20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Bölgesel milliyetçiliğe karşıyız

Bursa’da toplu açılış ve TOKİ anahtar teslim törenlerine katılan Başbakan Erdoğan kimsenin etnik kökenine bakmadıklarını söyledi. Bölgesel milliyetçiliğe karşı olduklarını belirten Erdoğan "Benim Kürt kardeşime bakışımla Türk kardeşime bakışım arasında en ufak bir fark yoktur" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, bu topraklar üzerinde hiçbir zaman ayrım yapmadıklarını, kimsenin etnik kökenine, mezhebine, dinine, diline, geleneğine, göreneğine ayrı ve ayrımcı gözlerle bakmadıklarını belirterek, "Son zamanlarda bir moda var; nedir o? Bizi bölmek isteyenler var maalesef. Bölgesel, etnik milliyetçilik yapmak isteyenler var. Biz yola çıkarken buna prim vermeyeceğimizi söyledik. Biz bölgesel milliyetçiliğe karşıyız" dedi. Erdoğan, dün Bursa’da Şehreküstü Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış ve TOKİ anahtar teslim töreninde, yağmur altında halka şöyle seslendi: Biz bu toprakları, bu ülkeyi, bu vatanı onlardan emanet aldık. Sizlerin ve onların huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyorum: Bu emanete asla halel getirmeyeceğiz, bu emaneti asla yere düşürmeyeceğiz, bu emaneti gururla taşıyacak, ülkemizi ve milletimizi daha ileri noktalara ulaştırmanın gayreti içinde olacağız.

Tek millet tek devlet


Bu toprakların hamurunda, bu medeniyetin merkezinde Şeyh Edebali’nin Osmangazi’ye hayır duası var. Ne diyor Şeyh Edebali; ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. İşte bize ışık tutan, bize yol gösteren unsur budur. Bizim yolumuzu aydınlatan budur. Bizim Mevlana’dan gördüğümüz de budur. Ne diyor Mevlana; ’Pergelin bir ucunu bu topraklara koyacaksın, bu medeniyete, bu kültüre, tarihe koyacaksın, pergelin diğer ucuyla da 72 milleti dolaşacak dostluğu muhabbeti artıracaksın’. İşte bu nasihatlerle, bu öğütlerle bu toprakları kendimize vatan kıldık. Onun için ’tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ dedik. Bu topraklar üzerinde hiçbir zaman ayrım yapmadık, kimsenin etnik kökenine, mezhebine, dinine, diline, geleneğine, göreneğine, ayrı ve ayrımcı gözlerle bakmadık. Türküyle, Kürdüyle, Zazasıyla, Çerkeziyle, Lazıyla, Gürcüsüyle, Arabıyla, Ermenisiyle, Rumuyla, yerlisiyle, muhaciriyle bu ülkeyi vatan gören, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını üst kimlik olarak kabul eden hiç kimseyle meselemiz olmadı, olamaz. İşte Bursa’yı bunun için çok önemsiyorum. Biz Yunus’un ifadesiyle kendisini bulan ’Yaradılanı severiz, yaradandan ötürü’ anlayışıyla kimseyi birbirinden ayıramayız. Çünkü biz inanıyoruz ki bizi yaratan Allah herkesi yaratmıştır. Bunun için seviyoruz, onun için herkese hizmet götürmeyi de bir sorumluluk, bir görev telakki ediyoruz.

Bölmek isteyen var


Son zamanlarda bir moda var. Nedir o? Bizi bölmek isteyenler var maalesef. Bölgesel, etnik milliyetçilik yapmak isteyenler var. Biz yola çıkarken buna prim vermeyeceğimizi söyledik. Biz bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Bizim için Marmara, Ege, Akdeniz neyse, bilesiniz ki Orta Anadolu da odur, Karadeniz de Doğu Anadolu da Güneydoğu Anadolu da odur. Ak Parti iktidarının hedefi budur. Benim Kürt kardeşime bakışımla Türk kardeşime bakışım arasında en ufak bir fark yoktur. Laz’ı, Gürcüsü, Boşnak’ı, Arnavut’u arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü beni yaradan Allah onları da yarattı. Onun için seviyorum, onları ayırt edemem. Bugün terör örgütü benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Bu kadar açık söylüyorum.

Kandan nemalanıyor


Onların benim Kürt kardeşlerime götürdüğü herhangi bir hizmet söz konusu değildir. Onlar sadece kandan, ölümden nemalanıyorlar ve bizi bölmek, ayrımcılığa ne yazık ki sürüklemek istiyorlar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?