22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bu sefer birlikte kürsüdeler

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i Genel Merkez'de ziyaret etti.

Erdoğan: 40 çürük yumurta bir sağlam yumurta etmez

Baykal, beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Genel Sekreter Önder Sav ve Bihlun Tamaylıgil ile geldi.

Baykal'ı girişte DSP Genel Başkanı Sezer ve Genel Sekreter Ahmet Tan karşıladı. Görüşme sürüyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sol ve sağdaki ittifaklara ilişkin “40 tane çürük yumurtayı bir araya getirsen, bir sağlam yumurta etmez” sözünü eleştirerek, “Bu yorum bizim birlikteliğimizi değil, Başbakanın içinde bulunduğu ruh halini tanımlıyor” dedi.

Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP Genel Merkezi'nde ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Deniz Baykal, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın dün Van'da yaptığı konuşmasındaki “40 tane çürük yumurtayı bir araya getirsen, bir sağlam yumurta etmez” sözlerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Bu yorum bizim birlikteliğimizi değil, Başbakanın içinde bulunduğu ruh halini tanımlıyor. O nedenle bunun üzerinde konuşmak istemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının kontrolünü bu kadar kaybetmiş bir manzarada görmek hüzün verici. Allah şifa versin.”

Zeki Sezer ise “Başbakan'ın son dönemde net bir şekilde Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların altından kalkamadığını gösteren bir davranışlar silsilesi içinde olduğunu” öne sürdü. Sezer, “Gerçekten, Türkiye böyle bir yönetimi, böyle bir Başbakanı hak etmiyor. Sayın Başbakanı biraz daha dikkatli olması için uyarmak ne kadar yeterli olur, bilmiyorum... Ama eğer bizim uyarılarımıza kulak asmayacaksa, sanırım millet gereken uyarıyı 22 Temmuz'da kendisine yapacaktır” dedi.

Deniz Baykal, açıklamasında, yarın Samsun'da yapılacak mitinge Zeki Sezer ile birlikte katılma kararı aldıklarını da bildirdi.

BAYKAL: “BENCE BUNUN SUÇ OLUŞTURACAK BİR TARAFI YOKTUR”

Baykal, bunun bir nezaket ziyareti olduğunu ifade ederek, ziyarette yarın Samsun'da yapılacak büyük mitinge birlikte katılma kararı aldıklarını ve birlikte gideceklerini bildirdi. Mitingi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediğini belirten Baykal, “Biz de bu mitinge desteğimizi ifade etmek amacıyla orada bulunacağız. Toplumumuzun bizi böyle bir mitingde bir arada görme arzusuna böylece uyum sağlamış olacağız. Bundan sonra böyle sık sık bizi bir arada göreceksiniz. Buna toplumumuzun alışması gerekiyor” dedi.

Baykal, Sezer'i son işbirliği sürecindeki yönetimi ve bugünkü aşamaya gelinmesini sağlayan çabaları nedeniyle kutladı.
DSP Genel Başkanı Sezer ise Baykal'a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, ziyaretin Kurtuluş Savaşı'nın başlamasının 88. yıl dönümüne rastladığını kaydetti. Sezer, “insanların genellikle birbirlerinin dini bayramlarını kutladıklarını, ulusal bayramlarda bu kutlamaların unutulduğunu” belirterek, “Bundan sonra da bunu gelenekselleştirip, önemli ulusal bayramlarımızı da kutlama vesilesi olarak değerlendirmemiz çok anlamlı olacak diye düşünüyorum” dedi.

Türkiye'nin bugün ekonomiyle ve diğer alanlarla ilgili vermek durumunda olduğu başka savaşlar da bulunduğunu belirten Sezer, bu konuda üzerlerine düşeni yapma kararlığında olduklarını söyledi.

SEZER: “KARARIMDAN DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Açıklamanın ardından Baykal ve Sezer gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sezer, gazetecilerin, “Milletvekili adayı olmama konusunda kararlı mısınız” şeklindeki sorusu üzerine “Kararımı açıklamıştım, bu kararımdan dönmeyi düşünmüyorum” dedi. Sezer, Rahşan Ecevit'in, “hakkımı helal etmem” sözünü de anımsatarak, “Ben Rahşan Ecevit ile konuşurum. Büyükler affedici olur. Helallik verme konusunda bir sorun yaşamaz. O, sanırım iyi niyetle, şefkatle söylenmiş. Ama benim milletvekili adayı olmama kararım sürüyor” diye konuştu.

"HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI YAPARIZ"

Baykal, Zeki Sezer ile Rahşan Ecevit'i ziyaret edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine, “Niye olmasın? Şu aşamada böyle bir kararımız yok. Ama birlikte bu konuda Sayın Zeki Sezer'in uygun gördüğü çerçeve içinde her türlü çalışmayı yaparız” yanıtını verdi.

“Birlikte mi ziyaret edecesiniz?” sorusu üzerine, Baykal, “Herhalde... Ama konuşmadık” dedi. Baykal, “Sezer'i milletvekili adayı olma konusunda ikna etmeye çalışacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu çabamı daha önce sergiledim ama başaramadım. Benim bu konudaki anlayışım Rahşah Ecevit tarafından da ifade edildi. Ben sayın Sezer'in bu konudaki kararlılığına saygı göstermek zorunda olduğumu fark ediyorum. Herhalde, Sezer, Rahşan Ecevit'i de aynı noktaya getirmeyi başaracaktır. Öyle gözüküyor, çok kararlı.”

“HERKES SEÇİME GİRMEK ZORUNDA DEĞİL”

Baykal, seçmenin Sezer ve Baykal'ı hangi mitingde el ele göreceği sorusuna karşılık ise “Önümüzde bir miting planımız var. Ondan sonra duruma göre zaman zaman birlikte olmaya özen göstereceğiz. Birlikte olma konusunda bir tereddütümüz yok” dedi.

Görüşme sırasında milletvekili aday sayılarıyla ilgili konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine Baykal, ziyarette bu konuları hiç ele almadıklarını, bunun bir müzakere değil, nezaket ziyareti olduğunu anımsattı. Baykal, bu konuların ne zaman konuşulacağı sorusu üzerine bu konuda ayrı bir planlama yapmadıklarını belirterek, “Ama uygun bir noktada herhalde Sezer bize gerekenleri söyleyecektir. Biz de o doğrultuda gerekeni yapacağız” diye konuştu.

Seçim alanlarında başka bir partiyi desteklemenin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunun belirtilmesi üzerine Baykal, şunları söyledi: “Bu olayın siyasi ve hukuki boyutu var. Bence hukuki boyutu açık. Seçime girmeyen bir siyasi parti, o partinin yöneticileri uygun gördüğü siyasi davranışı vatandaş olarak sergiler. Herkes seçime girmek zorunda değil. Bir parti seçime girmeme kararını almışsa var olan partilerden birini destekleyebilir ya da farklı bir tercih ifade edebilir. Bence bunun suç oluşturacak bir tarafı yoktur. Siyasi olarak tabloyu zaten milletimiz görüyor. Bu konuda sorun yaratma çabalarının ulaşacağı hiçbir yer yoktur.”

Sezer ve beraberindekiler, ziyaretin ardından, Baykal'ı makam otomobiline kadar uğurladılar.

Hürriyet İnternet / ANKA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2007 Pazar 06:38:54
Güncelleme :20 Mayıs 2007 Pazar 07:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?