19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bulunca yargıya taşıyacağız

Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ‘kâğıt parçası’ olarak nitelediği ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı belgeyle ilgili araştırmalarının süreceğini söyledi. Erdoğan, “Aslına ulaştığımız anda, bulduğumuz anda tabii ki bunu da yargıya taşıyacağız” dedi.

Erdoğan, ‘onur konuğu’ olarak katıldığı Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan CransMontana Forumu’nda ‘Türkiye’nin Avrupa Geleceği’ konulu bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un dünkü açıklamalarıyla ilgili olarak sorulan bir soru üzerine şöyle konuştu: “Buradan Türkiye’ye böyle bir cevap vermeyi uygun görmüyorum. Ama her söylenene saygı duymak zorundayım. Ancak partimle ilgili fotokopi dahi olsa ileri sürülmüş ve gazetelerde yer almış olan, bir belge midir değil midir, bunu araştırma sürecini bir hukuk devleti sürecinde bizler savcılığa götürmek suretiyle başlatmış bulunuyoruz. Askeri yargı konuyla ilgili olarak farklı yaklaşmış olabilir. Bundan sonraki süreç sivil yargıya aittir. Nitekim askeri yargı benimle ilgili değil diyerek bir görevsizlik kararı vermiştir. Ondan sonraki süreç yargıyla alakalıdır. Sivil yargı bunu takip edecektir. Sivil yargı takip edeceği gibi biz de yürütme olarak kurum ve kuruluşlarımızla bunu takip edeceğiz. Aslına ulaştığımız anda bulduğumuz anda tabii ki bunu da yargıya taşıyacağız. Çünkü demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti içinde demokrasinin yıpratılmasına müsaade edemeyiz.” (aa)

AKP’den hukuki itiraz
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamalarını ‘olumlu’ diye niteleyen AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, bir de ‘hukuki itiraz’da bulundu. Bozdağ şöyle dedi:
“Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay’ın delil araştırma gibi bir şeyinin olmadığını da söylüyor. Genelkurmay Başkanı, bu belgenin gerçek olmadığından hareketle sivil yargının bundan sonraki süreci işletmesi gerektiğine dair de bir değerlendirme yapıyor. Bu bize göre doğru bir değerlendirme değil. Çünkü soruşturma makamları işin başında bir belge gerçekmiş, gerçek değilmiş gibi hareket edemez. Eldeki bilgi belge ve delillere göre hareket eder. Şimdi bu belgenin orijinali var mı yok mu, orijinali çıktığı zaman gerçek mi, nerede tanzim edildi, yarın ortaya birtakım bilgiler belgeler çıktığı zaman, işin başından bu belge gerçek değildir, diye hareket eden birinin yapacağı bir iştir. O zaman hiç soruşturmaya gerek yok. Onun için burada delillerle beraber hareket eden bir soruşturma yürür mutlaka. Bunun içerisine de bu belgenin orijinalini arama, bulma, fotokopisini kim tanzim etti, orijinalini kim tanzim etti, orijinalini kaybedip kim piyasaya sürdü bütün bunları araştırmak yargının görevindedir. Genelkurmay Başkanı, belgeyle ilgili yetki ve görev konusundaki tartışmalara da son noktayı koydu. Bundan sonraki süreç sivil yargıda devam edecek.”
 

AA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 16:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?