22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

BM Genel Kurulu'na katılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a geliyor. Başkan adayı Hillary Clinton ile de görüşecek olan Erdoğan, Washington'a ise George W. Bush'u değil, yeni doğan torunu Ömer Tayyip'i görmek için gidecek.

Başbakan Erdoğan'ı ABD'de yoğun bir program bekliyor. Büyük başarı elde ettikleri 22 Temmuz seçiminin ardından yapacağı ilk ziyaretine 21 Eylül'de başlayacak olan Erdoğan, 29 Eylül'de Türkiye'ye dönecek. 24 Eylül ve 25 Eylül'ü BM'de geçirecek olan Erdoğan, 26 Eylül sabahı New York Borsası'nın açılışını yapacak. Akşam saatlerinde ise Amerikan-Türk Derneği'nde bir konuşma yapacak olan Erdoğan, ertesi gün Center of Foreign Relation adlı düşünce kuruluşunda konuşacak. 28 Eylül'de Clinton Vakfı'nda "Küresel Girişim" konulu toplantıya katılacak olan Erdoğan'ın bu sırada Başbakan adayı Hillary Clinton ile biraraya gelmesi bekleniyor. Erdoğan, 28 Eylül'de ziyaretine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyecek, 29 Eylül'de de ABD'de yaşayan Türkler ile biraraya gelecek. Bu arada eşi Emine Erdoğan ile birlikte torunu Ömer Tayyip'i görmek için Washington'a geçeceği ya da küçük oğlu Necmettin Bilal Erdoğan ve gelini Reyyan'ın Ömer Tayyip'i New York'a getirebileceği ifade ediliyor. Erdoğan'ın Washington'a gitmesi durumunda söz konusu ziyaretin ya 21-24 Eylül arasındaki boşlukta ya da 29 Eylül sonrası gerçekleşebileceği kaydediliyor.

- ERMENİ VE PKK SORUNU, ÇİÇEĞİ BURNUNDA DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN'A EMANET

Bu arada Erdoğan'ın Bush ile görüşmesi beklenmiyor. Türk yetkililer buna 'Bush aciliyet arzeden ülkelerin temsilcileri ile görüşecek. Şu anda Türkiye ile ABD arasında böyle bir aciliyet arzeden durum yok' diyerek açıklama getirdi. Ancak Ekim ayında ABD Kongresi'nde sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören yasa tasarısı ele alınacak. Ayıca Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü konusu Türkiye açısından aciliyet arzediyor. Erdoğan'ın yerine bu tür konularda görüşmeleri Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın yürütmesi bekleniyor. 20 Eylül'de ABD'ye gelecek olan Babacan ise Türkiye'ye 3 Ekim'de dönecek.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 09:12:59
Güncelleme :8 Eylül 2007 Cumartesi 09:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?