22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Çalık'ı kolluyor musunuz?

CHP'li Atilla Kart'dan Başbakan R. Tayyip Erdoğan'a, "Çalık Grubu'nu kolluyor musunuz?" sorusu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’in Genel Müdür olarak görev yaptığı Çalık Grubunun, “özel himayeye mazhar olduğu” yolunda kamuoyunda ve sektörde yaygın bir kanaatin bulunduğunu ve eski TPAO Genel Müdürü Doç. Asman Saim Dinç’in Çalık Grubuna transfer olmasının haksız rekabeti artırdığını belirtti.

Kart, Başbakan’ın yanıtlaması isteğiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Dinç’in Çalık Grubunda görev almasının, 2531 Sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanuna göre, “cezai yaptırım gerektiğinin açık” olduğunu söyledi.

Kart, “Gerek Saim Dinç ve gerekse bu eyleme iştirak eden Çalık Grubu yetkilileri hakkında adli kovuşturma sürecinin başlatılması amacıyla suç duyurusunda bulunacak mısınız? Bulunmayacaksanız, bunun gerekçesi ve yasal dayanağı nedir? Hangi takdir hakkı ve yasal yetkiyle bu duyuruyu yapmayacaksınız?” diye sordu.

GİZLİLİK ANLAŞMASI

Kart, Dinç’in 5 Nisan 2007 tarihinden itibaren Çalık Enerji’de göreve başladığına dair bilgiler bulunduğunu ve Çalık Grubunun “özel himaye” altına alındığına dair yeni bulguların somut olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Kart, “TPAO ile Çalık Enerji arasında 16 Şubat 2007 tarihinde imzalanan ‘gizlilik anlaşması’ ile Afganistan’da ortak petrol arama ve üretim kararının alındığı yolundaki bilgiler de kamuoyuna yansımıştır. Böyle bir sürecin siyaseten etik olmaması yanında, yasal anlamda da sorgulanması gereken boyutlarının olduğu açıktır” dedi.

Kart, Dinç’in Çalık Grubunda görev almasıyla ilgili olarak, “Haksız rekabetten öte kamu yetkisinin kötüye kullanılması ve tröstleşme anlamına gelen bu süreç ve yapılanma karşısında, Hükümet olarak mevcut yapıyı sürdürecek misiniz, yoksa yeni bir değerlendirme yapacak mısınız?” diye sordu.

ANKA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 12:11:41
Güncelleme :6 Kasım 2007 Salı 17:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 84.72.179.xxx Tarih : 6.11.2007 14:10:23

Bunlar artik sona ererek topluca sorusturulmalari gerekmektedir.. AKP istifa! Askerlerimiz sehit oluyor, Türk Ulusu öldürülüyor AKP'nin sesi cikmiyor ve simdide cikmis sayin Erdogan Amerika Birlesik Devletlerinden, 'kimse operasyon yapmayin demiyor' aciklamasi yapiyor... Bunlar esasen Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türk Ulusu'na, özgür'lüge, laik'lige, inkilap'lara, Yüce Onder Atatürk'e, refah'imiza, fazilet'imize, adalet'imize, medeni kalkinma'miza, medeni egitimi'mize karsi yapilan kasitli saldirilar ve manipulasyonlar!