19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bizde yok diyor, peki ya nerde...

CHP’li Ersin, Başbakan Erdoğan’a alınan 11 mobil dinleme aracının nerede olduğunu sordu. 

CHP, ortam dinleme amaçlı kullanılan mobil dinleme aracı ithalatını büyüteç altına aldı. CHP’li Ahmet Ersin, Başbakan Erdoğan’dan, son dönemde Türkiye’ye giriş yaptığı açıklanan 11 mobil dinleme aracını kimlerin ithal ettiğini açıklamasını istedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda “telekulak” iddialarıya ilgili oluşturulan alt komisyonda da görev yapan Ersin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı uzmanlarının komisyondaki “Türkiye’ye son dönemde 11 tam donanımlı mobil dinleme aracı ithal edildiği” açıklamalarının peşini bırakmıyor.

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in geçen hafta komisyonda “Biz ortam dinlemesi yapmıyoruz. Buna yönelik teçhizatımız yok” bilgisini vermesi üzerine “11 mobil dinleme aracı kimlerin elinde, ne amaçla kullanılıyor?” sorusunu gündeme getiren Ersin, Başbakan Erdoğan’dan bu konuda detaylı açıklama yapmasını istedi.

Ersin, hazırladığı soru önergesinde Başbakan’a “Telefon ve ortam dinlemelerinde kullanılan, güçlü teknolojik donanımlı mobil dinleme-izleme araçlarını kimler veya hangi kurumlar ithal etti?”, “Resmi ve yetkili kurumlar dışında, kimler mobil dinleme-izleme araçları ithal etti? Bu kişi veya çevreler, mobil dinleme izleme araçlarını hangi amaçla yurda soktular?” sorularını yöneltti.

Önergesinde herkesin dinlenme kuşkusunu yaşadığını ileri süren Ersin, yasal olarak Türkiye’de mahkeme kararı ile iletişimi dinleme ve izleme yetkisine sahip kurumların bu yetkilerini, Başbakan’a bağlı ataması ve Başbakan tarafından yapılan TİB Başkanlığı aracılığıyla kullandıklarına dikkat çekti. Ersin, “TİB ve GSM operatörleri, mahkeme kararı olmadan da yasadışı dinleme yeteneği ve donanımına sahiptirler. Üstelik gelişen teknolojiyle, dinlenen kişilerin bunu fark edebilmeleri mümkün değildir” dedi.

TİB’i denetlediniz mi?

Ersin, mahkeme kararı olmaksızın iletişimi dinleme ve izleme imkanları bulunması nedeniyle TİB ve GSM operatörlerinin denetimlerinin düzenli ve güvenilir şekilde yapılıp yapılmamasının büyük önem taşıdığını da vurguladı.

Ersin, Erdoğan’a, “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve GSM Operatörlerinin denetimi nasıl yapılıyor? AKP döneminde söz konusu denetimler yapıldı mı?” sorularını da yöneltti.

Emniyet İstihbaratı: Bizde teçhizat yok

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in “Biz ortam dinlemesi yapmıyoruz. Buna yönelik teçhizatımız yok” şeklindeki sözleri merak yarattı. Akyürek’in sözlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü’nü değil İstihbarat Dairesi’ni kapsadığı, ortam dinlemesi yapan araçların Kaçakçılık ve Organize Suçlar başta olmak üzere Emniyet’in diğer birimleri tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 18:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?