerden kaçmadı. 

Gerginliğin diğer boyutu da Genelkurmay’la hükümet arasında yaşanıyor. Eski Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer’in görevden alınmasının ardından yapılan karşılıklı açıklamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Hükümet’in görüş ayrılığı bir kez daha ortaya koydu.

OLAĞAN GÖRÜŞME İPTAL

Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Erdoğan’ın dün beklenen haftalık olağan görüşmesi iptal edildi. Program değişikliği, Erdoğan’ın önceki gün yapılan TÜSİAD toplantısında Sezer’i ağır bir dille eleştirmesinin hemen sonrasına rastladı. Programa göre Sezer’in Erdoğan’ dün 15.30’da kabul etmesi gerekiyordu. Ancak dün sabah saatlerinde programı yenileyen Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, görüşmeyi Köşk programından çıkardı.

Bu gelişme, “Sezer, Erdoğan’ın TÜSİAD’daki açıklamalarına tepki gösterdi” yorumlarına neden oldu. Ancak Başbakanlık kaynakları, program değişikliği talebinin Erdoğan’dan geldiğini ifade ettiler. Erdoğan, bugün ve yarın İzmir’de yapılacak tatbikatlar nedeniyle Cumhurbaşkanı ile bir araya geleceği, Sezer’in uygun bulması durumunda görüşmenin İzmir’de gerçekleştirilebileceği bildirildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, cumhurbaşkanlığı kaynakları da bunu doğruladı.

PROGRAMDA YOK

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden dün öğleden sonra yapılan yazılı açıklamada, Sezer’in bugün İzmir’e gideceği ve Efes 2007 tatbikatını izledikten sonra valiliği ziyaret edeceği belirtildi. Açıklamada, Sezer’in, yarın da Denizkurdu Tatbikatı’nı izleyeceği aktarıldı. Sezer’in tatbikatın ardından Ankara’ya döneceğine işaret edilirken, Başbakan ile yapılması beklenen haftalık görüşme, programda yer almadı.

Köşk ve hükümet arasındaki son gerilim, TBMM’den geçen cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili Anayasa değişikliği. Sezer, sıkışık bir zamanlamada, tartışılmadan ve sistemin bütünü gözden geçirilmeden değişikliğin yapılmasına karşı olduğu mesajını vermiş, cumhurbaşkanını halkın seçmesinin “iki iktidar odağı” oluşturacağı, popülizme yol açacağı eleştirisinde bulunmuştu.

AÇIKÇA SEZER’İ ELEŞTİRMİŞTİ

Erdoğan önceki gün TÜSİAD’da, 367 kararından dolayı Anayasa Mahkemesi’ni, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğini beklettiği için de Sezer’i sert biçimde eleştirmişti: “Anayasa değişikliği şu anda Sayın Cumhurbaşkanı’nda. Bakın kaç gün oldu. 15 gün hakkı var. Niye, ‘Acaba bu işi geciktirip ne kadar erteleriz’. Bunlar, suları tersine akıtma gayretidir. Demek ki ön kabulü var, millete gidilmesini istemiyor.

BİRLİK MESAJLARI HAVADA KALDI

Zirvede esen soğuk rüzgarlar, olağanüstü günlerde yerini olumlu mesajlarına bırakıyor. Son olarak Ankara’daki bombalı saldırının ardından yayımlanan mesajlarda öne çıkan “birlik, beraberlik” vurgusu oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yayımladığı mesajda, “Ülkedeki huzur ortamını bozmaya çalışanlara, ulusumuzun dayanışması ve güvenlik güçlerimizin özverili çabalarıyla hiçbir zaman izin verilmeyecektir” demişti. Başbakan Erdoğan ise şöyle seslenmişti: “İstikrar ve huzurumuza kast edenlere verilecek en güzel cevap, yine milletçe birlik ve beraberlik içinde huzur ve istikrarımıza daha çok sahip çıkmak olacaktır.” TBMM Başkanı Bülent Arınç da mesajında, “Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Siyasi çekişmelerle birbirimizi suçlama günü değildir” satırlarına yer vermişti.

