24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

CHP'de 'sakin' kurultay

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin 19-20 Kasım'da yapılacak 31. olağan kurultayında ''erken seçim startı'' vermeye hazırlanıyor. İl ve ilçe kongrelerinde etkin olamayan muhaliflerin kurultayda aday çıkarmayacağı dile getirilirken uzun bir aradan sonra CHP'de ilk kez ''çekişmesiz'' bir kurultay süreci yaşanması bekleniyor.

CHP'nin 19-20 Kasım'da Atatürk Spor Salonu'nda yapılacak 31. olağan kurultayına dönük hazırlıklar sürüyor. Kurultayda, 348 delege tarafından verilen tüzük değişikliği teklifi ve genel merkezin hazırladığı tüzük değişikliği de görüşülecek. Ancak tüzük değişikliği Anayasa Mahkemesi'nin uyarısı üzerine kurultay gündemine alındığı ve delege yapısı da genel merkez ağırlıklı olduğu için önemli bir tüzük değişikliği yapılmayacağı ifade ediliyor.

Kurultayın ilk günü yapılacak genel başkan seçiminden sonra delegeler ikinci gün parti meclisine (PM) 80 asıl, 20 yedek ve yüksek disiplin kuruluna da 15 asıl ve 15 yedek üye seçimi için sandık başına gidecek. İl kongrelerini yapamayan Niğde ve Van ise kurultaya delege gönderemeyecek. Kurultayda, ''Temel Sorunlar ve Çözümler'' ' ile ''Tüzük'' komisyonları oluşturulacak.

30. olağan kurultaydan sonra parti vitrininde ''değişim'' isteyen muhaliflerin bastırması üzerine 2 olağanüstü kurultay yaşayan CHP, uzun bir aradan sonra ilk kez ''yarışsız'' bir kongre yaşayacak. Genel başkanlık için tek aday olması nedeniyle, mücadelenin PM'ye yönelmesi bekleniyor. Ancak 28 Ocak kurultayından sonra örgütten gelen değişim istemleriyle ilgili, olağan kurultayı kastederek ''değişim sonbahara'' açıklamasını yapan Baykal'ın, yeni parti vitrinini nasıl oluşturacağı merak konusu. CHP kulislerinde ise parti organları arasında ''disiplin ve uyum'' un sağlandığı, bu nedenle Baykal'ın bu yapıyı bozmaktan yana olmadığı dile getiriliyor. PM'ye, 28 Ocak Kurultayı'nda İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli 'yi destekleyen, ancak daha sonra genel merkezle ''barışan'' bazı milletvekillerinin de alınabileceği dile getiriliyor. Baykal'ın, geçen hafta CHP'ye katılan eski DSP'li bakanlar, Aydın Tümen, Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan 'ı da kendi kontenjanından PM'ye alacağı dile getiriliyor. Bu isimlerden bazılarının da daha önce Kemal Derviş 'in de başkanlığını yaptığı Bilim ve Kültür Platformu'na alınması planlanıyor.

Temizel'e davet

CHP yönetimi, eski DSP'li Maliye Bakanı Zekeriya Temizel 'e de kurultay öncesi partiye katılım önerisi götürdü. Temizel'in ise bu öneriyi kesin bir dille reddetmediği, ancak bir süre daha beklemeyi tercih ettiği öğrenildi.

CHP lideri Baykal'ın kurultay konuşmasında ise ''erkem seçim startı'' vereceği ifade ediliyor. Baykal'ın, kurultaydan hemen sonra da Anadolu gezi ve mitinglerini başlatması planlanıyor.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 05:10:26
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 09:11:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?