29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

‘CHP ihraç edilebilir’

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da düzenlenen ve CHP lideri Deniz Baykal’ın katılmaması polemik konusu olan Sosyalist Enternasyonal toplantısının ardından CHP’nin durumunun masaya yatırıldığı ortaya çıktı.

Sosyalist Enternasyonal’in, siyasi partilerin üyeliklerle ilgilenen Etik Komitesi, geçtiğimiz hafta CHP’nin gerçekten “sosyalist ve demokrat” olup olmadığı konusunu ele aldı.

Sonuç olarak CHP’yi Sosyalist Enternasyonal’den ihraç etme kararını almadan önce, Türkiye’ye bir bilirkişi heyeti göndermeye karar verdi. Bu heyet yaz sonrasında CHP’nin Sosyalist Enternasyonal ailesine üyeliğini sorgulayan bir rapor hazırlayarak Ekim ayında yapılacak bir dahaki toplantıya sunacak. Eğer rapor olumsuz çıkarsa bu durum, CHP’nin bu aileden ihracının sürecinin başlaması söz konusu. Avrupa Parlamentosu’nun ikinci büyük koltuk sayısını oluşturan Sosyalist Grup Başkan yardımcısı, Hollanda milletvekili Jan Marinus Wiersma, Sosyalist Enternasyonal’de yaşananları, VATAN’a şöyle anlattı:

DEMOKRASİNİN NERESİNDE: Türkiye’ye gönderilecek heyetin temel görevi CHP ve lideri ile diyalog kurmak ve bu siyasi partinin Türkiye’deki rolünü araştırmak olacak. Tabii ki temel olarak CHP’nin ülkedeki demokratik süreci desteklemeyi sürdürüp sürdürmediğini öğrenmek istiyoruz. Bu temel sorumuz olacak.

CHP TEST EDİLECEK: Heyet, CHP’nin Sosyalist Enternasyonal ailesine ait olup olmadığını test edecek bir gözlem heyeti olacak. Eğer heyetin CHP’ye ilişkin raporu çok olumsuz olursa, o zaman bunun CHP’nin yabancılaşmasının ilk adımı olarak görebiliriz. Partinin ihracı bir alternatif, veya üyeliğinin askıya alınması bir diğer altenatif. CHP’ye ilişkin durum ciddi ama tamamen demokratik olmayan bir parti de diyemeyiz.

GÖRÜŞLERİ BİZİMLE UYUŞMUYOR: CHP’nin rolüne ilişkin kaygı duyan birçok kardeş parti var. Bu partiler CHP’yi masaya getirdiler. CHP ile yaşadığımız sorun bugün oluşan bir durum değil. Yıllardır bir sorun yaşıyoruz. Bizim CHP ile asıl hayalkırıklığımız bu partinin politikaları ve bu politikaların sosyal demokratik prensiplerle uyuşup uyuşmadığı konusunda. Tabii CHP’nin Türkiye’de demokrasiyi alaşağı etmeye çalıştığını falan düşünmüyoruz. Ama bu partinin görüşleri ile bizim demokratik görüşlerimizin uyuşmadığını düşünüyoruz.

....
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 07:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?