CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Lübnan için BM'ye tahsis edilen havaalanı ve limanların Meclis kararıyla verilmesini gerektiğini iddia ediyor. Milliyet köşe yazarı Fikret Bila, Onur Öymen'in askerin Lübnan'daki görevlerini içeren bilgileri ve BM'ye verilen izni yazdı. Bila'nın yazısını aynen alıntılayarak yayınlıyoruz....
Öymen: "Havaalanı ve limanlara kim izin verdi?"
Hükümet, Lübnan'a asker göndermeyi öngören tezkereyi TBMM'ye sevk etti. Meclis 5 Eylül'de kararını verecek.
Muhalefete göre, tezkere, askeri ve politik açıdan incelikler taşıyor.
TBMM izni var mı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'e göre, bu inceliklerin başında hükümetin tezkeredeki bir "itiraf"ı geliyor.
Öymen, hükümetin Meclis'in yetkisinde olan bir konuda tek başına karar aldığının tezkeredeki bir bilgiden anlaşıldığını belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Tezkerede aynen şöyle deniliyor: (UNIFIL faaliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye'deki bazı liman, havaalanı, tesis ve üslerin dost ve müttefik ülkeler tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında öngörülen amaçlar doğrultusunda kullanımına izin verilmesi Bakanlar Kurulu'nca 28 Ağustos 2006 tarihinde kararlaştırılmış ve keyfiyet BM'ye bildirilmiştir.)
Hükümet bu yetkiyi kimden aldı? Böyle bir karar için de TBMM'nin izni gerekir. Hükümet kendi kararıyla liman ve havaalanlarını müttefiklere açtığını BM'ye bildiriyor. Meclis'ten izin almadan İskenderun, Mersin limanları, Adana ve İstanbul Sabiha Gökçen havaalanlarını açtıklarını bildirmiş. Bu yetki aşımıdır."
Karaya açık kapı
Tezkerede, Türkiye'nin deniz gücü göndermesi ön planda. Komutanların, barış gücüne Deniz Kuvvetleri'yle katkıda bulunmanın daha uygun olacağını düşündüklerini 30 Ağustos resepsiyon notlarıyla yansıtmıştık.
Hükümetin de bu tercihi uygun gördüğü, tezkerede deniz gücünün öne çıkarılmasından anlaşılıyor. Deniz gücü, çatışma riski açısından daha uygun görülüyor.
Ancak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, tezkerede kara birliği için de açık kapı bırakıldığını vurguluyor. Öymen, tezkerede yer alan, "Ayrıca bölgede Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından icra edilecek insani yardım faaliyetlerinin gerektirdiği ve başta bu unsurların güvenliğini sağlayacak kuvvet koruma birlikleri olmak üzere hudut, şümul ve miktarı hükümetçe belirlenecek askeri unsurlar" hükmünün, kara birlikleri için açık kapı olduğunu belirtiyor.
CHP'ye nasıl gitti?
Hükümetle CHP arasında bir tartışma konusu da BM Angajman Kuralları Belgesi...
Taslağın basında yer almasından sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, belgeyi CHP'ye kendilerinin verdiğini belirtmiş ve isim vermeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'i basına sızdırmakla eleştirmişti.
CHP lideri Deniz Baykal ise bu konudaki soruma yanıt verirken, Gül'ün veya Dışişleri Bakanlığı'nın kendisine telefonla dahi bilgi vermediğini, belge göndermediğini, bu belgeyi kendi olanaklarıyla edindiklerini aktarmıştı.
Dışişleri yetkilileri, dün arayarak Öymen'in bir süre önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'na başvurduğunu ve bu belgeyi istediğini, Müsteşar'ın Gül'e talebi arz ettiğini, Bakan'ın onay vermesi üzerine belgenin CHP'ye gönderildiği bilgisini ilettiler.
'Kaynak söylenmez'
Öymen ise dünkü görüşmemizde, belge trafiğine ilişkin şu bilgiyi aktardı:
"Ben partideki arkadaşlarımdan bu belgeyi bulmalarını rica ettim. Dışişleri Müsteşarı'yla görüşmedim. Arkadaşlarım belgeyi bulmuşlar ve bana faksladılar. Çünkü ben o sırada Ankara dışındaydım. Ayrıca bu belgenin tek kaynağı Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye değildir.
Bu belge BM belgesi olduğu için birçok ülkede var. Arkadaşlarımın belgeyi hangi kaynak veya kaynaklardan aldıklarını bilmiyorum. Kaldı ki kaynak da açıklanmaz."
Milliyet/Fitret Bila
Yayın Tarihi :
3 Eylül 2006 Pazar 10:45:03