22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

CHP'den hükümet'e 1 Mayıs tepkisi

İstanbul’daki olaylı 1 Mayıs gösterileri CHP’yi harekete geçirdi. CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü’ne tepki göstererek, “17 bin polis görevlendirmişler. Ortada 17 bin eylemci yok. 10’ar kişilik grupları topladılar, içeri attılar. 10 polise 1 eylemci düşüyor. Bu ancak faşist yönetimlerde olur” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Topuz, İstanbul’daki olaylar nedeniyle, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu telefonla arayarak bilgi aldı ve tepki gösterdi. Aksu, CHP’li Topuz’a “81 ilden İstanbul’a anarşistlerin geldiği istihbaratını üzerine, o doğrultuda önlemler aldık” yanıtını verdi.

Topuz, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, 4-5 saat süresince milyonlarca İstanbullu’nun işine ve evine gidemediğini belirterek, hükümeti basiretsizlikle suçladı. Topuz, “17 bin polis görevlendirmişler. Ortada 17 bin eylemci yok. 10’ar kişilik grupları topladılar, içeri attılar. 10 polise 1 eylemci düşüyor. Bu ancak faşist yönetimlerde olur” dedi.

Hükümeti, olayları “abartmakla” suçlayan Topuz, “Aldığı istihbaratı abartarak İstanbul işgale ve arbedeye sahne olacakmış gibi, bütün Türkiye’deki anarşist gruplar, bütün imkanları ile 1 Mayıs dolayısıyla olay çıkartacak gibi duyguya kapılarak, soğukkanlılıklarını kaçırdılar. Olayları abartarak vatandaşı canından bezdiren bir takım tedbirlere başvurdular” diye konuştu.

BASİRETSİZLİK

4-5 saat milyonlarca İstanbullu’nun işine ve evine gidemedini ifade eden Topuz, “Alışverişini yapamadı, belki eczaneden ilaç almaya bile gidemedi. Bu, yönetim zafiyetidir, basiretsizliktir. Demokrasiden çok fazla nasibini almamış insanlara yakışan bir tutumdur. Büyük olayların olacağı konusunda istihbarat alınabilir ancak yönetimin alacağı önlemlerden vatandaş zarar görmemeli. Elbette tedbir alacaksınız ama tedbir almaktan almaya fark var. İstanbul 12 milyon nüfuslu bir kent. İstanbul’da normal zamanlarda 2-3 milyon insan seyir halinde. 2-3 milyon insanı 3-4 saat arabalara mahkum etme, yaya yürümeye mahkum etme hakkını nereden buluyorsun? Bir gün önce ilan et, herkes tedbirli olsun. Hükümet, basiretsiz bir hükümet” dedi.

VALİ KRALDAN ÇOK KRALCI

Topuz, “İstanbul’da sorunları demokratik, insani yaklaşım içinde çözebilecek vali ve emniyet müdürü yok. Vali ve Emniyet Müdürü, kendisini hükümete beğendirmek için kraldan çok kralcı tavırla millete eziyet ediyor. Ciddi bir hükümet olsa İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nı bu durumdan sorumlu tutar. Bu üçlü İstanbul’u olağan zamanlarda da idare edemiyor” diye konuştu.

Polisi de “orantısız güç” kullanımı ile suçlayan Topuz, “10 kişi elinde Türk bayrağı ile geliyor. Üzerlerine gaz, su sıkıyorlar, dünyanın neresinde var. İnsanlık dışı muamele yapıyorlar” dedi.
Hürriyet İnternet / ANKA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 15:52:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fatih IP: 84.63.162.xxx Tarih : 1.05.2007 19:59:07
SAYIN TOPUZ SÖZLERINIZ ADINIZA YAKISIR BIR SEKILDE HIC BIR KIMSE TÜRKIYE CUMHURIYETINI POLISINE BÖYLE SÖZLER SÖYLEYEMEZ VEYA SIZ FASIST KELIMESININ MANASINI BILMIYORSUNUZ YAZIKLAR OLSUNGI CUMHURIYETCILIGI SAVUNUR RÖLÜ OYNUYORSUNUZ CUMHURIYETI SAVUNAN CUMHURIYETIN POLISINE FASIST DIYE HITAP EDIYORSA PKK LI LARIN YÜRÜYÜSÜNÜ MAKBÜL GÖRÜYORSA SIZCE ONA NETEMELI SAHTE CUMHURIYETCILER MI YOKSA CAHIL MILLET VEKILI