25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Biz yolumuza devam edeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Demokratik Açılım'' çalışmalarının ''Milli Birlik Projesi'' olarak tüm milletin elini taşın altına koyduğu bir proje olarak yansımasını istediklerini bildirdi. Erdoğan, ''Ama bu mutabakatın içinde yer almak isteyenlere eyvallah, yer almak istemeyenler de kusura bakmasınlar. Biz yolumuza devam etmek zorundayız'' dedi.

Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Demokratik Açılım, ABD'deki ikili görüşmelerinizde gündeme gelecek mi?'' yönündeki sorusuna Erdoğan, gündeme gelmesi halinde bunu da paylaşacaklarını, bu konuyu oradaki dostlarına anlatmakta fayda olduğunu söyledi.

Erdoğan, bu konuyla ilgili olumsuz kampanyalar sürdürüldüğüne işaret ederek, ''Bizim de olumsuz değil, olumlu neticeleri oradaki dostlarımızla paylaşmamızda fayda var'' dedi.

''Ermeni açılımı olacak mı? Eğer olacaksa protokolü hangi koşullarla imzalayacaksınız?'' yönündeki soru üzerine Başbakan Erdoğan, bu açılımın da ''Demokratik Açılım'' süreci içinde sürdürüldüğünü kaydetti.

Başbakan Erdoğan, bu sürecin içinde, başta terör sorunu olmak üzere 5.si yapılan Alevi Çalıştayı'nın da yer aldığını ve bunun da Türkiye'nin sorunlarından birisi olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin, ''Sürece ilişkin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a davetiye gönderileceğinin açıklandığını hatırlatarak, davetiyede süreçle ilgili açıklamaların yer alıp almayacağını'' sorması üzerine Erdoğan, davetiyede bu tür detayların olmayacağını, görüşme talebinin yer alacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Sınır ötesi operasyonlara imkan sağlayan tezkerenin uzatılması için Başbakanlığa talep yazısı gönderildiğinin'' hatırlatılması üzerine, konuyla ilgili müsteşarına gerekli talimatı verdiğini, döndüğünde ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, TBMM'ye gönderilecek şekilde hazırlıkların yapılacağını söyledi.

Erdoğan, ''Gazetelerde yorumlandığı şekilde 'yapılmayacak, edilmeyecek' bu tür şeyler söz konusu değil. Bizler parlamentoya bu konuyla ilgili yazımızı göndereceğiz'' dedi.

ABD ziyaretine ilişkin de bilgi veren Erdoğan, yaklaşık 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla ikili temaslarda bulunmayı amaçladığını söyledi.

BM Genel Kurul görüşmelerinden önce 22 Eylül'de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un başkanlığında düzenlenen ve günümüzün en önemli sorunları arasında bulunan ''İklim Değişikliği'' temalı yüksek düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Erdoğan, 192 ülkenin katılacağı bu yılki BM Genel Kurulu çalışmalarında, 130 ülkenin devlet ve hükümet başkanları seviyesinde temsil edilmesinin beklendiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, programı çerçevesinde 23 Eylül günü BM 64. Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılacağını, ertesi gün de Genel Kurul'da uluslararası gündeme ilişkin konularda Türkiye'nin görüşlerini açıklayan bir konuşma yapacağını bildirdi.

Türkiye'nin bu Genel Kurul'a BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak katılacağını anımsatan Erdoğan, bu çerçevede BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını yürütmekte olan ABD'nin Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın başkanlığında düzenlenecek, ''Nükleer Silahsızlanma ve Yayılmanın Önlenmesi'' konulu Güvenlik Konseyi toplantısına da katılarak bir konuşma yapacağını aktardı.

Daha sonra G-20 Zirvesi genel oturumuna katılmak üzere 24-25 Eylül'de Pistburg'da bulunacağını anlatan Başbakan Erdoğan, ''Ziyaretim sırasında yaklaşık 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla ikili temaslarda bulunmayı amaçlıyorum'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile de bir araya geleceğini belirten Erdoğan, temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere gündemdeki uluslararası konularda muhataplarıyla görüşme fırsatını bulacağını söyledi.

New York'ta bulunacağı süre içerisinde Dışişleri Bakanları Toplantısı'na, Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu Zirvesi'ne ve İslam Konferansı Örgütü'nün kuruluşunun 40. yıl donümü nedeniyle düzenlenecek faaliyete de katılacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca, Clinton Küresel Girişimi tarafından düzenlenecek olan ''G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi'' konulu toplantıya katılarak bir konuşma yapacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, temaslarının ardından 26 Eylülde New York'tan hareket edeceğini ve 27 Eylülde Türkiye'de olacağını sözlerine ekledi.

 

AA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 16:31:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.236.156.xxx Tarih : 23.09.2009 13:21:06

sayın başbakanımıza destek vermek isteriz ama kendi ve partisi  akşam sefası gibi bir açılıyor bir kapanıyor