25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

'Bize Türk demeyin!'

BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, aldıkları boykot kararını değerlendirirken, “Biz niye ölümlerden ölüm beğenelim. Eğer boynumuzda bir ilmek varsa o ilmeği kimin çekeceğine niye karar verelim. Bizim boykot kararımız o ilmeği kesme kararıdır. Celladımızı seçme değil” dedi.

Mardin’in Midyat İlçesi’nde dün akşam partisinin düzenlediği etkinlikte 500 kişiye hitap eden Ayna, kimlik mücadelesi verdiklerini, tanınmak ve bunu resmileştirmek istediklerini söyledi.

Emine Ayna, “Anayasada ‘Türkiye’de yaşayan herkes Türk’tür’ dediği için karşı çıktık. Dedik hayır biz Kürdüz, ama bu ülkenin vatandaşıyız. Ama bu ülkede bu topraklarda yaşıyoruz. Siz bize Türk diyemezsiniz, Türklüğü dayatamazsınız dedik. Anayasada bu değişmelidir. Tekçilik değişmelidir dedik. Peki Başbakan ne dedi, açılımı tartışırken de şimdi anayasa paketinin il il dolaşıp propagandasını yaparken de diyor ki, ‘Tek milletten asla vazgeçmeyiz, tek dilden asla vazgeçmeyiz’ diyor” dedi.

Anayasanın bir halkın nüfus cüzdanı olduğunu belirten Ayna, “Eğer o anayasa da senin ismin varsa hakların vardır. Senin ismin yoksa hakların yoktur. Bu nedenle biz diyoruz ki bu anayasayı tanımıyoruz, biz yokuz içinde” dile kouştu. Referandumda sandıkların kurulacağını, oy pusulalarında ’hayır’ ve ‘evet’ dışında başka seçenek bulunmadığını söyleyen Emine Ayna, boşkot gerekçesini şöyle anlattı:

“Bize söylenen gidin ya ‘evet’in altına mühür basın ya da ‘hayır’ın altına mühür basın, başka seçeneğimiz yokmuş gibi. Mahkum değiliz, kötünün iyisi diye bir şey yoktur, kötü kötüdür. Biz gidip artık bize 85 yıldır yaptırdıkları gibi kimliksizliğimizin, isimsizliğimizin, tanımsızlığımızın altına mühür basmayacağız. Bizi temsil etmeyen anayasaya biz artık evet demeyeceğiz. 25 maddelik bir değişiklik var, o 25 maddelik değişiklikte AKP iktidar mekanizmalarının tamamını ele geçiriyor. CHP ise kaybediyor.”  

DHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 15:13:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 95.14.118.xxx Tarih : 2.09.2010 00:40:09

KARDEŞİM SENİN DEDELERİN  KURTULUŞ SAVAŞI SONRASINDA İSTESEYDİ TÜRKLÜK DIŞINDA BİR AZINLIK SEÇEBİLİRDİ BU SERBESTİ HATTA NE SERV ANLAŞMASINDA NEDE LOZAN ANLAŞMASINDA YANİ NE OSMANLININ MALUP OLDUĞU ANLAŞMADA NEDE O DÖNEM Kİ ANKARA HÜKÜMETİNİN İMZALADIĞI LOZAN ANLAŞMASINDA KÜRTLER BÖYLE BİR TALEPTE BULUNMADI BU HATTA BAZI DEVLETLER  ANLAŞMADA KÜRT KELİMESİ KULLANILSIN ANADOLUDA BİR KÜRT AZINLIK OLSUN DEDİ SONRA UZUN UZUN DÜŞÜNDÜKLERİNDE  BU SEFERDE O DÖNEMDE KUZEY IRAKTAKİ OSMANLI VATANDAŞLARI AKILLARINA GELDİ O DÖNEM O BÖLGE HALKI  KÜRTLERDE TÜRKİYEYİ İSTİYORDU ARAPLA YAŞAMAK İSTEMİYORDU YENİ KURULAN ANKARA HÜKÜMETİ MUSUL KERKÜĞÜ ÜZERİNDEKİ HALK KENDİ HALKINLA AYNI SOYDAN DİYE  BU BÖLGEYİ  TALEP EDERLER DİYE VE İLERİDE MUSUL KERKÜK KUZEY IRAK ANADOLU  İLE BİRLEŞİR ORTAOĞUDA BÜYÜK BİR DEVLET ADI HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL İSTER KÜRDİSAN OLSUN İSTER TÜRKİYE  MEYDANA ÇIKAR DİYE  İNGİLTERE ALMANYA FIRANSA İTALYA ANLAŞMAYA ANADOLUDAKİ BÜTÜN MÜSLÜMANLAR MENŞEİNE BAKILMADAN TÜRKTÜR İBARESİNİN KONULMASINI İSTEDİ ANKARA HÜKÜMETİ İTİRAZ ETSEDE  TAMAM AMA MUSUL VE KERKÜKTE KUZEY IRAKTA  SOYDAŞLARIMIZ VARDIR ORASI MİSAKI MİLLİ İÇİNDEDİR DİYE ŞERH KOŞTU YANİ AYNACIĞIM SENİ TÜRK TEBASINA BATI SOKTU HATTA GİRMESSENİZ ANLAŞMA OLMAZ SAVAŞA DEVAM EDERİZ DEDİ SENİN DEDELERİN DE ANADOLUDAKİ KAN DURSUN DİYE BİZİM DEDELERİMİZLE BUNA BOYUN EĞDİ ÖYLE OLMASAYDI ORTADOĞUDA ÇOK GÜÇLÜ NERDEYSE AMERİKANIN RUSYANIN VE AVRUPANIN BAŞ EDEMİYECEĞİ BÜYÜKLÜKTE VE GÜÇTE TÜRK VE KÜRTLERDEN MÜŞTEKİL BİR DEVLET OLOCAKTI TARİHİ İYİ ÖĞREN BU HALKIN TEK CELLADI VAR HATTA BU HALK DEMEYİM TÜRKİYEDE YAŞAYAN BÜTÜN HALKLARIN ONUN ADIDA BATI GÜDÜMÜNDE AMERİKAN YAHUDİ VE ERMENİ CEMAATLERİNDEN GÜÇ ALAN PKK DIR YANİ SİZSİNİZ