27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

CHP Dersim'i bitirdi

Dersim katliamını öven CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in sözlerini 'talihsiz benzetme' diye niteleyen Baykal, 'CHP'nin linç edilmesine izin vermeyeceğiz' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Kürt açılımını “Kimse Dersim isyanı bastırılırken ‘Analar ağlamasın’ demedi” diye eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e bir kez daha sahip çıktı. Günlerdir gelen tepkilere rağmen Öymen’in sölerini ‘talihsiz benzetme’ diye niteleyen Baykal CHP’ye yönelik bir linç kampanyası yürütüldüğünü ileri sürürek “CHP’nin linç edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Dün partisinin Merkez Yönetim kurulu’nu (MYK) toplayan Baykal, şu mesajları verdi: :

TELEKULAK YENİ SUSURLUK: Telefon dinlemeleri yeni bir Susurluk olayı. 11 Temmuz 2003’te köşesinde Yavuz Donat, Başbakan’a bağlı, İçişleri ve Adalet Bakanlarının bilgisinde ve iç güvenlik birimlerinin de bilgisi dahilinde çalışmaları gizli yürütülen bir örgütü yazmıştı. Donat yazısında ‘AKP, rakip olan siyasi partilere karşı eylem hazırlığı amacıyla Meclise yürüme mesafesinde olan bir örgüt oluşturulduğu’ diyor yazısında. Sonra da ekliyor. Bu örgütün çalışmaları belli bir noktaya geldikten sonra iki ayrı düğmeye basılacak. Bazı kişiler doğrudan yargıya gönderilecek. Bazı kişilerle ilgili olarak da Yüce Divan kapısının aralanması için TBMM’ye başvuru süreci işletilecek.” Sayın Donat’ın o gün söyledikleri adım adım Türkiye’de uygulandı.

ÖYMEN’E TEPKİLER: Onur Öymen’in talihsiz benzetmesi sonucu tepkiler ortaya çıktı. Öymen’in sözleri, 1925’te Şeyh Sait isyanı çıktığında başvurulan; Dersim’de uygulanan yöntemin bugün PKK’ya da uygulanmasını önerdi gibi yansıtıldı. Hiçbir CHP’li yönetici böyle bir şeyi aklından bile geçirmez. Alevi ve Kürt vatandaşları bu açıklamadan haklı olarak rahatsız oldular. Tepkilerini dile getirdiler. Bu tepkilerin tümünü saygı ile karşılıyoruz. Onur Öymen yanlış anlaşılmıştır. Kabul etmemiz söz konusu olamaz. Tepkiler gelişince Onur Öymen de özür diledi. Ama CHP dışında bundan medet umanlar bu olayı başka amaçlar için kullanmak istiyorlar: Aleviler ile CHP’nin arasını açmak istiyorlar. Bunların arkasında ‘karargahın’ etkisi ne kadardır bilmiyorum. Olay Öymen üzerinden CHP’yi linç kampanyasına dönüştürülmeye çalışılıyor. Aleviler bizim doğal tabanımız. Dersim olayı insanlık tarihinin en trajik olayı. Birileri rant elde edecek diye kaşımanın, o insanları daha fazla üzmenin anlamı yok. İnsanların anısına saygı duymak zorundayız. Sıkışan iktidar yandaşları CHP’ye karşı kampanya yürütüyor. Buna izin vermeyeceğiz.”
Baykal toplantıda Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını saygıyla karşıladıklarını söyledi ama açıklamanın şiddetini “Annesinin vefatı ve Tunceli’de kendisini ortasında bulduğu ateş topuna” bağladı. Baykal’ın ‘bu mesajından sonra, MYK üyeleri arasında da Öymen’in istifasını isteyenin olmadığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu o defteri kapattı
Annesinin cenaze töreni için gittiği Tunceli’den dönerek TBMM’deki CHP Grup Başkanlığı makamında dün görevine başlayan Kılıçdaroğlu ise Öymen’inin görevinin başında olduğunu açıklamasının ardından nasıl bir tavır takınacağıyla ilgili sorular “Artık o iş bitti. Bizim misyonumuz partiyi zayıflatmak değil güçlendirmektir” diye yanıtladı kılıçdaroğlu, Baykal’ın Öymen’le geldiği önceki günkü rup toplantısına katılmamasıda yorgun olduğu için katılmadığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 17:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?