20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

CHP 'Kadın Raporu'nu açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadın cinayetlerinin utanç verici bir hızla arttığını ve devletin kadınları koruyamadığını belirterek, "Bir ülkenin başbakanı 'kadın-erkek eşit değil' diyorsa, bu karamsar tabloya şaşırmamak gerekir" dedi.

Dedeman Otel'de kadınlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, kadınların büyük sıkıntıları olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, CHP'nin kadınların taleplerine yönelik özenle çalıştığını belirterek, kadına karşı şiddet konusuna dikkat çekti. Kadınların sokağa çıkmaktan korkar hale geldiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "2008 yılı verilerine göre 10 kadından 4'ü şiddete maruz kalıyor. 4 kadından biri fiziksel olarak yaralanıyor. Devlet, kadınları ve kadınların yaşam hakkını korumuyor. Kadın cinayetleri utanç verici bir hızla artıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre son 7 yılda öldürülen kadın sayısında yüzde 1400 artış var. Biz, 'Türkiye bu ayıpla daha fazla yaşayamaz' diyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, kadınların iş gücüne katılımı konusunda da benzer bir durumun söz konusu olduğunu ifade ederek, kadınların iş gücüne katılımı konusunda Türkiye'de geriye gidiş olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda; İran, Malezya, Tunus, Fas ve Cezayir'in gerisinde olduğunu söyledi. Bu sonuçta, kadının eve kapatılması politikasının önemli rol oynadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Eğitimde belli ilerlemeler kaydedilmekle birlikte hala bir çok sorun varlığını devam ettiriliyor. Kadınların siyasi temsili konusunda yaşanan sorunları hepimiz biliyoruz. Yerel siyasette durum daha da kötüleşiyor. Kadınlara ilişkin atamalar, AK Parti'nin nasıl bir Türkiye oluşturmak istediğine dair açık bir ipucudur. Bu durumun tek sebebi, kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik siyasi irade eksikliğidir. Bir ülkenin başbakanı 'kadın-erkek eşit değil' diyorsa, bu karamsar tabloya şaşırmamak gerekir. İyi bir mevkiye gelmiş kadınlar pornoseverlikle suçlanıyorsa, bunun altında siyasi irade eksikliği yatmaktadır" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların eşitliğini kabul edemeyen zihniyet değişmediği sürece kadın haklarının tam olarak hayata geçmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Alfabesinde kadın-erkek eşitliği olan yeni bir dil kuracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Bizim için kadın-erkek eşitliği temel bir insan hakkıdır. Kapsamlı bir kadın-erkek eşitliği projesi öneriyoruz. Eşitlik bakanlığı kurulacak. Kamu kaynakları tahsis edilirken, kadın-erkek eşitliği ana kriterlerden biri olacak. Kadına karşı şiddete 0 tolörans diyoruz. Aile içi şiddet birimleri kuracağız. Sığınma evlerini yaygınlaştıracağız. Pozitif ayrımcılık siyaseti güdeceğiz. Eğitimde de pozitif ayrımcılığı kabul edeceğiz. Kızların eğitim hakkından maruz bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Kadınların siyasette çok daha söz sahibi olmaları için gerekli tüm önlemleri alacağız. CHP iktidarında kadınlar vardır, kadınlar her yerde olacaktır. Eşitlik temel bir insan hakkıdır" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2011 Perşembe 09:48:00
Güncelleme :9 Haziran 2011 Perşembe 14:39:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?