16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

CHP'de Oyan da aday

CHP’de Haluk Koç’un ardından ikinci bir Genel Başkan adayı daha çıkıyor. CHP Genel Sekreter Yardımcılığı ve MYK üyeliğinden sürpriz biçimde istifa eden İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, “Bugünkü lider ve yönetim kadrosuyla CHP’nin başarıya ulaşması çok zor. Artık yeni şeyler söylemek lazım” dedi. Oyan, Genel Başkan adaylığı için parti örgütünden vize gerektiğini belirterek ‘’Örgütleri gezip karar vereceğim’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 2001 yılında Parti Meclisi (PM) üyeliğine davetiyle siyasete giren ve partide Grup Başkanvekilliği, Genel Sekreter Yardımcılığı ile MYK üyeliği görevlerinde bulunan Oyan, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada Genel başkan adaylığı mesajı da verd. Oyan şunları söyledi:


BU YÖNETİMLE OLMAZ: Bugünkü lider ve yönetim kadrosunun partiyi başarıya götürmediği artık görülmüştür. Yeni insanlara yer açmak, partiyi bir çekim merkezi haline getirmek zorunluluğu her haliyle ortadadır.


BAYKAL İLE OLMUYOR: Deniz Baykal ile artık gitmediği için yolumu ayırdım. Son yerel seçimden sonra Baykal’ın MYK’da doğru bir değişiklik yapacağını görseydim, kendi yerine yumuşak geçişle yeni adaylara bırakabileceğini görebilseydim ayrılmazdım.


POLİTİK AÇILIM ŞART: Parti birtakım politikalarını mutlaka gözden geçirmek zorundadır. İş ve aş taleplerini öncelik verilmeli ona uygun politik açılımlar sağlanmalıdır. Doğu ve Güneydoğu’da partinin durumu ortada. Bu konuda ulusal çıkarlarımız da gözetilerek, gönül alıcı düzenlemeler ve çalışmalar mutlak yapılmalıdır.


GENÇLERE İMKAN VERİLMELİ: CHP’de yeni kadroların, gençlerin temsil oranını mutlaka artırmak zorunluluğu ortadadır. 25-45 yaş dilimi partinin her yetkili organında en az yüzde 50 olmalıdır. Bunu sağlarsak yeni bir heyecan, yeni bir coşku yakalayabiliriz. Bu yapılamazsa, CHP’yi ciddi bir tehlike bekliyor demektir.


CHP’Yİ SARI MUHALEFETE BIRAKAMAYIZ: CHP’yi liberal, neoliberal eksene çekmek isteyenler, onu bağımsızlıkçı, Kemalist çizgisinden uzaklaştırmak isteyenler var. Ben bunları “sarı muhalefet” olarak adlandırıyorum. CHP sarı muhalefete teslim edilemez. Bu uyarı ve telkinimi hem yönetime hem de partide muhalefet yapanlara ilettim.


KOÇ İLE GÖRÜŞTÜM: Haluk Koç genel başkanlık adaylığını açıkladıktan sonra kendisiyle görüştüm. Sadece ‘CHP’yi sola çekeceğiz’ söylemi ile olmaz. CHP’nin ana ruhu bağımsızlıkçılığı savunmasıdır. Bunu sulandırmamak gerekiyor. Tavizlerle de sarsmamak gerekiyor. CHP’nin kırmızı çizgilerine mutlak sahip çıkmak gerekiyor. Yanlış adımlarla doğru hedeflere gidilmez.


ARALIK’TA YURT GEZİLERİ: Genel Başkanlık için adaylığım ancak örgütün takdiri ile olur. Aralık ayında ilçe kurultayları başlıyor. Aralık ayından itibaren yurt gezilerine başlayıp, örgütü dinleyeceğim.


TEK ADAY ÇIKAR: Şimdilik çok parçalı görüntü veren muhalefet bir zenginlik olsa da kurultayda Baykal’ın karşısına tek aday çıkar diye düşünüyorum. Bu zaten bir avantajdır.

Yusuf Sahici/Gazeteport
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 13:59:19
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 19:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?