22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

CHP'den, CIA uçakları için önerge

CHP Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş ve 31 CHP'li milletvekili arkadaşı, 'CIA'nın terörist faaliyetleri önlemek maskesi altında başka devletlerin sınırları içinde, uluslararası anlaşmalara aykırı faaliyetlerde bulunduğu'nun araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.

"ABD'nin resmi haber alma örgütü CIA'nın terörist faaliyetleri önlemek maskesi altında, başka devletlerin sınırları içinde, uluslararası anlaşmalara aykırı faaliyetlerde bulunduğu iddiası uluslararası ajanslara yansımış, ABD Dışişleri Bakanı Rice, 'Terörist eylemi düzenlenmeden önce önlem almak zorundayız' diyerek bu iddiaları dolaylı olarak doğrulamıştır" ifadelerine yer verilen önergede şöyle denildi:

"... Bu çerçevede CIA'nın ya da bağlı kuruluşlarının Türkiye'de de terörist faaliyetleri önleme maskesi altında, uluslararası anlaşmalara aykırı hukuki olmayan faaliyetlerde bulunduğu bilgisi kamuoyuna yansımış, CIA'nın paravan nakliye şirketine ait bir uçağının Sabiha Gökçen havaalanına indiği ve 27 saat kaldığı Ulaştırma Bakanı tarafından doğrulanmıştır. CIA görevlilerinin Türkiye'de üçüncü ülke vatandaşlarını sorguladıkları iddialar arasındadır. Türkiye'de terörist faaliyette bulunmaktan sanık bir kişinin avukatı müvekkilinin Kandıra Cezaevi'nde yabancı görevlilerce sorgulandığını açıklamıştır. İncirlik Üssü'nün bu amaçla kullanılıp kullanılmadığı ise henüz açıklığa kavuşmamıştır."

Önergede, Türkiye'yi üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlar nezdinden hiç de hak etmediği durumlara düşürebilecek bu iddiaların doğru olup olmadığının araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 12:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?