18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

CHP ile MHP'li vekillerden tepki

Meclis'te konuşan BDP'li Önder'in 'Yurtta sulh, cihanda sulh' vecizesi için, 'Bu söz barışın değil, teslimiyetin ve acziyetin ifadesidir' sözleri Meclis'te tartışmaya neden oldu.

BDP Milletveklili Sırrı Süreyya Önder'in Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözlerinin barışı değil acziyeti ifade ettiğini söylemesine CHP'li ve MHP'li vekillerden tepki geldi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP'li Ömer Çelik'in konuşmasına karşılık verirken, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözlerinin iddia edilenden farklı bir anlama geldiğini ve aciziyeti gösterdiğini iddia etti.

Hükümetin Suriye politikasını da değerlendiren BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Öncelikle meselenin logaritmasını çözen hiçbir açıklama yapılmadı. Askeri olarak test edilmeden hiçbir siyasi güç siyasi güç değildir. Bu savaşı Türkiye'deki büyük sermaye istiyor. Bu sıkıntıyı icra edecek bir alan açma projesi bu. Sayın Ömer Çelik "Büyük Atatürk" diyerek konuşmasına referans gösterdi. Ben insanlarda büyük küçük rütbelerine hiç alışmamışım. 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh'u olumlayarak bu politikaya müstenit yaptı.

O konuda da tarihsel bilgilerini yenilemesinde fayda var.

1. Lozan'dan 2. Lozan'a geçerken İzmir İktisat Kongresi'nde esas olarak formüle edilmiştir. O söz bir barış havariliği değildir. Bunu herkes yanlış biliyor. Biz Yurtta Sulh'u istiyoruz Cihanda da sulhu istiyoruz değil, o bir teslimiyetin ve acziyetin ifadesidir.

Bu Misak'ı Milli'den vazgeçme durumunun formüle edilmiş biçimidir. Biz yani Hatay'la Suriye'yle Irak'la Musul'la bütün taahhüt ve taleplerimizden vazgeçiyoruzun Atatürkçesidir.

Aldınız bu sözü bir sürü yanlış anlam yüklediniz. Böyle çevirip duruyorsunuz Onun için bu savaş (Suriye) Türkiye işbirlikçi sermayesinin bu ülkedeki sıkıntılarının ihraç edeceği bir alan açmanın meselesidir. Bu kadar sınıfsal bu kadar net bu kadar emperyal bir amaç taşımaktadır. İsmi böyle konmazsa daldan dala konulur gidilir. Biz zannettik ki sayın Bakan bu konularda bizi aydınlatacak. Ama sayın bakan azarlamaya gelmiş. Dolayısla bundan beklenen fayda bizler açısından hasıl olmadı. Azarımızı işittik, ama yerimize oturacak değiliz. Bu sınıfsal bir meseledir. Bu Ortadoğu'daki bütün halkların zararınadır. İnsani de değildir."

ELİTAŞ İLE HAMZAÇEBİ ARASINDA KÜFÜRLEŞME

Kamuoyunda ”Haberal” teklifi olarak bilinen kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeleri sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi arasında küfürleşmeye varan tartışma yaşandı.

Genel Kurul’da, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oyunun rengini belirtmek için söz aldı. Yasanın gecikmesinin nedeninin CHP olduğunu öne süren Elitaş, daha önce konuya ilişkin Hamzaçebi ile yaptığı telefon görüşmesini aktardı.

Elitaş, Hamzaçebi’ye teklifle ilgili görüşlerinin değişip değişmediğini sorduğunu, onun da kendisine ”evet” yanıtı verdiğini iddia etti. Elitaş, bunun üzerine konuyu arkadaşlarıyla görüşeceğini Hamzaçebi’ye aktardığını söyledi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Hamzaçebi, Elitaş ile arasında böyle bir konuşmanın geçmediğini, Elitaş’ın kendisine iftira attığını ileri sürdü.

Yeniden söz alan Elitaş, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü ve kendisine ”O yasayı hala çıkarmadınız mı?” dediğini belirtti. Elitaş, ”Günlerden 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Sayın Hamzaçebi beni aradı. Bu,
Sayın Baykal’ın teklifi olduğu için kurultaydan önce gündeme almak istemiyoruz dedi” diye konuştu.

Bunun üzerine Akif Hamzaçebi, hakaret içeren ifadelerle kürsüye doğru yürüdü. Hamzaçebi’yi CHP’li milletvekilleri durdurdu.

Hakaret ve küfür içeren sözlerin sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Arada da ikili arasında tartışma devam etti. Tartışmaya AK Parti’li ve CHP’li milletvekilleri de katıldı.

Bu arada, TBMM Başkanvekili Yakut, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Birleşimin açılmasının ardından söz alan Hamzaçebi, ”Biraz önce burada üzücü bir olay yaşadık. Sayın Elitaş’ın gerçek dışı olduğunu ifade ettiğim beyanlarımın ardından yerime geçtikten sonra, yine gerçekle ilgisi olmayan beyanları yüzünden aşırı tepkilerde bulundum” dedi.

Hamzaçebi, sözlerini, üslubuna uygun bulmadığını belirterek, ”Sayın Elitaş’tan ve Genel Kurul’dan özür diliyorum. Özrüm, Elitaş’ın açıklamalarının doğru olduğu anlamına gelmiyor. Sayın Elitaş, Sayın Başbakan ile görüştükten sonra bana dönmedi. Sayın Canikli’ye sordum, ’tamam onun onayı alındı’ dedi” diye konuştu.

AK Parti’li Elitaş da söz alarak, TBMM kürsüsünden incitici hakaretler yapılmasına, iftira edilmesine üzüldüğünü söyledi. Elitaş, ”Hayattaki en önemli değerlerimiz olan ailemiz, varlığımız, anamız, babamız... Üzüldüm yakıştıramadım. Uzun yıllardır tanıdığım Sayın Hamzaçebi’nin Rahman’a kavuşan aziz anama... Söylemek istemiyorum aynen iade etmek de istemiyorum. Analarımız, babalarımız hiçbir tartışmaya karıştırılmasın” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Yakut, 2 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

HABERAL TEKLİFİ YASALAŞTI

Kamuoyunda ”Haberal” teklifi olarak bilinen ve tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan
sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edilerek yasalaştı.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler dışındaki hükümlü, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin alabilecek.

İzin, hasta olan her kişi için bir defa verilecek.

Vatan
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2012 Cuma 13:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?