16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Çatlak seslere şeffaf tezkere

Meclis bugün ilk kez bir sınır ötesi operasyon için açık yapılacak oturumla toplanıyor. Kararda “DTP’lilerin yanında devlet sırrı olmaz” görüşü yanında sesleri gittikçe yükselen AKP’nin Doğulu milletvekilleri de etken oldu

Kuzey Irak’a askeri operasyon yapılması konusunda hükümete yetki verecek olan tezkere, bugün TBMM Genel Kurulu’na geliyor. Tezkere görüşmelerinin “gizli mi, açık mı?” yapılacağı tartışmaları gün boyunca Meclis kulislerinde devam etti. Başbakan Erdoğan, AKP grup toplantısı çıkışında oturumun gizli olup olmayacağının sorulması üzerine, “açık olacak” yanıtıyla tartışmaya son noktayı koydu.

AKP’nin bu kararı almasının ardında öncelikle aralarında Abdullah Öcalan’ın avukatı Hasip Kaplan’ın da bulunduğu 20 DTP milletvekilinin “gizli oturuma” girecek olmasının yattığı yorumları yapıldı. Gizli oturum görüşmelerinin TBMM dışına sızması kesinlikle yasak. Görüşmeler sırasında tüm Genel Kurul izole edilirken, içeride sağır ve dilsiz kavaslar çalıştırılıyor. Gizli oturum tutanaklarının 10 yıl boyunca açıklanması ve yayınlanması da yasak kapsamında. TBMM isterse bu süreyi daha da uzatabiliyor.

Şimdiye kadar Irak’a yönelik tüm tezkereler konunun kritikliği nedeniyle gizli olarak görüşülmüştü. Bugünkü görüşmenin açık yapılmasında AKP içindeki Doğu ve Güneydoğu kökenli tezkere muhalifi milletvekillerinin de etkili olduğu ifade ediliyor. Bu vekillerin operasyona karşı çıkması iktidarı zora soktu.Gizli oturumda eleştirilerinin dozunun artmasından endişe eden AKP’nin bu nedenle önlem aldığı öne sürülüyor.

NEYİ KİMDEN SAKLAYACAĞIZ

MHP Lideri Bahçeli de, oturumun açık olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “TBMM’nin bugünkü yapısı ve bazı milletvekillerinin alenen Barzani ve PKK çizgisinde tutum almış olmaları, kapalı oturumu gerekli hale getirecek sebepleri ortadan kaldırmaktadır. Kimin ne olduğu ve ne düşündüğü ortadadır. Bu durumda gizli oturum yapmayarak neyi kimden saklayacaksınız? Kapalı oturum, gerçeklerin, kimin bu konuda ne söylediğinin ve nasıl oy kullandığının Türk milletinden saklanması amacına hizmet eder.”

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı da “Görüşmelerde TSK’nın askeri planı ele alınmayacak. Bu nedenle görüşmelerin açık olmasında, kim ne söylüyor ortaya çıkmasında büyük fayda var. Kapalı olmasını sadece AKP isteyebilir. Çünkü ‘AKP nasıl ve ne kadar bölünecek’ bunu Türk halkı görmesin istiyor olabilirler” ifadesini kullandı.

DTP: AKP GİZLİ OLSUN İSTİYOR

DTP İstanbul Milletvekili Akın Birdal ise ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Birdal, “Bizim görüşlerimiz ortada. Gizli ya da açık oturum bizim için fark etmez. İktidarın içinde tezkere karşıtları gizli oturum istiyor. Bizim için fark etmez” yorumunu yaptı.

..
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 08:03:35
Güncelleme :17 Ekim 2007 Çarşamba 12:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 80.219.113.xxx Tarih : 17.10.2007 12:18:38

'tarikat efendisi' TBMM'de eskiden akliniza koydugunuz bazi görüsmeleri ve yasalari hemen son süratla meclis kurulundan gecirmesini biliyordunuz'da -, simdi tezkere icin günler'den beri tartisiyorsunuz... sen degilmisin bu sorunlari yaratan ve avrupanin emri altinda arkasinda amerika olmak üzere ve tarikatin ideolojisiyle TBMM'yi isgal altina alan ve T.C.'yi yikmak isteyen sonrada kendi umdugunuz sistemi kurmayi düsünen... Anayasa degisikligini hemen ele aldiniz ve rektörler, yargiclar, askerler, kurumlar olmasa bir gecede gecirecektiniz millete sunmadan -, ama baktiniz olmuyor kafaniza göre simdi referandum olarak millete sunacaksiniz... sen ve havarilerin degilmi icimizdeki hainler! Hesap vereceksiniz bir gün Büyük Türk Milletinin önünde.