30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

CHP 'Kürt raporu' hazırlıyor

Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik politikası olmadığı gerekçesiyle eleştirilen CHP yönetimi 'Kürt atağı' başlattı.

Kürtlerle CHP arasında yeni köprüler inşa etmeyi planlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kurmaylarına "Ben her fırsatta gideceğim, siz de gidin" talimatından sonra şimdi de 'Çağdaş Kürt Raporu' hazırlıkları başladı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, raporun mart ayında yapılması planlanan kurultaya kadar hazır olacağını ve kurultayda CHP'nin görüşü olarak açıklanacağını bildirdi.


Baykal, 3 Ocak'taki bombalı saldırının ardından gittiği Diyarbakır'da Kürtlere yönelik öncekilerin aksine barışçı mesajlar vermişti. Baykal, 'yanlış anlaşılmaktan' yakınmış ve 1989'da SHP döneminde hazırlanan Kürt raporunu sahiplenerek, şunları söylemişti: "Haklı olarak dile getirilen demokratik talepler var. Biz bütün siyasi partilerin arasında bu konuda ilk önce görüşlerini açıklamış bir partiyiz. 1989 yılında SHP'de kurulan komisyona genel sekreter olarak öncülük ettim. O komisyon raporu, o gün ne düşündüğümü ve bugün de ne düşünmekte olduğumu yansıtır."


CHP, Güneydoğu'ya yönelik en önemli adımı da mart ayında yapılması planlanan kurultayında atacak. Kurultaya kadar, yayımlandığı dönemlerde çok tartışma yaratan 1989-1995 raporları esas alınarak ve eklemeler yapılarak yeni bir rapor hazırlanacak. Kurultayda, özel olarak oluşturulacak 'Güneydoğu Komisyonu' bu rapor üzerinde çalışacak ve partinin açılımlarını yansıtacak. Rapor, merkez yönetim kurulu (MYK) üyeleri Algan Hacaloğlu, Sinan Yerlikaya ve Mesut Değer'in de hazır bulunacağı bilim adamları ve akademisyenlerden oluşan bir komisyon tarafından hazırlanacak.


Kurmayların hazırlayacağı rapora, mart ayında yapılması planlanan kurultayda son şekli verilecek. Eski Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya hazırlanacak raporla ilgili şunları söyledi: "Raporun bölgeye yönelik yeni bir anlayışı taşıması gerekir. Silahla, askeri tedbirlerle çözülemeyeceği artık iyice anlaşıldı. Bunu komutanlar da söyledi. Bu görev artık siyasilere ve Meclis e düşüyor. Üniter yapı içinde, buna saygı duyularak Kürtlerin kimliklerinin tanınması, dillerinin kullanılması, kültürlerini geliştirilmesi yasal güvenceye kavuşturulmalı. Her türlü baskıdan uzak bir statüye sahip olmalılar. Biz kurultaya kadar daha geniş, daha çağdaş bir raporla ortaya çıkacağız."
Eski Diyarbakır Milletvekili Değer raporun partinin yeni anlayışını yansıtacağını belirterek, "Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Terörle mücadele kararlı bir şekilde sürdürülmeli.


Ama Kürtlerin de bu ülkede onurlu bir şekilde yaşamaları, birinci sınıf vatandaş olabilmeleri için demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler bakımından yeni adımlar atılmalı. Siyasal, kültürel, ekonomik alanda adımlar atılmalı, bunun öncülüğünü de CHP yapmalı" dedi

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 07:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?