22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Büyükanıt'a 'kurtar bizi paşam' alkışı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD gezisinde "rejim ve ülke bütünlüğüne" ilişkin sözleri ve Washington Büyükelçiliği'nde "Kurtar bizi paşam" alkışları ile karşılanması TBMM'den farklı tepkilere neden oldu.

CHP, Büyükanıt'a destek verirken, Anavatan Partisi, "ülke bütünlüğünü tanklar, toplar koruyamaz" şeklinde görüş bildirerek, "toplumun sivilleşmesi" mesajı verdi.

AKP'li vekiller, yorum yapmaktan kaçınırken, görüş bildiren bazı vekiller, sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı yürütülen çalışmaları destekledi ancak "inanç özgürlüklerinin" de güvence altına alınmasını vurguladı. AKP'li Mevlüt Akgün, Büyükanıt'ın, Fethullah Gülen'i kastederek, "Biz de o zaman New Jersey'e yerleşelim" sözlerine, tepki gösterdi.
Vekillerin, "sivil giyimi" ile temaslarda bulunan ve "gazeteci ordusu" ile ABD'ye çıkarma yapan Büyükanıt'ın gezisine ilişkin görüşleri şu şekilde sıralandı:

CUMHURİYETİ KORUMAK TSK'NIN ANAYASAL GÖREVİ

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır

"Genelkurmay Başkanımızın rejime ve ülke bütünlüğüne yönelik net ifadeler kullanması, bu sorunun var olduğu ve yakıcı olduğu noktasında hassasiyet içerisinde olmasını gösteriyor. Genelkurmay Başkanı'nı harekete geçiren önemli bilgi, belge ve ipuçları var demek ki. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve cumhuriyetin korunması ile ilgili anayasa TSK'ya görev vermiştir. TSK'nın bu yetki çerçevesinde ülkenin bölünemeyeceğine ilişkin mesajı, ülkede yaşayan herkesin alkışla karşılayacağı bir davranış. 'Kurtar bizi paşam' tek başına yeterli değil. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve laik cumhuriyetin devamı konusunda vatandaşlık sorumluluğunun bir kişi ve kuruma devredilmesi zaafiyet yaratır. Bu görev bir kişi ve kurumun değil herkesin."

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin:

"Büyükanıt Paşa, önceki Genelkurmay başkanlarından farklı bir anlayışla Türkiye'ye bakıyor ve TSK'yı yönetiyor. Büyükanıt Paşa'nın çalışmalarını olumlu karşılıyorum. İyi bir Atatürkçü, laik cumhuriyete bağlı ve ülke bütünlüğüne hassasiyet gösteren iyi bir Genelkurmay Başkanı. Bunun da vatandaşlar arasında yarattığı bir sevgi var. Türkiye'yi yönetenler bu mesajları vermeli. Türkiye'yi yöneten kadrolar bu mesajları vermiyor ya da kamuoyuna güven vermiyor. Paşanın söylediklerini sivil yönetim yerine getirmeli. Bu konuda maalesef duyarsızlar."

ANAVATAN'DAN SİVİLLEŞME VURGUSU

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler:

"Toplumun büyük kesimi sessiz ama derinden kaygıların korkuların yaşandığı süreç yaşıyoruz. Toplum, sivil örgütlenme geleneğinden yoksun olduğu için tepkisini güçler üzerine yansıtma anlayışına gidiyor. Genelkurmay da, toplumun üzerinde güç anlayışına hakim. Rejimin bölünmez bütünlüğüne karşı tek vücut olmamız gereken bir dönemde AKP, bu korkuları derinleştirdi. Türk toplumu da kendini kurtaracak güç arayışında. Ancak toplum sivilleşmeli. Rejimi ve ülkenin bütünlüğünü tanklar toplar koruyamaz. Halk kendini sahiplenmeli."

AKP'DEN İNANÇ VURGUSU

AKP Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek:

"Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Washington'da Türkiye'nin bağımsızlığı ve bütünlüğü konusunda verdiği mesajlar son derece olumlu. Ermeni soykırımı ile ilgili iddialar karşısında da gerek asker, gerek sivil olarak gereken mesajları vermemiz gerekir, bunu da yapıyoruz. Genelkurmay Başkanı'nın Ermeni lobisiyle ilgili verdiği mesajları ülkemiz adına olumlu buluyorum. Toplum olarak barıştan, sevgiden yanayız. Ama bizim bir de savaşçı ruhumuz vardır. Bunun da temsili yeri askerdir. Toplum olarak her zaman asker bizim başımızın tacıdır. 'Kurtar bizi paşam' tepkilerinin verilmesi çok normal. Askerin zaman zaman her konudaki savunmalarını saygıyla karşılarız. Hatta başımıza taç ederiz. Ancak, devlet, vatan, millet sevgisiyle beraber inanç sevgisini vermediğiniz zaman toplum sıkıntı yaşar. Manevi değerleri ön planda tutmak lazım."

