28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Bush Erdoğan'a 'Oh' çektirdi

Başbakan Erdoğan’ı sıkıntıya sokan randevu krizi ABD Başkanı Bush’un tarih değişikliği yapmasıyla çözüldü. Son duruma göre Erdoğan, Bush’la 4 Ekim yerine 2 Ekim’de görüşecek. Böylece Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’i 5-6 Ekim’de Ankara’da ağırlayabilecek.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı George W. Bush ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile randevularının çakışmasıyla patlak veren kriz, Beyaz Saray’ın randevu tarihini 2 gün öne çekmesiyle aşıldı.
ÖNCE 4 EKİM’Dİ

Ankara’ya sıkıntı yaşatan kriz, Bush’un, Erdoğan’a verdiği randevunun, Merkel’in Başbakan olduktan sonra Türkiye’ye yapacağı ilk resmi ziyaret tarihiyle çakışması üzerine ortaya çıktı. Merkel’in, beraberinde kalabalık bir işadamı heyetiyle birlikte 5-6 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaretine hazırlanan Erdoğan’a, Bush da 4 Ekim için randevu verdi.

SONRA DEĞİŞTİRDİ

Ankara bunun üzerine, çakışan bu randevu tarihlerinden birini değiştirmek için devreye girdi. Önce, Beyaz Saray’ın kapısı çalınırken, bir yandan da Merkel’in ziyaret tarihinde değişiklik olup olamayacağı araştırıldı. Merkel’in, iki Almanya’nın birleşme yıldönümü olan 3 Ekim’deki ’Milli Gün’ kutlamalarına katılacağı ve ajandasının dolu olduğu anlaşılınca, bütün dikkatler Beyaz Saray’a yöneldi. Sonunda tarih değişikliğini Beyaz Saray yaptı ve Erdoğan’a verilen randevu tarihi iki gün öne çekilerek 2 Ekim olarak bildirildi.

ANKARA RAHATLADI

Önceki gün gelen bu bilgi Ankara’ya derin nefes aldırdı. Erdoğan, New York programının netleşmesine göre eylül sonunda ya da 1 Ekim’de ABD’ye gidip, önce Washington’da Bush ile görüşecek. Erdoğan, görüşmenin ardından da hemen Ankara’ya dönecek. Erdoğan’ın Washington’un yanı sıra New York’a da giderek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la Lübnan’a gönderilecek barış gücü ve Kıbrıs sorunu başta olmak üzere son gelişmeleri görüşmeyi istediği bildirildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 01:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?