15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Bölge parçalanma kaosunu kaldırmaz'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ın parçalanmasının sadece kaos yaratacağını ve bölgenin böyle bir kaos kaldıramayacağını söyledi. 

Abdullah Gül, Davos zirvesi çerçevesinde ''Ortadoğu'nun Geleceği'' konulu bir panele katıldı. Irak'ta Arapların Türklerin, Kürtlerin ve bütün mezheplerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığını belirten Gül, Irak'ın bütünlüğünün hem bölge hem de dünya açısından çok önemli olduğunu ifade etti. 

Irak'ın bir zorlamayla parçalanması halinde mevcut sorunların daha da derinleşeceğini belirten Gül, bunun sonucunda mutlaka bir kaos çıkacağını, bölgenin de böyle bir kaosu kaldıramayacağını vurguladı. Bakan Gül, Irak'ın bölünmesine kimsenin izin vermemesi gerektiğini belirterek, ''Irak'ın tamamıyla siyasi ve toprak bütünlüğünden yanayız'' dedi. 

Suriye konusundaki bir soru üzerine Suriye'nin Ortadoğu sorununda çok önemli bir ülke olduğunu, bu nedenle Ortadoğu barış sürecinde Suriye'nin izole edilemeyeceğini kaydeden Bakan Gül, sorunların çözülemeyeceğini, İsrailli politikacıların da Suriye ile diyaloğun önemini bildiklerini ifade etti. 

Ortadoğu sorununun çekirdeğini Filistin konusunun oluşturduğunu belirten Gül, Filistin sorununun çözümünün bölgedeki diğer sorunların çözümüne de katkıda bulanacağını söyledi. 

Bu arada Bakan Gül, Davos zirvesi çerçevesindeki ikili görüşmelerine devam ediyor.
AA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 15:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?