20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

BM'den Kıbrıs'ta ivme beklentisi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'deki temasları çerçevesinde Washington'un ardından New York'a geçti. Gül, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin'in evindeki yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş de katıldı.

Gül-Ban Ki Mun görüşmesinin gündemini, Kıbrıs sorunu ve Türkiye'nin Kerkük'teki 'hassasiyetleri' oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Gül, basına kapalı gerçekleşen yemeğin ardından, konakladığı New York Ritz Carlton Oteli'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs:
Kıbrıs'la ilgili daha önce açıkladığı konuları BM Genel Sekreteri'ne ilettiğini belirten Gül, konuyu bundan sonra da görüşmeye devam edeceklerini söyledi.

Rum kesiminde önümüzdeki dönemde yapılacak genel seçimlerin Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde önemli rol oynayacağına dikkat çeken Gül, "Bize düşen çalışmak, gayret sarfetmek ve herkese anlatmak. Zihnen herkesi hazırlamak lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ta BM'nin yeni bir ivmeyle devreye girmesini beklediklerini belirtti.

Ban Ki Mun, şubat ayında güney Kıbrıs'ta yapılacak seçimler sonrasında oluşacak yeni yönetimin, çözüme yönelik yaklaşımına bakarak, yeni bir süreç konusunda karar verecek.

Irak-Kerkük:
Abdullah Gül, bir soru üzerine, referandum nedeniyle gündemde olan Kerkük ve Irak'ın birliği ile toprak bütünlüğü konusunu ele aldıklarını söyledi.

Yemekte, Türkiye'nin Irak'taki BM etkinliklerini desteklediği iletildi ve Türkiye'nin Kerkük'e özel statü tanınması yönündeki görüşü konusunda BM'nin Kerkük'te kolaylaştırıcı rol oynaması beklentisi ifade edildi.

Madeline Albright ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Washington'dan New York'a geçmeden önce eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü.

Washington'da, Willard Intercontinental Oteli'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmede Albright, Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği ekonomik ve siyasi gelişmeleri takdirle izlediğini söyledi.

Gül ve Albright, görüşmede başta Irak ve Ortadoğu olmak üzere bölgesel sorunları ele aldı. Önceden tanıştıkları için samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Albright, Gül'e, yazdığı bir kitabı imzalayarak armağan etti.

Basından
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 13:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?