19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Chirac, PKK adını kullanmadı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ülkesinin Türkiye'deki son terör saldırılarını "en büyük kararlılıkla" kınadığını açıkladı. NATO, Türkiye'de son günlerde düzenlenen terörist saldırıları kınadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazılı mesaj gönderen Chirac, Türkiye'yi yasa boğan son saldırılar nedeniyle "sarsıldığını" ifade etti.

Türkiye'ye terörle mücadelede dayanışma mesajı gönderen Chirac, bu tür terör saldırılarının hiçbir biçimde "özrü olmayacağını" ve "haklı çıkarılamayacağını" vurguladı.

Chirac mesajında, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. 

NATO'dan teröre kınama

NATO, Türkiye'de son günlerde düzenlenen terörist saldırıları kınadı. Marmaris ve Antalya'daki saldırıların ele alındığı Kuzey Atlantik Konseyinin (NAC) bugünkü toplantısında konuya ilişkin açıklama yapan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alessandro Minuto Rizzo, terör eylemlerinin hiçbir şekilde ve koşulda izah edilemeyeceğini, savunulamayacağını ve kabul edilemeyeceğini belirtti.

"Bu tür terör eylemleri sadece ittifakın terörizme karşı mücadele kararlığına güç kazandırır" diyen Rizzo, NATO Konseyi adına, dayanışma içinde olunduğunu belirttiği Türk halkına, hükümetine ve terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi. 

Diğer kınamalar

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi:

Avrupa Birliği'nin ardından, Avrupa Konseyi de Antalya'daki bombalı saldırıyı kınadı. Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkanı Rene Van Der Linden, Strasbourg'da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları sert bir dille kınadı.

Van Der Linden, açıklamasında, ''Avrupalılar, terörle mücadelede birlik olmalıdır. Bizlerin teröristlere mesajı açıktır: Toplumlarımızda onlara yer yok'' ifadesini kullandı.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da saldırıları kınadı ve Türk hükümetine başsağlığı diledi.

Fransa ve Belçika: 

Fransa ve Belçika Dışişleri Bakanlıkları, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını 'çok dikkatli olmaları' yönünde uyardı.

İsrail: 

İsrail de, Türkiye'de bulunan turistlerin otellerinden çıkmamalarını istedi.

İngiltere ve Rusya: 

İngiliz ve Rus basınları ise, saldırılara rağmen turistlerin Türkiye'de tatillerine devam ettiğini belirtti.


Antalya ve Marmaris saldırılarını TAK üstlendi

Antalya ve Marmaris'teki bombalı saldırıları 'Kürdistan Özgürlük Şahinleri' adlı bir grup üstlendi. PKK'nın içinden doğan bu örgüt PKK'nın ''taşeronu'' olarak nitelendiriliyor.

PKK, turistlerin öldürülmesi gibi uluslararası kamuoyunda büyük tepki toplayacak terör eylemlerini bu örgüte yaptırıyor, ya da üstlenmelerini sağlıyor.

Kürdistan Özgürlük Şahinleri ya da kısa adıyla TAK 2004'te kuruldu. Üstlendiği ilk eylemler Çeşme ve Kuşadası'ndaki bombalı saldırılar oldu. Ama örgüt orman yangınları ve İstanbul'daki hava alanı yangınlarını da üstlenmişti.

Oysaki İstanbul Havaalanı'ndaki yangın elektrik kontağından çıkmıştı, yine Bodrum'daki yangının da büyük ihtimalle elektrik tellerinden çıktığı tahmin ediliyor.

Dolayısıyla bu örgütün yapmadığı eylemleri de üstlenerek, sansasyon yaratmaya çalıştığı ve adını daha çok duyurmak istediği sanılıyor.

"PKK'nın taşeronu"

PKK'nın içinden çıkan örgüt kurulduğu ilk günden bu yana yani 2004 yılından beri turizm bölgelerini hedef alacağını duyuruyor. TAK, 'PKK'nın taşeronu' olarak nitelendiriliyor.

PKK, uluslararası kamuoyunda tepki toplayan turistlere yönelik saldırıları bu örgüte yaptırtıyor, ya da üstlenmesini sağlıyor.

Örneğin Antalya'da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan son terör saldırısını TAK üstlendi. Üyelerinin eğitimi Kuzey Irak'ta PKK gözetiminde yapılıyor, silah ve bombalar Türkiye'ye PKK yardımıyla sokuluyor. PKK TAK'a maddi destek de veriyor.

TAK'ın kaç kişiden oluştuğu şimdilik bilinmiyor. Lider kadrosunun PKK'nın önde gelen bazı isimlerinden oluştuğu tahmin ediliyor.

İstihbarat birimlerine göre TAK'ın yeni üyeleri daha çok üniversite öğrencileri ve kadınlardan oluşuyor. Bir başka iddiaya göre TAK'ın merkezi İstanbul.



aa
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 14:23:55
Güncelleme :30 Ağustos 2006 Çarşamba 15:52:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?