16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Biz çözümü masada ararız'

Milli Güvenlik Kurulu Kuzey Irak ve terör konularını görüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kuzey Iraklı liderlerle görüşme olacak mı?” sorusuna ''Biz çözümü masada ararız, kimse bizi masanın dışına çekmeye gayret etmesin'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Milli Güvenlik Kurulu toplantıları mahremdir” dedi, içeride konuşulanları sızdıranların ihanet içerisinde olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'a hareketinden önce havalimanında soruları yanıtlayan Erdoğan'a, “Kuzey Iraklı liderlerle görüşme olacak mı?” sorusu yöneltildi .

Erdoğan, "Biz çözümü masada ararız, kimse bizi masanın dışına çekmeye gayret etmesin" dedi.

Kurulda neler görüşüldü?

Milli Güvenlik Kurulu, Kuzey Irak'tan yönelen terör tehdidinin ve Kerkük'ün statüsüne ilişkin uzlaşmazlığın aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görüldüğü görüşüne vardı.

MGK bildirisinde Kuzey Irak’taki terör sorunu ve Kerkük için diplomatik çabalardan söz edilirken bölgedeki Kürt gruplarla ilişkiler konusunda herhangi bir ifade yer almadı.

Ancak toplantıdan sızan bilgiler sorunların çözümü konusunda "herkesle her kesimle ve her düzeyde" temas kurulmasının görüşüldüğü yönünde.

Edinilen bilgilere göre Genelkurmay Başkanı da siyasilerin temas konusunda kendi politikaları doğrultusunda hareket edebilecekleri mesajını verdi.

Türkiye, geçmişte Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile sık sık görüşmüş ancak Irak operasyonu sırasında ilişkiler kesilmişti. Son olarak MİT Müsteşarı bölgeye giderek Kürt gruplarla temas kurmuştu.

MGK bildirisi

MGK'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında yaptığı toplantıdan sonra yayınlanan bildiride, Türkiye'nin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmelerin gözden geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, bu bağlamda iç göçün yarattığı sorunların çözümüne yönelik olarak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile bölücü faaliyetlere yönelik olarak şimdiye kadar alınan önlemler hakkında Kurul'a bilgi sunuldu.

Bildiriye göre, Irak'taki güvenlik durumu ve mezhep çatışmalarının vardığı boyutun değerlendirildiği toplantıda, ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının önemi vurgulandı.

MGK açıklamasında “sınırların güvence altına alınmasının, istikrarın sağlanmasının, Irak'ın komşuları sürecine canlılık kazandırılmasının ve bölge ülkeleriyle temasların arttırılmasının önemi üzerinde durulduğu” belirtildi.

Açıklamada “Irak'taki duruma ilişkin temel kaygılarımız ışığında Kuzey Irak'tan yönelen terör tehdidinin ve Kerkük'ün statüsüne ilişkin uzlaşmazlığın Irak'ta yarattığı istikrarsızlık ve gerilimin aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görülmüştür'' ifadeleri yer buldu.
cnnturk
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2007 Cuma 23:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?