FETHULLAH GÜLEN TEPKİSİ

AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün:
"ABD gezisini olumlu buluyorum. Ermeni Yasa Tasarısı'nın kongreden geçmemesi için verdiği mücadele ve bu anlamda çıkışlarını duyarlı görüyorum. Türk milletinin bazı hassasiyetlerini bir perdeden görmesi çok olumlu. Ancak, Fethullah Gülen'le ilgili görüşlerine katılmıyorum." 

Büyükanıt'ın" kurtarbizi paşam"  diye karşılandığı toplantının haberi

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin Orgeneral Büyükanıt için verdiği büyük resepsiyon, son yılların en coşkulu, adeta bir miting havasında geçen davete sahne oldu. Davetlilerden biri de kuaför Yurdum Öztürk'tü.

Kongre’de Ermeni tasarısının öncülüğünü yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin düzenli olarak gittiği Türk kuaför Yurdum Öztürk, Büyükanıt’ın yanına gelerek, “Pelosi’ye soruyorum: Kore’de ABD askeriyle omuz omuza kim savaştı? Soğuk savaşta Sovyetlere karşı sizi kim korudu?” dedi. Büyükanıt’ın “Ne yanıt veriyor?” sorusuna Öztürk, “Veremiyor ki” cevabını verdi.

BURADA DÜĞMEYE BASTIM

Büyükanıt bir grup gazeteciyle sohbet ederken, New Jersey’de yaşayan Fethullah Gülen’e dokundurmadan edemedi. Özellikle, “Türkiye bölünecek” söylemlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmesini, bundan sonra da sürekli gündemde tutacağını vurguladı. Konuşmasının sadece konu başlıklarının kağıda yazılı olduğunu, geri kalanını içinden geldiği gibi heyecanla yaptığını belirten Büyükanıt şöyle devam etti:
“Burada düğmeye bastım. Türkiye kristal bardak mı kırılsın? O zaman biz asker olarak boşuna varız. Gidelim Türkiye’den başka yere yerleşelim. Hatta gelelim ABD’ye (gülerek) New Jersey’e yerleşelim.”

Bir konferans için Washington’da bulunan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Fehmi Koru da resepsiyona katılanlar arasındaydı. Büyükanıt bir ara “Buyurun Fehmi Bey. Çok açık, tenkit edici şekilde düşünerek de verin yanıtınızı: Nasıl buldunuz konuşmamı?” diye sordu. Koru, “Çok iyiydi. Özellikle Türk insanının kendisine güven duyması vurgusu çok doğruydu” yanıtını verdi.

Büyükanıt, Şemdinli dosyası kastedilerek yöneltilen “Size karşı komplolar vardı. Defter kapandı mı?” sorusuna “Türk halkının gündeminde böyle bir konu yok. Halkın bana olan sevgisi ortada” diye cevapladı.

SÖYLEV'İ İMZALATTILAR

Albay rütbesiyle Kuleli Askeri Lisesi Komutanı olduğu 1985 yılında atıcılık şampiyonu olan Şüca Yolbay isimli eski öğrencisi Büyükanıt’ın yanına gelerek, elinden madalya aldığı törenin fotoğrafını imzalattı ve elini öptü. Aynur Sümer isimli finans uzmanı da yanında getirdiği Atatürk’ün Söylev’ini Büyükanıt’a imzalattı.

Pek çok kadın konuk Büyükanıt’a “Paşam aç kaldınız” diyerek tabak tabak yemek getirdi. Büyükanıt “Sizdeki bu sevgi olduğu sürece benim karnım hep tok kalır” dedi.

Büyükanıt konu futbol olduğunda ise uçak yolculuğu sırasında koyu Beşiktaş taraftarı Nurten isimli hostesle yaptığı sohbeti hatırlatarak, “Nasıl koyu Beşiktaşlı. Ben ‘Fener-Beşiktaş kardeş takımlar’ dedim, bana ‘komutanım ne kardeşliği’ karşılığını verdi” dedi.

Büyükanıt, uzun boyuyla tanınan Anadolu Ajansı Washington muhabiri Deniz Arslan ile fotoğraf çektirirken “Ben kendimi uzun boylu zannederdim. Ama Deniz bana tepeden bakıyor” dedi. Arslan’ın eski eşi NTV muhabiri Ümit Enginsoy’a da “Gel aramızda dur boylarımızı dengeleyelim” diye takıldı.






anka/sabah
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 17:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?