16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

CHP'den ata rakı davası

Cumhuriyet Halk Partisi, "Atatürk sürekli alkol kullanan biri olarak gösteriliyor" gerekçesiyle "Sarı Zeybek" ve "Ata" rakılarının markalarının iptali için suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı tarafından, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusuyla, 'Sarı Zeybek' ve 'Ata' rakılarının marka iptali istendi. İl Başkanı Şinasi Öktem tarafından bizzat yapılan suç duyurusunda, her iki markanın da iptali ve kullanılmasının engellenmesinin 556 sayılı markaların korunması hakkındaki KHK'nın 7. maddesinin (h) bendi uyarınca dava açılması talep edildi. CHP, gerekçe olarak da şunları gösterdi:

 "Alkol içeren Sarı Zeybek ve Ata rakılarının piyasaya çıktıkları ilk günden itibaren gerek tanıtım, gerekse reklam ve pazarlama aşamalarında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anımsattı, hatta ekli gazete yazılarından da anlaşılacağı üzere ulu önderin ismini açıkca kullanarak bu alkollü içecekleri ona ithaf ettikleri, ulusumuzun ortak değeri olan büyük önderimizin manevi şahsiyetini zedelediği anlaşılmaktadır. Bu durum ulu önderin halkın nazarında sürekli alkol kullanan biri olarak görülmesine de sebep olmuştur. Ayrıca, halkın bu ürünleri tüketim aşamasında alkol tüketilen umuma açıkyerlerde ulu önderin ismini kullanarak talep ettikleri görülmüştür. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkındaki KHK'nin 7. maddesinin h bendine göre kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer armalar, amblemler veya nişanlar içeren markaların tescili mutlak red nedenidir. Bu iki rakı markası bu maddeye açıkca aykırı şekilde marka haklarını almış ve kullanmaktadırlar. Bu nedenle iki markanın da kullanım haklarının iptal edilmesi gerekmektedir." Davanın hukuki altyapısını hazırlayan ve başvuruyu yapan CHP İl Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ayça Betül Kını dava için uzun süren ve titiz bir çalışma yaptıklarını hatırlatarak "Konunun uzmanı pek çok profesörün görüşüne başvurduk. Markaların korunması hakkındaki kararnameye göre bu davanın açılmasına yetkili olan birim Cumhuriyet savcılıkları. Bu nedenle ihbarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptık. Bundan sonraki aşamada savcılıkla markanın iptali ve hükümsüzlüğü için hukuk davası açılacak" dedi. 

Atatürk'ün adını kullanmak hata

"Sarı Zeybek ve "Ata" markalarının iptalini isteyen CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem, şöyle konuştu: "Bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını ya da onu çağrıştıracak sembollerin ve değerlerin kullanılmasına izin vermek zaten en başında yapılmış büyük bir hata. O nedenle suç duyurusunda bulunduk. Dava talebimizin de kabul edilmesini bekliyoruz."
Sabah
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 07:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.99.162.xxx Tarih : 6.02.2007 10:17:56
ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İÇKİYİ NE KADAR SEVDİĞİNİ YA DA SEVMEDİĞİNİ HALİT RIFKI ATAY'IN İKİ CİLTLİK "ÇANKAYA" VE LORD KİNROSS'UN "ATATÜRK" KİTAPLARINDAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.TÜM GÜNÜNÜ ÜLKE SORUNLARINI ÇÖZMEK İLE GEÇİREN BİR LİDERİN AKŞAM YEMEKLERİ; BİR İKİ KADEH DESTEĞİ İLE VE DEĞİL BİR SAAT, DÖRT BEŞ SAATLERE VARAN BİR TARTIŞMA VE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ ORTAMIDIR. KEŞKE CHP'LİLER, ONUN BİR YEMEK SÜRESİNCE ÇÖZDÜĞÜ MESELELERİ BİR YILDA ÇÖZEBİLECEK YETENEK VE FERASETTE OLABİLSELER. BİZ O RAKILARI O İSİMLERLE ANMAYA ALIŞTIK. BU MİLLET, 'ATA' VE 'SARI ZEYBEK' KELİMELERİNDEN, ŞİNASİ ÖKTEM'İN ANLADIĞINDAN ÇOK DAHA FAZLASINI ANLAR VE KAVRAR. ÖKTEM, ENERJİSİNİ; İSTANBUL'UN BİRİKEN DAĞ GİBİ SORUNLARI İÇİN HARCASIN. CHP'Lİ K. Mükremin BARUT 6ŞUBAT2007