22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

CHP, sonuçları tartışıyor!..

İsyan ve özeleştiri... CHP, sonuçları tartışıyor!..


CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, seçim sonuçlarını değerlendirirken, "eşit ve adil şartlarda bir demokratik yarış yapılamadığını" savundu. Özyürek, seçim hazırlıklarında biraz geç kaldıklarını, adaylıklar nedeniyle örgütlerdeki boşalmanın da partilerini olumsuz etkilediğini söyledi.


CHP’de seçim sonuçlarının ardından Genel Başkan Deniz Baykal bugün de çalışmalarını evinde sürdürürken, bölgelerinde olan parti yöneticileri Ankara’ya dönmeye başladı.


Genel Başkan Yardımcısı Özyürek, parti genel merkezinde bazı basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede seçim sonuçlarını değerlendirdi.
AK Parti’nin seçim öncesinde devlet olanaklarını sonuna kadar kullandığını, eşit ve adil şartlarda bir yarış yaşanmadığını savunan Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kömür, altın, çek dağıttılar. Bu sadece seçim dönemine mahsus bir uygulama değildi. Daha önce de benzer şeyler yapılmıştı. Seçim sürecinde medyanın partimize yönelik tavrı da sonuçta etkili olmuştur. Ayrıca Hükümet’e yönelik dış desteği de gözardı etmemek gerekir. Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci de çok etkili bir şekilde kullanıldı. Özellikle ’eşi türbanlı, dindar bir adayın seçilmesine izin verilmedi" propagandasıyla merkez sağ seçmeni etkileyerek, oyların AKP’ye yönelmesini sağladılar. 27 Nisan’daki e-muhtırayı da kullarak kendilerini demokrasi havarisi gibi gösterdiler. Böyle bir ortamda seçime gittik. Örgütlerimiz seçime çok hazır değildi. Adaylıklar nedeniyle boşalmalar olmuştu. Hazırlıklarda biraz geç kaldık. Bütün bunların sonucunda CHP, umduğu oy artışını gerçekleştiremedi. 2002 seçimlerine göre oylarımızı 1.5 puan artırdık ama milletvekili sayımızda önemli bir düşüş oldu."

"İSTİFA İÇİN NEDEN YOK"


CHP’nin tabanın istekleri doğrultusunda politika yaptığını ifade eden Özyürek, "Meydanlarda laikliğe inanmayan birinin cumhurbaşkanı seçilmemesi gerektiği söylendi, solda birlik talebi dile getirildi biz de bu doğrultuda çalıştık. Ancak bunlar oy almamıza yetmedi" diye konuştu.


AK Parti’nin oy oranının "gerçek oy oranı olmadığını", bu oyların önemli bir kısmının merkez sağdan geldiğini savunan Özyürek, "İşler normalleşince, siyaset normalleşince bu oyların önemli bölümü yavaş yavaş gider" dedi.


Özyürek, bir soru üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifası için bir neden göremediğini belirterek, "Umduğumuz sonucu alamadık diye istifa edilmez" dedi.


Özyürek, önümüzdeki dönemin Türkiye için "Çok çetin geçecek bir dönem" olacağını kaydetti.

SEVİGEN’İN AÇIKLAMASI


CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, oy oranı ne olursa olsun, "CHP’nin Türkiye’nin güvencesi olduğunu" söyledi.


Seçim sürecinde AK Parti ile "sıradan bir mücadele yaşamadıklarını" belirten Sevigen, "Çok değişik güçlerle mücadele ettik. Bu güçlerin mücadele ettiği bir seçim arenasında cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak için ne büyük bir çaba sarfettiğimiz ortada" dedi.
Sevigen, CHP’nin seçim öncesinde özellikle yoksulara yönelik önemli projeler ortaya koyduğunu belirterek, "En çok da yoksul kesimler için üzülüyorum. Bu kesimlere yönelik politikalarımızla Türkiye’de yoksulluğu yenmeyi amaçlıyorduk. Bu seçimde CHP’nin ne kazanıp kaybettiği değil, Türkiye’nin ne kazanıp kaybedeceği önemli. Umarım haklı çıkmayız" diye konuştu.

ajanslar
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 17:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?