16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Büyükanıt'tan Çuvalçı Paşa uyarısı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Irak'ın Süleymaniye şehrinde Türk subaylara çuval giydirilmesiyle ilgili olarak Amerikalı komutan David Petraeus'a 'çuvalcı paşa' denilmemesini istedi.

Washington'da temaslarda bulunan Büyükanıt, önceki gün düzenlediği basın toplantısında izlenimlerini anlattı. Süleymaniye'deki baskına açıklık getiren Genelkurmay Başkanı, "Türk basınında yaygın bir şey var. Petraeus, 'çuvalcı paşa'ya çıkmış. Bu kişi çok üzülüyor, haksız yere hücuma uğruyor. O çuval geçirme olayıyla General Petraeus'un hiçbir ilgisi yoktur. Yardımcı olun." ifadelerini kullandı. Büyükanıt, baskını yapanları tanıdıklarını; ancak isimlerini açıklamayacağını vurguladı. Terör örgütü PKK konusuna da değinen Orgeneral Büyükanıt, Kuzey Irak'taki grupların PKK'ya tam destek verdiğini belirtti: "Bazıları oturup konuşun diyor. Ben PKK'ya destek verenle ne konuşacağım? (PKK'ya destek vermeyin) mi diyeceğim? Veriyor. C-4'leri de, patlayıcıları da bunlardan alıyor.''

Büyükanıt, Türk-Irak hududunun Irak tarafının PKK'ya teslim edildiğini belirtti. Büyükanıt, bir gazetecinin, Kuzey Irak'a sınırlı bir operasyon yapılması ihtimaline ilişkin soruyu ise, "Sembolik, jenerik operasyon yapılmaz. Operasyonun hedefi vardır. Ona göre yapılır. Operasyon bir ihtiyaçtan kaynaklanır." diye cevapladı. ABD Temsilciler Meclisi gündeminde bulunan sözde Ermeni soykırımı tasarısından Amerikan yönetiminin tamamının rahatsızlık duyduğunu dile getiren Orgeneral Büyükanıt, ABD ile askerî ilişkiler için de, "En ufak bir sıkıntı yoktur. Rayında gitmektedir.'' değerlendirmesinde bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmesinde, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve TSK'nın müdahil olmasıyla ilgili bir soru üzerine Org. Büyükanıt gülerek, "Sakın ha, bunu yapmayın." dedi. Büyükanıt, "Geçen sene ABD'ye geldiğimde de aynı şey oldu. İcazet alma meselesi. Türk toplumuyla yaptığım konuşmada açıkladım. Lütfen kendimize hakaret etmeyelim. Türkiye güçlü bir devlet, egemen bir devlet, Atatürk'ün kurduğu bir devlet. Başkaları mı idare edecek?'' diye konuştu. Washington Büyükelçiliği'nde yaptığı konuşmada "dinamik güçler" sözüyle neyi kastettiği sorulan Büyükanıt, "Dinamik, hareketli, o işe görevli. Yani derin devleti falan kastetmedim. Bu memleketin askeri de polisi de dinamik güçtür. Bu devletin memuru, üniversite öğrencisi de dinamik güçtür. Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmaya çalışan herkes dinamik güçtür.'' ifadelerini kullandı.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'ye döndü

ABD'deki temaslarını tamamlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'ye döndü.

Türk Hava Yolları'na (THY) ait TK 002 sefer sayılı "Bursa" isimli tarifeli uçakla saat 10.45'te Atatürk Havalimanı'na gelen Orgeneral Büyükanıt, uçaktan inerken pilot ve hosteslerle tokalaştı.

Basın mensuplarına da "iyi günler" dileyen Orgeneral Büyükanıt, havalimanı apronunda VIP aracına binerek Yeşilköy Askeri Havaalanı'na geçti. Orgeneral Büyükanıt'ın, buradan Ankara'ya gideceği bildirildi.


aa
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 14:34:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet akarçeşme IP: 85.97.142.xxx Tarih : 18.02.2007 21:39:44
Özür dileriz paşam.Telafi etmemiz için abd lilere söyleyin.Subaylarımızın başına tekrar çuval geçireblirler.Yada siz en iyisi bir kaç subayımızı abd ye yollyın çuvallasınlar.Adamların ayana yollayında zahmete katlanmasın abd liler.Biz sizin adınıza özür dileriz efendim.Affdersiniz.