15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Çekilme teklifine sessiz kaldı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koluna taktığı saatin fiyatına vurgu yaparak "20 YTL'lik zammı ne kadar süre biriktirseniz Başbakan'ın saatini alabilirsiniz?" diye sordu.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın gündeminde yine Başbakan'ın kolundaki saat vardı. 22 temmuz genel seçimleri öncesinde CHP Lideri Baykal Bolu Hükümet Meydanı'nda halka hitap etti. Konuşmasına emeklinin, işçinin, esnafın ve gençlerin sıkıntılarını anlatarak başlayan Baykal, hükümetin maaşlara yaptığı 20 YTL'lik zammı eleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koluna taktığı saatin fiyatına vurgu yapan Baykal, "20 YTL'lik zammı ne kadar süre biriktirseniz Başbakan'ın saatini alabilirsiniz?" diye sordu.

Meydanda bunun hesabını yapan Baykal, "Bu bir yılda 250 YTL olsun. 60 yıl biriktirseniz Başbakanın saatini ancak alabilirsiniz. Bakınız saat sözünü duyunca yüzünüz nasıl da gülüyor?" dedi.

"Türkiye zenginleşiyor, uçuyor, katlanıyor. Borsa 6 kat artmış. Peki Bolu'nun borsada parası var mı orada? Borsanın yüzde 70'i yabancıların elinde. 6 kat artış Bolu'luyu zenginleştirdi mi? Bu zenginleşme nereye gidiyor? Kim yararlanıyor? Yabancılar... Peki yerliler kim? Borsada yerli zenginler de var. Kim bunlar? Bolulu şikayetçi bundan. Bolulu düz yolda şaşırıyor, bazıları gemileri dağdan aşırıyor. Yalnız o bildiğiniz gemi değil, bunlar gemicik. O gemi 94 metre mi? O gemiye gemi denmez. Bu işin bir boyutu. Türkiye'de birileri kazanıyor." diyen CHP lideri, bu hükümet döneminde yapılan borçların Cumhuriyet döneminden günümüze yapılan borçlanma kadar olduğunu söyledi.

Bu dönemin içerisinde Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes gibi isimlerin bulunduğunu dile getiren Baykal, tüm bunların hepsinin döneminde borçlanma miktarının tamamının 220 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Deniz Baykal, onların tek kuruş çalmadıklarını kaydederek, "Onlar demiryolu yaptılar, Demirçelik Fabrikaları yaptılar. Şeker Fabrikaları yaptılar. Hiç borç almadılar. Bunun yanında Osmanlı'dan kalan Düyun-ü Umumiye borçlarını da sildiler. Peki bunların borçlanmalarından Bolu'ya herhangi bir yatırım yapıldı mı? Borç aldılar, elde avuçta ne varsa sattılar. Peki satışlardan size bir şey geldi mi? Ama bunlardan birileri zenginleşiyor." diye konuştu.

PETKİM satışı ile ilgili olarak hükümete eleştirilerde bulunan CHP Genel Başkanının "PETKİM'i kim aldı" sorusuna CHP'lilerden "Yahudiler" cevabı yükseldi.

Türkiye'nin bu en önemli kuruluşunu kimin aldığını bilinmediğini açıklayan Baykal, seçime 10 gün kala yapılan satış karşısında, "Bu telaş niye? Bir bakın bakalım bu hükümet kalıcı mı gidici mi? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Türkiye sahipsiz mi?" diye cevap verdi.

Seçim sonucunda CHP'nin iktidara geleceğini iddia eden Baykal, yapılacak ilk iş olarak PETKİM satışını durduracaklarını kaydetti.

Hükümet olduklarında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Baykal, "Bu rant ve faiz ekonomisini yatırım ve istihdama dönüştüreceğiz. Tüketimden üretime geçiş yapacağız. Tarıma ve çiftçiye sahip çıkacağız. Kalkınmanın temeli olan tarımı ve çiftçiyi güçlendireceğiz. Girdi fiyatlarını indireceğiz. Bunun için ciddi hazırlıklarımız var." açıklamasını yaptı.

Mazota uygulanan Özel Tüketim Vergisi'ni kaldıracaklarını belirten Baykal, 'Bunu yapamazlar' diyen Başbakan'a göndermede bulundu. Baykal, "Oğlunun gemiciğinden ÖTV alıyor musun? Peki özel havayolu şirketlerinden alıyor musun? Deniz Baykal gelecek. Havada ve denizde uygulanmayan ÖTV'yi karadan da almayacak. Bunun dışında Yeşil Kartı kaldıracağız. Onun yerine sadece nüfus cüzdanı hüviyeti koyacağız." şeklinde konuştu.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2007 Salı 19:42:37
Güncelleme :17 Temmuz 2007 Salı 19:50:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?