5 artı 5’i inceleme süresi bugün doluyor

Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili Anayasa değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 15 günlük inceleme süresi bugün doluyor. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini, genel seçim döneminin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini ve TBMM’deki tüm kararlarda 184 dışında toplantı yeter sayısı aranmamasını içeren değişiklik, 10 Mayıs Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek ertesi gün Çankaya Köşkü’ne gönderildi. TBMM kulislerinde, “Cumhurbaşkanı 15 günlük süreye uyacak mı” tartışması ise sürüyor. AKP yöneticileri, Sezer’in 15 günlük inceleme süresini aşması durumunda bunun aktif bir engel değil ama “pasif direniş” olacağını, bu durumda ne yapılacağının belirsiz olduğunu belirtiyor. Anayasa’da düzenlenen

“sorumsuzluk hali”, cumhurbaşkanını herhangi bir yaptırımdan koruyor. Anayasa’da “Cumhurbaşkanı, TBMM’ce kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar” deniyor. Ancak bu süreye uyulmaması durumunda ne yapılacağıyla ilgili hüküm bulunmuyor.

Genelkurmay’la ilişkiler de limoni

ZİRVEDEKİ gerginlik, 19 Mayıs kutlamalarında da kendini göstermiş, törenlerde okunan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ndeki “iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet, hatta hıyanet içinde olabilirler” bölümü özellikle askerler tarafından uzun süre alkışlanmıştı. Nezaket tokalaşmalarının dışında birbirleriyle sohbet etmeyen liderler, törenleri tepkisiz takip etmişlerdi. Genelkurmay-Hükümet ilişkilerini geren süreç, yeni cumhurbaşkanını tarif eden Org. Yaşar Büyükanıt’ın, “laikliğe sözde değil özde bağlı olmalı” ifadeleriyle başladı. Abdullah Gül’ün aday olmasının ardından internette yayımlanan ve “muhtıra” diye yorumlanan 27 Nisan Bildirisi, hükümetten sert bir karşılık gördü. Son olarak eski Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer’in görevden alınması nedeniyle yapılan karşılıklı açıklamalar dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, Başer’in görevden alınmasına üstü kapalı tepki göstererek, “Ben atamadım ki” demişti.

Tatbikatta buluşacaklar

Devletİn zirvesi, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük planlı tatbikatlarından olan “Efes-2007” ve “Denizkurdu-2007”de buluşuyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve kuvvet komutanlarının katılacağı “Efes-2007 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı”nın “Gözlemci Günü” olan bugün Seferihisar/Doğanbey bölgesinde gerçekleştirilecek.

Hava hücum harekatı, amfibi harekat, elektronik harekat ve özel kuvvet harekatının gerçekleştirileceği tatbikata Kara Kuvvetleri’nden 4 tabur, 5 bölük; Deniz Kuvvetleri’nden 2 fırkateyn, 4 mayın gemisi, 1 denizaltı, 3 hücumbot ve 1 helikopter; Hava Kuvvetleri’nden ise 8 savaş, 1 nakliye,

1 arama kurtarma uçağı katılacak. “Efes-2007” 7 Mayıs, “Denizkurdu-2007” tatbikatı ise 14 Mayıs’ta başladı. “Denizkurdu-2007” tatbikatına 10 fırkateyn, 17 hücum bot, 6 denizaltı, 2 korvet, 6 mayın avlama tarama gemisi, 4 yardımcı sınıf gemi, 4 seahawk helikopteri ile SAT ve SAS komandoları katılıyor. Protokol, tatbikatı Donanma Komutanlığı sancak gemisi olan Kemalreis Fırkateyni’nden izleyecek.
Akşam
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 06:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?