22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Biz cumhurbaşkanını 3. turda seçeriz

Anayasa Mahkemesi resepsiyonunda konuşan Başbakan, 367 tartışmaları ve erken seçim konusunda "Seçimden kaçtığımız yok, ağustosta olabilir. Cumhurbaşkanını da ilk iki tur sonrasında seçeriz" dedi..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim istekleri konusunda ilk kez olumlu sinyal verdi ve "En erken ağustos ayında olabilir" dedi. 11. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise 367 oy sayısıyla ilgili bir endişesi olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıldönümü resepsiyonu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e suikast girişimi, 367 tartışmaları ve erken seçim isteklerinin gölgesinde gerçekleşti. Resepsiyona, hükümet kanadından yoğun bir katılım olması dikkat çekti. Bütün dikkatler uzun süre kalan Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün üzerinde toplandı. Erken seçime ilişkin bir soru üzerine, Erdoğan, "Erken seçimin her halükarda 25 yaşında seçilme hakkını ortadan kaldırmayacak şekilde yapılması gerektiğini ancak, en erken de Ağustos ayında olabileceğini'' söyledi.

ERKEN SEÇİMDEN KAÇMIYORUZ
Anayasadaki seçimle ilgili değişikliklerin hangi şekilde yürürlüğe gireceğinin 67. maddesinin son fıkrasında belirtildiğini kaydeden Erdoğan, ''25 yaşa seçilme hakkını bir erken seçimde kullandırabilmek için yeni bir anayasa değişikliği gerekir. Eğer buna diğerleri de destek verse, biz buna da varız. AK Parti'nin erken seçimden kaçtığı yok. Ancak ülkenin erken seçime de ihtiyacı yok'' dedi. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın bir erken seçimden sonra oluşacak yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçmesi gerektiği yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, "Bu konuda hiç endişeleri olmadığını, Türkiye'de şu anda her şeye en hazır partinin AK Parti olduğunu'' söyledi. Seçim yasasına göre, genel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığını anımsatan Erdoğan, "Keşke Anasaya'ya uygun olsa da 5 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapsak'' dedi.

'İKİ TURDAN SONRA SEÇERİZ'
Başbakan Erdoğan, CHP'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine 1982 Anayasası'na göre bunun bir mantığının olmadığını belirtti. Erdoğan, "Çünkü 1980'den önce uzayan Cumhurbaşkanlığı seçimi turları vardı. Herhalde 110 turu bulmuştu. Biz ilk iki turda değil ama, mutlaka üçüncü turda cumhurbaşkanını seçeriz'' diye konuştu. 

''Köşk'ten vazgeçmek kolay değil, aileniz nasıl karşıladı?'' sorusuna karşılık Erdoğan, ''Örgütle bu dertleşmeyi yaptıktan sonra ve MYK'dan sonra ailemle de yaptım. Doğrusu ailem bana, Çankaya'yı tavsiye etmedi. Emine Hanım da çocuklarım da...'' yanıtını verdi. Erdoğan üçüncü turda Cumhurbaşkanı'nın seçileceğini de söyledi. Cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de soruları yanıtlarken, "Benim siyasi partilere ziyaretimin 367 ile bir ilgisi yok, böyle bir endişem de yok. Bu, demokrasinin bir gereği'' dedi. 

Aynı gece iki kez biraraya geldiler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün gece iki kez bir araya geldi. Anayasa Mahkemesi'nin Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen kuruluş yıldönümü resepsiyonun ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Erdoğan ile Gül, resepsiyon öncesinde de Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir süre görüşmüştü. Bu arada, MİT Müsteşarı Emre Taner'in resepsiyon öncesinde Başbakan Erdoğan ile resmi konutta bir süre görüştüğü öğrenildi. 

"367 ile ilgili endişem yok"
Cumhurbaşkanı adayı Gül, siyasi parti ziyaretlerinin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 367 üyenin katılımını sağlamaya yönelik olmadığını belirterek, "Benim siyasi partilere ziyaretimin 367 ile bir ilgisi yok, böyle bir endişem de yok. Bu, demokrasinin bir gereği. Bu anlayışım eğer seçilirsem nasıl bir yapıya sahip olacağımı da ispatladı'' dedi.

'FEDAKARLIKTIR BU'
Gül, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olmaması ile ilgili olarak da "Sayın Başbakan'ın liderlik örneği bu olayda da iyi görüldü. Bizde, 'ya sen, ya ben, ya o' gibi bir şey olmaz. Biz hem kolektif aklı ve katılımcılığı göstermiş olduk. Aynı zamanda da bir iradeyi... Birçokları açısından fedakarlıktır bu; vazgeçmedir. Bir makamdan, icraatı daha çok tercih etmedir. Bunun ikisinin birden coşkusunu yaşadı arkadaşlar'' dedi. 


sabah
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2007 Perşembe 07:04:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?