20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

'Bu yasayı onaylamayın'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet
Ekici, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ancak geçen
hafta Meclis Adalet Komisyonu’nda yeniden görüşülen Vakıflar Yasası ile ilgili milletvekillerine “yasayı onaylamayın” mektubu gönderdi.

 


Ekici, mektubunda, yasayla ilgili tespitlerini aktararak, “Ülkemizin geleceği
açısından anayasa değişikliği hatta ondan daha önemli olan bu yasanın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından hemen onaylanacağı açıktır. Zira bu
düzenlemenin geçmişteki en büyük destekçisi ve mimarı bizatihi kendileridir. O
halde, meselenin Yüce Yargı’ya intikaline gerek kalmadan, ülkemizin bir büyük
felaketten kurtulmasının yegane çaresi sizlerin elinde demektir” dedi. Ekici,
Vakıflar Yasasının Ayasofya’nın geleceğiyle yakından ilgili olduğunu savunarak
“Ayasofya’nın istenmediği iddiası asılsız. Zira Rum-Yunan lobisi, Ayasofya’nın
kilise yapılması için 1 milyon imza toplama kararı aldı.” dedi.


AKP, 22. yasama döneminde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Vakıflar Yasası’nı önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu gündemine
getirmeye hazırlanırken, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili
Mehmet Ekici de milletvekillerine gönderdiği mektupla, yasaya onay vermeme
çağrısı yaptı.

Sezer’in veto gerekçelerine rağmen Yasa’nın 16 Ocak’ta Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülerek aynen kabul edildiğini hatırlatan Ekici, milletvekillerine gönderdiği mektupta, yasaya ilişkin endişelerini aktardı. Söz konusu yasanın Türkiye-AB ilişkileri kapsamında hazırlandığını ancak Türkiye’ye karşı hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyen AB’nin adeta “olmazsa olmaz” dediği bir düzenleme olduğunu dile getiren Ekici, “Yani Türkiye’nin değil, AB’nin ‘acil ihtiyaçlarından’dır. Türkiye-AB ilişkilerinin seyri ortada iken ve halledilmesi gereken birçok acil mesele varken, özellikle bu düzenlemede dayatmaya varan ölçüde ısrarcı olunması, başlı başına şüphe uyandırıcıdır” ifadesini kullandı.


Vakıflar Yasası’nın anayasa değişikliğinden bile önemli olduğunu kaydeden Ekici, bu yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanacağının çok açık olduğunu belirterek “Zira bu düzenlemenin geçmişteki en büyük destekçisi ve mimarı bizatihi kendileridir. O halde, meselenin Yüce Yargı’ya intikaline gerek kalmadan, ülkemizin bir büyük felaketten kurtulmasının yegane çaresi
sizlerin elinde demektir ”dedi.

-“TASARIDAKİ TEHLİKELER”-

Milletvekillerine gönderdiği mektupta, yasadaki “tehlike”lere de dikkat çekti. Yasayla uygulamada mütekabiliyet esasının aranacağını belirten Ekici, getirilen düzenleme ile azınlık vakıflarının her anlamda kendi yönetim ve denetiminin kurmasının sağlandığını söyledi. Yasaya göre vakıf senedinde yazılı olan vakıfların yurtdışı faaliyetlerde bulunup, şube ve temsilcilik açabileceğine işaret eden Ekici, “Bu durumda mevcut vakıfların senedinde böyle bir hüküm olmadığı için güya sadece yeni kurulacak olan vakıflar bu haktan yararlanabilecekler. Bu yasanın savunucuları ve hazırlayıcıları peşinen bu düzenlemenin ‘Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki eşitlik’ ilkesine aykırı olduğunu söylemeye başladılar. Yani yasa çıkar çıkmaz AİHM’e götürüp yurtdışı faaliyetleri tüm vakıflara temsil ettirecekleri bugünden belli. Bu binlerce vakıf üzerinden yabancı ellerin ülkemize sokulmasıdır”
görüşünü dile getirdi.


Yasayla hiçbir yerde olmadığı şekilde yabancıların Türkiye’de vakıf kurmasına izin verildiğini savunan MHP’li Ekici, yine vakıfların şirket kurup, ticari faaliyette bulunması hususunda da ilginç bir durum ve çelişki söz konusu olduğunu söyledi.

-“AYASOFYA HEDEFTE”-

Vakıflar Yasası’nın Ayasofya’nın geleceği ile de yakından ilgili olduğunu
savunan Ekici, “Ayasofya’nın istenmediği iddiası asılsız. Zira Rum-Yunan
lobisi, Ayasofya’nın kilise yapılması için 1 milyon imza toplama kararı aldı.
Dilekçenin adresi de yine AB.Bu arada AB’de, BM’nin ‘dini eserlerin korunması
ve saygı gösterilmesi’ kararına istinaden, ‘Ayasofya’nın kaynağına
dönüştürülmesi’ hazırlıklarının yapıldığını kaydedelim” dedi.

-“SEVR’DEN ÖTE HUSUSLAR TAŞIYOR”-

Vakıflar yasasının hukuken, ahlaken ve vicdanen haksız ve yanlış olduğunu kaydeden Ekici, mektubunda, şu görüşlere yer verdi: “Sevr’den öte hususlar ihtiva etmektedir. Yasanın mimar ve hazırlayıcıları mevcut haliyle bile ülkemiz açısından son derece vahim olan bu tasarıyı beğenmediklerini şimdiden ortaya koyduklarına göre, arkasının geleceği, işin doğrudan ülkenin bekasını tehdit eder boyuta ulaştırılacağı ortadadır. Böyle bir sürecin önünü açmak, buna onay vermek herhalde, Türkiye Cumhuriyeti milletvekili sıfatını taşıyan bizlerin yapacağı iş olamaz. Bu yasanın çıkması mutlaka engellenmelidir. Yoksa bunun vebalini sadece hazırlayan ve destek verenlerin değil, hepimizin, dahası çocuklarımızın ödeyeceğini unutmayalım.”

anka
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 19:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?