16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

CHP'den Erdoğan'a 'deprem' sorusu

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, depremle ilgili projelerde, hangi kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanıldığını sordu.

TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Karademir, 17 Ağustos depreminin ardından kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, depremle ilgili politika ve strateji üretilmesi, çalışmaların bilim adamları tarafından koordine edilmesi amacıyla oluşturulan ulusal Deprem Konseyinin “uygulama alanı kalmadığı” gerekçesiyle lağvedildiğini kaydetti.

Türkiye'nin borçlandırılması sağlanan finansmanla yürütülen Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER-505 milyon dolar bütçeli), Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA-410 milyon Avro bütçeli), Marmara Depremi Rehabilitasyon Projesi (MERP-20 milyon Euro bütçeli) ile İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesine (İSMEP-310 milyon Euro bütçeli) işaret eden Karademir, bu kaynakların nasıl ve nerelerde kullanılacağı konusunda hangi yetkin kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanıldığını sordu.

İSMEP'in hazırlanması sırasında Ulusal Deprem Konseyinin görüşlerinin alınmamasının gerekçelerini öğrenmek isteyen Karademir, şu soruları yöneltti:

“İSMEP ile ilgili kararların, yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi tarafından alındığı doğru mu?
Türkiye'nin borçlanarak sağladığı finansmanlarla yürütülen projelerin konularında yetkin olmayan firmalara verilerek, ülke kaynaklarının heba edildiği iddialarına katılıyor musunuz?

İSMEP başta olmak üzere, diğer projeleri alan firmalar kimlerdir? Bu firmaların yeterliliğinin, dışarıdan bir kuruluş tarafından denetlendiği iddiaları doğru mu? İhaleyi alanların yeterliliğini denetleyen firmanın adı nedir?

MEER, TERRA ve MERP projelerinin sonuçları niçin bugüne kadar komuoyuna açıklanmadı? Projelerin hazırlanması aşamasında Ulusal Deprem Konseyi, ulusal raporlara ve uzman danışmanlara başvurulmamasının özel bir nedeni var mı?”

ATATÜRK LİSESİNİN AKP'YE TAHSİS EDİLMESİ

Karademir, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlamasını istediği diğer soru önergesinde, 119 yıllık İzmir Atatürk Lisesi'nin, AK Parti il ve ilçe danışma meclisi toplantıları için tahsis edilmesinin nedenini ve bu konuda İzmir Valiliğine telkinde bulunulup bulunulmadığını sordu.

Lisenin tahsisinin İzmirli vatandaşların tepkisine yol açtığını belirten Karademir, “Kültürel amaçlı kullanılması gereken Atatürk Lisesi salonunun, amacı dışında kullanılmasına izin verenler hakkında işlem başlatılacak mı?” dedi.


aa
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 12:48:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?