28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Bu gökdelen AKP'nin başını ağrıtacak

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in ortağı olduğu Kiler Grubu'na bağlı Biskon AŞ'nin Levent Büyükdere Caddesi üzerinde yaptırdığı dev alışveriş merkezinin yapı ruhsatı olmadığı ortaya çıktı.Yeraltındaki 10 katı tamamlanan bina için belediyenin sadece "tahkimat ruhsatı" alındığı belirlendi. 

Kâğıthane'ye bağlı Emniyetevler Mahallesi girişindeki 11 bin metrekarelik dev arsa, 4. Levent Metrosu'na çok yakın. Ayrıca tartışmalı Dubai kulelerinin yapımı için öngörülen arsanın da hemen yanında.

İki göçük oldu
Eski sahibi Mustafa Tatlıcı, 1998'de aldığı yapı ruhsatıyla arsaya otel yapmayı planladı, ancak dört kata çıkan proje yarım kaldı. Yaklaşık 8 yıl üzerinde çalışma yapılmayan arazinin yapı ruhsatı iptal edildi, betonların çürümesi sonucu geçen yıl iki göçük yaşandı, mevcut katlar da yıkıldı. 

Biskon AŞ de, arsayı yaklaşık 10 ay önce Tatlıcı'dan kat karşılığı satın aldı. Ardından alışveriş ve lüks konutlardan oluşan gökdelen yapmak için çalışmalara başlayan şirket, yapı ruhsatı için Kâğıthane Belediyesi'ne başvurdu. Şirketin projesi henüz Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmadı. Bu arada çökme riski nedeniyle Kâğıthane Belediyesi, şirkete zeminde tedbir için tahkimat ruhsatı verdi. Bu ruhsatla temel atmak ve kat çıkmak yasak olmasına rağmen, firma inşaat çalışmalarına başladı. Önce arazinin çevresi demir perdelerle çevrildi, ardından kısa sürede zemin altında alışveriş merkezinin 10 katı bitirildi. 

İnşaata rağmen Biskon AŞ yetkililerinden inşaat mühendisi Boray Acar, güçlendirme çalışması dışında bir faaliyet yürütmediklerini öne sürdü. Acar, kullanım alanı 100 bin metrekareyi kapsayan lüks alışveriş ve konut merkezi inşa edildiği, 6 katı otopark, 4 katı alışveriş merkezi olmak üzere zeminden sonra 25 - 30 kat yükseleceği bilgisini verdi. "Proje için yapı ruhsatınız var mı" sorusuna da Acar "Şu anda yapılan çalışma, Kâğıthane Belediyesi'nin bilgisi dahilinde. Sadece inşaat haznelerini koruma altına almaya dönük bir çalışmadır. Tahkimat ruhsatımız var" yanıtını verdi.
Biskon AŞ Şantiye Şefi Burhan Yılmazyavuz da "Burada göçük olmuştu. Uzmanlar, betonarmeyi de toprağa dayamamız gerektiğini söyledi. Tehlikeyi bertaraf etmek istedik" dedi. Yılmazyavuz, yapı ruhsatının neden beklenmediği sorusunu da "Bu tür binaların proje çalışması en az 6 ay sürüyor. Ruhsatın alınması daha uzun. Ama bu yapının bunu beklemeye zamanı yoktu. Her an çevreye zarar verebilirdi" diye yanıtladı.

Belediye: Yapı ruhsatı yok
Kâğıthane Belediye Başkanı AKP'li Fazlı Kılıç da, arazinin zemininde geçmişte yaşanan çökmenin tekrarlamaması için tahkimat ruhsatı verdiklerini söyledi. "Yeraltında 10. kata ulaşan bir inşaat sürüyor. Tahkimat ruhsatıyla bu mümkün mü" sorusu üzerine Kılıç şöyle konuştu: 

"Tahkimat sadece 30 santimlik beton değildir. Tahkimattan maksat, çevreyi korumaktır. Kendilerine teşekkür ediyoruz, bölgeyi büyük felaketten kurtardılar. Yapı ruhsatı çok uzar, almak zor. İmar dışına çıkılmış bir durum yok." 

İmar işlerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kır da gayriresmi bir durum bulunmadığını savunarak "Ana blokta çalışma yok. 10 kat da tahkimattır. O katları çıkmazlarsa yanları tutturamaz" dedi.

'İnşaat değil güçlendirme'

Vahit Kiler, yaklaşık 10 ay önce Tatlıcı'dan aldıkları arsa üzerinde inşaat değil, sadece güçlendirme çalışması yaptıklarını iddia etti. Kiler, "Ruhsat çıkacak, sonra inşaata başlanacak. Şu an da inşaat yok" dedi. Şirketin ortağı ve Vahit Kiler'in kardeşi Nahit Kiler de, yapı ruhsatına ilişkin soru üzerine "Ruhsatımız var mı diyelim? Evrakımızı hazırlıyoruz. Dediğimiz zaman olmuyor. Bürokrasiyi biliyorsunuz. Ama artık sonuna geldi. Kaçak kat çıkmadık. Göçüğü korumak için bazı yerlerde bir ya da iki kat imalat yapmış olabiliriz. Belediye de ne yaptığımızı biliyor" açıklamasını yaptı.

'Temel dahi atılamaz'

Şehir Planlamacıları Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Nurhan da, Milliyet'in çektiği fotoğraflar üzerinden yaptığı değerlendirmede "Tahkimat ruhsatıyla böyle bir binayı kesinlikle yapamazsınız. Temel dahi atamazsınız. Mutlaka yapı ruhsatı gerekir" dedi.

CHP: Yargıya taşıyacağız

CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem inşaatla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Arsanın Vahit Kiler'e ait olması nedeniyle ruhsat baskısı oluşturuluyor. Arsada ruhsatsız ve akıl almaz rant getirecek bir kaçak inşaat var" ifadesini kullandı

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2006 Pazar 02:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?