19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Büyükanıt-Ağar'a yakın takip

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, DYP lideri Mehmet Ağar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt arasındaki diyalogla ilgili olarak Ağar'ın sözlerini dikkatle takip ettiğini söyledi. Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu ise, askerlerin siyasetçilerin sözlerini eleştirme hakkı olmadığını söyledi.

Gül, Türkiye-AB Troykası için Lüksemburg'a giderken uçakta, Mehmet Ağar'ın açıklamalarıyla başlayan tartışmaları değerlendirdi.

Abdullah Gül, "polemiğe girmemek gerekir. Sayın Ağar, terörle mücadeleyle profesyonel olarak ilgilenmiş, İçişleri Bakanlığı yapmış bir isim" dedi.

Gül, Mehmet Ağar'ın söylediklerini 'dikkatle' takip ettiğini belirterek, "sözlerinin dikkatlice okunması gerekir" diye konuştu.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da, DYP lideri Ağar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt arasındaki diyalogla ilgili olarak, askerlerin siyasetçilerin sözlerini eleştirme hakkı olmadığını söyledi.

Diyarbakır'da konuşan Mumcu, "siyasetçilerin her sözünün arkasından askerler bir şey söyleyecek olursa, memlekette fikir beyan etme imkanı kalmaz" dedi.

Ağar Diyarbakır'da ne demişti?

Güneydoğu illerini kapsayan bir geziye çıkan Mehmet Ağar, 9 ekimde gezisinin ilk durağı Diyarbakır'da çarpıcı mesajlar vermişti.

Kentte sivil toplum örgütleriyle görüşüp kahveleri dolaşan Mehmet Ağar, PKK için hükümete af mesajı vermiş ve “gerekirse riskini üstlenmeye hazırım” demişti.

Örgüt üyeleri için “dağda silahla gezeceğine ovada siyaset yapsın" diyen Mehmet Ağar, "bugün dağda çocuklar varsa, yolunu bulup indireceksin, hükümetin bir projesi varsa desteğe hazırız. Bir daha silahların patlamamasını sağlamak lazım" demişti.

Ağar'ın açıklamaları AK Parti ve CHP'de tepkiyle karşılanmıştı.

Bu açıklamaların ardından 14 ekimde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, DYP lideri Mehmet Ağar'a sert eleştirilerde bulunarak, "bu bir genel af çağrısıdır. Bunu şiddetle kınıyorum. Dağdan inen insan nasıl siyaset yapacak ki?" dedi.

''Benim dönemimde asker konuşamaz'' diyen Ağar'a, Büyükanıt'tan ayrıca ''o zat iktidarda olsa da biz bu konuları konuşuruz'' yanıtı geldi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 13:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Resul Güzeldere IP: 80.140.4.xxx Tarih : 17.10.2006 02:55:53
Her sey o kadar hizli degisiyorki, cignemeden yutuyormusuz gibi migdemiz agriyor, hazmi zor oluyor. fikir özgürlügünün Türkiye'de oturmasi icin zamana ihtiyac var, sabir, sabir, sabir.